InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vlastivědný výlet do Vitic

    sobota 27.4 8:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně – sraz před starou radnicí

  • Mladfest – hudební festival s výstava ZUŠ, promítáním filmů a trhy

    sobota 27.4 9:00 - Mladějovice, tvrz

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Odchody, které zamrzí. Motor opouští šikula Jan Kloz a oblíbenec fanoušků Jakub Babka

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Hned 1. května, kdy ČEZ Motor České Budějovice oznámil pět nových tváří (brankář Marek Čiliak, obránce Ondřej Slováček a útočníci Vít Jonák, Daniel Voženílek a Miroslav Indrák), přidal klub také další dvě jména na seznam odchodů. Jen málokdo možná čekal, že barvy Motoru už nebudou oblékat v nováčkovské sezoně Jakub Babka ani Jan Kloz. Zatím na povrch neprosákly žádné informace, kam by tato dvojice měla zamířit. Až příští týdny a možná i měsíce tedy ukáží, zda se Babka s Klozem představí v nadcházející sezoně extraligy v Budvar aréně alespoň jako soupeři, nebo budou nastupovat v jiné soutěži. Oba už si v minulosti nejvyšší soutěž vyzkoušeli.

Sympaťák zaskakoval i v obraně

Jakub Babka (5. září 1992, České Budějovice) je hokejový univerzál, jakých nabízí tuzemský trh jen pramálo. Rodák z Českých Budějovic a odchovanec místního klubu působil během mládežnických let také ve Slavii Praha, kde si připsal v sezoně 2014–15 i své dosud jediné starty v nejvyšší soutěži. Do budějovické organizace se vrátil o rok později. Po dvou sezonách se rozhodl vyzkoušet zahraniční angažmá a ročník 2017–18 strávil ve slovenské Žilině a německém Freiburgu. Hned jak usedl do trenérského trůnu v Českých Budějovicích Václav Prospal, vyžádal si ale obětavého hokejistu zpátky a Babka byl po roční odmlce zase v Motoru. Během uplynulých dvou sezon podával vyrovnané výkony a chytil šanci za pačesy. Skromný sympaťák a oblíbenec fanoušků přitom doslova lepil díru, kde bylo potřeba. Zejména v letošní sezoně nastupoval s pokorou sobě vlastní nejen na tradiční pozici křídelního útočníka, ale když to kouč Prospal potřeboval, vypomáhal i v obraně. V posledních dvou sezonách byl spíše defenzivněji laděný bránící útočník i velmi produktivní – ročník 2018–19: 56 zápasů – 34 bodů (9+25), ročník 2019–20: 55 zápasů – 31 bodů (8+23).

Postup a dost. Konec po jedné sezoně

Jan Kloz (7. března 1987, Ústí nad Labem) strávil pod Černou věží pouze jednu sezonu, přesto bude podepsán pod historickým postupem. Před začátkem ročníku 2019–20 byl představen jako jedna z nejzvučnějších posil klubu. Ostřílený útočník měl ale do sezony trochu pomalejší rozjezd, možná si i trochu hůře zvykal na náročný styl hokeje kouče Prospala a párkrát se ocitl mimo sestavu. Odešel tedy na krátkodobé hostování do extraligových Pardubic, ale od svého návratu už potvrzoval, proč na něho Jihočeši před sezonou ukázali. Ročník dohrál ve velkém stylu, projevil svou šikovnost i chladnokrevnost v zakončení a nakonec atakoval hranici bodu na zápas – posbíral velmi slušných 35 bodů (12+23) ve 36 zápasech. Za Pardubice přidal čtyři body (2+2) ve 12 zápasech. Po jedné sezoně se ale cesty Motoru a Jana Kloze rozcházejí, kouč Prospal už počítá s jinými hráči.

Dříve avizované odchody

Prakticky okamžitě po předčasném ukončení sezony a oznámení postupu ČEZ Motoru České Budějovice do extraligy klub informoval také o konci čtyř hráčů – Jana Veselého, Lukáše Endála, Jiřího Šimánka a Milana Kloučka. Šimánek ukončil kariéru, ale klubový rekordman v počtu odehraných utkání bude v organizaci nováčka nejvyšší soutěže pokračovat – stal se manažerem A týmu. Mladý gólman Klouček si ihned po svém příchodu na hostování z Pardubic vybojoval místo mezi tyčemi a výbornými výkony přispěl k suverénní jízdě Motoru letošní Chance ligou. Už dopředu ale bylo avizováno, že s ním mateřský klub počítá pro nadcházející sezonu a po skončení hostování se tedy vrátil do Pardubic. Klouček se tak v příští sezoně představí v Budvar aréně jen jako soupeř. Před budějovickým trenérským štábem byl nelehký úkol získat novou jedničku pro nováčkovský ročník v Tipsport extralize. Nakonec ale přivedl do svých řad velké jméno – dvojnásobného mistra ligy s Kometou Brno a účastníka posledních dvou světových šampionátů Marka Čiliaka.

S Lukášem Endálem ani Janem Veselým už nepočítal trenér Prospal. První jmenovaný již nejspíše získal další zajímavé angažmá. Ulovila jej prý ambiciózní Poruba, která chystá několik hvězdných posil prvoligových kluzišť a měla by patřit v nadcházejícím ročníku mezi velké kandidáty na čelní pozice. Do ostravského klubu pravděpodobně míří kromě Endála také elitní prvoligoví obránci Jakub Teper (Vsetín) s exbudějovickým Dušanem Žovincem (Chomutov), šikovný útočník Petr Stloukal (Chomutov) nebo zejména finský forvard Markus Korkiakoski (Litoměřice). U Fina se počítalo spíše s definitivním přesunem do nejvyšší soutěže, kde už pomáhal pár zápasy na střídavé starty Litvínovu. Místo toho dal ale přednost Porubě a opět bude patřit k obávaným esům druhé nejvyšší soutěže.

Veselého nové angažmá ještě není známo. Spolehlivý prvoligový střelec, který ve druhé nejvyšší soutěži dával góly ve všech angažmá, těžil i pod Černou věží zejména z fyzických parametrů a výborné orientace v předbrankovém prostoru. Během postupové sezony nastřílel 24 branek a byl druhým nejlepším kanonýrem týmu. Hradec Králové, který je stále jeho mateřským klubem, už se ale vyjádřil v tom smyslu, že v kádru Mountfieldu s pětadvacetiletým Veselým nepočítají. Do elitních dvou formací prý mají záměr nasazovat jiné borce a ve třetí, čtvrté lajně chtějí dát příležitost svým mladším hráčům.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace