Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Televize bez sportovních přenosů: Sportovcům z gauče chybí droga, upozornil psycholog

Pasivní sportování, pokud se bez něj člověk neobejde, se  podle psychologů stává tzv. nelátkovou závislostí.
Pasivní sportování, pokud se bez něj člověk neobejde, se podle psychologů stává tzv. nelátkovou závislostí.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: Alexandra Vetkovská - 
6. května 2020
13:44

Přišli o blaho, které prožívali, když se po práci doma natáhli na gauč a sledovali přenosy sportovních utkání. Pasivní sportovci kvůli koronaviru trpí. Podle odborníků jde o boj se závislostí

Ležet u televize, popíjet pivko a dívat se na fotbal, hokej či jiná klání. Kdo by řekl, že v okamžiku, kdy není ze světa sportu co vysílat, budou mít »tv sportovci« problém?

„Takový člověk se může dostat do stavu silné psychické nepohody. U někoho může vést až k projevům deprese,“ popisuje psycholog Karel Humhal. Podle něj je ve hře řada faktorů, a tak si někdo hravě najde jinou náplň, druhý se ale bude s touto ztrátou prát.

Pasivní sportování, pokud se bez něj člověk neobejde, se stává tzv. nelátkovou závislostí. Pasivní sportování, pokud se bez něj člověk neobejde, se stává tzv. nelátkovou závislostí. | Profimedia.cz

Proč to není banalita?

Sledování sportovních utkání je podle psychologů stejný návyk jako závislost na kokainu, čokoládě nebo inteligentním telefonu. Souvisí s vyplavováním hormonu dopaminu, který je účasten všech závislostí a souvisí s uvolňováním endorfinů neboli hormonů štěstí do organismu.

Od začátku aktivity, která nám dělá dobře, se dopamin vyplavuje do krve během několika desítek vteřin. Zároveň, jak se utkání v televizi dramaticky odvíjí, zvýší se fanouškovi i na pohovce krevní tlak, zrychlí pulz a do akce se zapojí adrenalin. Když napětí po zápasu skončí, cítí se stejně dobře, jako když skutečný sportovec ujede na kole desítky kilometrů.

Více alkoholu

„Nyní, kdy si nemohou pasivní sportovci tento stav navodit, mohou někteří upadat do stavu emocionálního rozladění,“ říká Humhal. Psychologové zároveň varují, že tato situace může vést nejen ke konfliktním situacím např. v rodinách, ale i ke zvýšené konzumaci alkoholu.

Jak s tím bojovat?

Odborníci trpícím doporučují sledovat i záznamy starších sportovních utkání. Adrenalin se sice nejspíš nedostaví, jelikož výsledek už znají, ale dopamin a s ním i pocit pohody ano.

Proč pasivním sportovcům přenosy zápasů tolik chybí?

Je to jako cigaretka u kuřáka spojená s klídkem. Dotyčný se odpojí od práce, od problémů. Nechá se vtáhnout do hry a odstřihne se od všední reality. Nyní, kdy jsou lidé pod vlivem stresu, ať už z obavy o zdraví, práci, příjmy, nebo z ponorkové nemoci, kdy jsou už dlouho rodiny pod jednou střechou, je ztráta takového ventilu napětí mnohem citlivější.

Video  „České zdravotnictví zvládá epidemii profesionálně,“ říká Babjuk.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa