Plechová krytina si nachází uplatnění stále častěji

Plechová krytina, ať už falcovaná, maloformátová či skládaná v imitaci klasické pálené tašky, je cenově dostupná, moderní, odolná povětrnostním podmínkám a díky její nízké hmotnosti se hodí nejen pro rekonstrukci střech. Její montáž je mnohem rychlejší než v případě pálené skládané tašky. Jsou tu však i negativa plechové krytiny. V článku se na všechny „pro a proti“ podáváme.

Střecha je pomyslnou korunou každé stavby, nestačí tak její plná funkčnost, ale i vzhled je důležitým faktorem pro každého architekta, designéra a stavebníka. Ne nadarmo se říká „střecha dělá dům“. Plechová krytina disponuje jak perfektními vlastnostmi, tak jedinečným vzhledem. Oproti tradičním střešním krytinám, jako je například pálená taška, je plechová krytina o poznání mladším produktem. Na našem území se začala více využívat až po roce 1990. Od té doby její oblíbenost stoupá, ať už u architektů, stavebních firem nebo jejich zákazníků. V našem článku se podíváme na typy plechových krytin, jejich vlastnosti, přiblížíme si i způsob montáže a nevynecháme ani cenu.

Typy plechových krytin

Plechové krytiny se zpravidla dělí na dvě skupiny, kterými jsou:

  • Falcová plechová krytina a
  • skládaná plechová krytina.

Skládané mohou věrně imitovat klasické pálené tašky, aspoň co se týká vzhledu, kdežto falcové jsou rovné plechy, které se napojují pomocí takzvaného falcování. Někdy je tento prvek připravený již z výroby, nebo si jej vytvoří pokrývač při pokládce střešní krytiny. Dále bychom je mohli rozdělit podle velikostí, na krytiny velkých formátů a malých formátů.

Plechová krytina se pokládá na celoplošné bednění.
Plechová krytina se pokládá na celoplošné bednění. Minimální sklon střechy pro montáž falcované plechové krytiny je 5°.

Plechová krytina – není plech, jako plech

Plechové krytiny se vyrábí z hliníku, oceli, titan-zinku, mědi, poplastovaných plechů a pozinkovaných plechů. Nejčastěji se k jejich výrobě používá ocelový plech s různými povrchovými úpravami. Základní úpravou povrchu je takzvané zinkování, které má zabránit korozi. K významnému prodloužení životnosti plechové střešní krytiny využívá řada výrobců takzvané polyuretanové laky, které dodávají v matném i lesklém provedení. Vybírat můžete z obrovské škály barevných odstínů. Jedná se o povrchovou úpravu, která je velmi odolná proti UV záření, povětrnostním a dalším okolním vlivům. Výrobci svým produktům opravdu věří, nabízí proto záruku až několik desítek let, někteří z nich i vyšší.


Nezávazná poptávka

  • Zadání poptávky je ZDARMA.
  • Poptávka NENÍ závazná, nemusíte si tedy žádnou z nabídek vybrat.
  • Porovnáním nabídek ušetříte až 30 % nákladů.
Stavba střechy - IN
Jedná se o:

Podrobné informace k poptávce

Typ střešní krytiny
Co vše si přejete realizovat?

Místo realizace

Kontaktní údaje

Souhlas s obchodními podmínkami a pravidly ochrany osobních údajů

Skládaná plechová krytina "Click" na první pohled vypadá jako falcovaná. Montáž této plechové krytiny je však mnohem jednodušší a rychlejší.
Skládaná plechová krytina „Click“ na první pohled vypadá jako falcovaná. Montáž této plechové krytiny je však mnohem jednodušší a rychlejší.

Výhody a nevýhody plechové krytiny

Plechová krytina – cena +

Pořizovací cena plechové střešní krytiny je srovnatelná s klasickými pálenými taškami, v některých případech může být dokonce vyšší. I tak se ale může jednat o nižší investici. Ptáte se, jak je to možné, když může být dokonce dražší? Plechová krytina je až dvacetkrát lehčí než pálené, nebo betonové tašky. V případě, že se s ní počítá už od projektu, můžeme ušetřit nemalé peníze na krovu, který je možné zjednodušit kvůli podstatně nižším nárokům na jeho nosnost. Dalším faktorem je o poznání rychlejší montáž, což také ušetří nějakou korunu.

Kalkulace ceny střechy_03

Odolnost proti větru +

Mnoho z nás určitě napadlo, že díky nižší váze sice ušetříme peníze na krovu, ale při silnějším větru nám lehká plechová krytina uletí. Není tomu tak, kvůli nižší hmotnosti je kotvena antikorozními spojovacími prvky, které tomu zabrání. V případě hodně silného větru spojeného se špatným kotvením a pokládkou, nám uletí jakákoliv střecha, nezávisle na tom, jakou krytinu jsme použili.

Tepelná izolace plechové střechy +

V tomto bodě chceme vyvrátit fámu, že oproti jiným krytinám nám v horkých dnech bude pod plechovou střechou vedro, v zimě zima a v případě deště nám bude kapat na hlavu. Není tomu tak. Výběr krytiny na tepelnou izolaci nemá téměř žádný vliv. Záleží hlavně na skladbě konstrukce střechy pod krytinou, kde je důležité provést správně tepelně-izolační vrstvy. Naprostá většina moderních šikmých střech je totiž dvouplášťová, příp. tříplášťová. Co to znamená? Dvouplášťová střecha je tvořena střešní krytinou (horní plášť) a tepelně izolační vrstvou (spodní plášť). Tyto pláště jsou od sebe odděleny provětrávanou vzduchovou mezerou, která z konstrukce střechy odvádí nejen tepelnou zátěž od slunce, ale i vlhkost. Střešní krytina tedy neovlivňuje tepelně-technické vlastnosti konstrukce.

Tip: Chystáte se na novou střechu? Na konci článku najdete formulář pro porovnání nabídek firem ve vašem okolí. Zdarma a bez práce si tak najdete tu nejvýhodnější.

Nemusíme mít ani obavy z toho, že by se pod plechovou krytinu dostal sníh, nebo déšť. Naopak, proti klasickým taškám, mají střechy s plechovou krytinou průměrně šestkrát méně spojů.

Životnost plechové střechy +/-

Někdo tvrdí, že povrchová úprava plechu rychle vybledne a nevypadá potom dobře. Vše se odvíjí od výběru krytiny, stejně jako u každého stavebního prvku. Když si vybereme základní pozinkovaný trapézový plech přibližně za 150 korun za metr čtverečný, je jasné, že nemůžeme očekávat nesmrtelnost takové krytiny. Když si však vybereme kvalitní krytinu v cenové hladině kolem 400 korun za metr čtverečný s kvalitní polyuretanovou povrchovou úpravou, odvděčí se nám krytina velmi dlouhou životností, stálobarevností a její výrobce zárukou v řádu desítek let. Pravda je, že stárnou všechny střechy. Podívejme se na staré, vybledlé pálené tašky, mnohdy pokryté mechem, trávou a podobně. Jelikož se u nás použití plechové střešní krytiny rozmohlo až na konci dvacátého století, nejsou tyto krytiny prověřené tak dlouhou historií, jako je tomu u pálených, nebo betonových tašek.

Plechová krytina se používá nejen pro rekonstrukce starších budov, ale i pro moderní novostavby a dřevostavby.
Plechová krytina se používá nejen pro rekonstrukce starších budov, ale i pro moderní novostavby a dřevostavby.

Plechová krytina – hlučnost –

Abychom plechovou střešní krytinu pouze nevychvalovali, stojí za zmínění její vyšší hlučnost. Když na ní například prší, kapky vody na jejím povrchu dělají o poznání větší hluk, než je tomu u klasických pálených tašek. Nicméně, je možné hluk omezit, nebo jej úplně eliminovat. Jak u tepelné izolace, tak i u akustických vlastností záleží na skladbě celé konstrukce střechy a ne pouze na výběru střešní krytiny. U plechu si však musíme dát více záležet, aby nám později nezačal lézt hluk na nervy.

poptavka
poptavka

Projektant by měl být schopen navrhnout skladbu plechové střechy tak, aby byl hluk ze střechy co nejvíce eliminován. K tomu poslouží nejen vrstva tepelné/akustické izolace ve střeše, ale také speciální pojistné hydroizolační fólie s nakašírovanou mikroventilační rohoží, která zajistí nejen odvod páry, ale utlumí také hluk z dopadajících kapek deště.

Srovnání plechové krytiny a dalších střešních krytin

V tabulce uvádíme porovnání základních parametrů nejpoužívanějších střešních krytin, jako je jejich:

  • Cena
  • Plošná hmotnost
  • Životnost
  • Minimální sklon střechy
Střešní krytina Cena (Kč) Plošná hmotnost (kg/m2) Životnost (roky) Minimální sklon střechy (°)
Plechová krytina od 200 5–7 35-50
Pálená krytina od 300 40–70 30-80 20–22°
Betonová krytina od 220 40–65 30-80 20–22°
Vláknocementová krytina od 200 10–20 30-80 18° (lépe 25–30°)

Plechová krytina a způsob montáže

Máme hotový krov, správně umístěné latě a ukončení pojistnou izolací v podobě okapnice z plechu. Nyní se začne s montáží plechové střešní krytiny.

  • Jednotlivé kusy se kotví přímo do latí pomocí šroubů s podložkami, které výrobci dodávají ve všech barevných provedení podle vybraného odstínu krytiny.
  • Při dotahování šroubů pozor na jejich případné přetáhnutí, které způsobí deformaci těsnící podložky.
  • Krytinu můžeme začít kotvit z levé, nebo pravé strany střechy, je to jedno.
  • V některých místech je třeba krytinu upravit, k tomuto účelu se používají speciální prostřihové nůžky. Nikdy nepoužívejte na zkracování úhlovou brusku. Jejím použitím plech příliš zahřejete a téměř ve všech případech dojde k porušení povrchové úpravy na povrchu střechy.
  • Řezy se přetřou barvou určenou výrobcem plechové krytiny. Důkladně přetřete hlavně hrany, kterými je střecha ukončena. V těchto místech je nejvíce vystavena okolním vlivům.
  • Po dokončení kotvení se umístí na vrch střechy takzvaný větrací pás hřebenu, který se překryje dalšími částmi střešní krytiny, které jsou k tomu určené.

V tomto článku naleznete podrobnější návod na montáž plechové krytiny.

Nezávazná poptávka


  • Zadání poptávky je ZDARMA.
  • Poptávka NENÍ závazná, nemusíte si tedy žádnou z nabídek vybrat.
  • Porovnáním nabídek ušetříte až 30 % nákladů.
Stavba střechy
Jedná se o:
Typ střešní krytiny
Co vše si přejete realizovat?

Místo realizace

Kontaktní údaje

Souhlas s obchodními podmínkami a pravidly ochrany osobních údajů