Hlavní obsah

Zámek v Lešanech na Benešovsku má ve věži novou zvonkohru

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Zámek v Lešanech na Benešovsku má ve věži novou zvonkohru, která umí zahrát libovolné melodie.

Článek

Zařízení pochází z dílny zvonaře Jana Šedy, v Česku jsou jen tři podobné instalace, řekl ČTK Martin Truhlář, který se o zámek již druhou sezonu stará.

Památku od obce koupil v 90. letech minulého století Truhlářův dědeček Ladislav a opravil ji. Práce na obnově areálu dosud neskončily, letos majitelé rekonstruovali hospodářské budovy kolem zámku. Vznikla mimo jiné recepce, herna či bowling bar. „Můj vnuk to ode mě převzal a provozuje to. Já už ve svém věku budu dělat jen zahradníka,“ řekl ČTK Ladislav Truhlář.

Zámek, který nabízí ubytování či prostory pro svatby, musel být podobně jako jiné objekty pro návštěvníky uzavřený kvůli koronavirové pandemii. Nyní se chystá otevření zahrádky s pohoštěním. V nabídce pro návštěvníky by časem mělo přibýt také muzeum bankovek používaných na území nynější republiky od roku 1900 do současnosti. „Některé bankovky bude možné i zakoupit,“ uvedl Martin Truhlář.

Původně vodní tvrz získala po roce 1683 kapitula svatého Víta na Pražském hradě a dala památce nynější čtyřkřídlou podobu. V roce 1949 komunistický režim zámek zestátnil a poté ho využívalo zemědělské družstvo, což vedlo k jeho značné devastaci. V roce 1996 areál odkoupil od obce Ladislav Truhlář a postupně ho zrekonstruoval. Součástí objektu je například kaple svatého Víta, kam se podařilo navrátit původní oltář.

Reklama

Doporučované