Zemřela zpěvačka, která proslavila píseň Mně se líbí Bob. Millie Small byla první jamajská superstar

Vydáno 06.05.2020 | autor: redakce

Millie Small proslavila hitem My Boy Lollipop žánr ska po celém světě. V Československu píseň bodovala jako Mně se líbí Bob v podání Yvonne Přenosilové. Jamajská zpěvačka zemřela v Londýně, bylo jí 73 let.

Zemřela zpěvačka, která proslavila píseň Mně se líbí Bob. Millie Small byla první jamajská superstar Millie Small, FOTO: archiv

Millie Small se narodila v jamajském Clarendonu a už jako dítě zaujala v tamních pěveckých soutěžích. Jednu takovou vyhrála ve dvanácti letech. 

V roce 1963 ji producent Chris Blackwell vzal do Londýna a rozhodl se z ní udělat hvězdu. Chodila na hodiny tance i vyjadřování, aby její jamajské patois příliš nevyčnívalo z rádiového éteru.

Už v březnu 1964 vydala svou verzi písně My Boy Lollipop, jíž původně nazpívala zpěvačka Barbie Gaye na sklonku roku 1956. Nová ska verze se stala masivním hitem a důležitou součástí britské populární kultury. V Británii i Americe dosáhla na druhé místo singlových hitparád, v Austrálii získala zlato a sedmnáctiletá Millie Small se stala první jamajskou globální hvězdou.

Singl My Boy Lollipop se zásadně podílel na popularitě ska, vůbec prvního jamajského žánru, který pronikl do hitparád. Ze ska se postupně vyvinulo například reggae, které na přelomu 60. a 70. let platilo ve Velké Británii za absolutní mainstream.

Millie Small vystoupila v roce 1968 na festivalu Bratislavská lyra, její největší hit ale v tehdejším Československu proslavila Yvonne Přenosilová pod názvem Mně se líbí Bob. Novější verze zazněla v muzikálu Rebelové z roku 2001. Millie Small se stáhla z očí veřejnosti už průběhu 70. let a věnovala se rodině.

Jamajská zpěvačka zemřela 5. května na následky mrtvice, bylo jí 73 let. Smutnou zprávu médiím oznámil Chris Blackwell, významný popularizátor žánru ska, zakladatel Island Records a producent globálního hitu.

red, oh

Témata: Millie Small, Yvonne Přenosilová, Rebelové, Chris Blackwell

zavřít