Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Spadnou kvůli koronaviru ceny bytů? Podle developerů to není pravděpodobné

U prodejních cen bytů kvůli současným opatřením proti šíření koronaviru nelze očekávat propad. Spíše se dá předpokládat prodlužování prodejů. Krátkodobě mohou klesnout ceny nájemného. Větší vliv však bude mít spíše omezená nabídka. Na online konferenci to uvedli zástupci Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN).

"Viditelný nárůst bytů určených k dlouhodobému pronájmu může mít za následek krátkodobý pokles cen u dlouhodobých nájmů. Vzhledem k akutnímu nedostatku bytů především v Praze však panuje názor, že ačkoli jistě letos dojde k určitému poklesu poptávky, bude se jednat spíše o krátkodobý výkyv," uvedla prezidentka ARTN Zdenka Klapalová.

Podle údajů developerské společnosti Trigema počet dostupných bytů pro dlouhodobé nájemní bydlení v Praze na konci prvního čtvrtletí meziročně vzrostl o 71,8 procenta na 12 371. To bylo nejvíce za poslední čtyři roky. Mezičtvrtletně se zvýšil o 86,1 procenta.

"U prodejních cen rovněž neočekáváme žádné propady, spíše prodlužování prodeje a tlak na slevy z nabídkových cen. Poptávka oslabí, neboť lidé na nějakou dobu odloží nákup nemovitostí z důvodů obav a nejistoty. Omezená nabídka však může mít z dlouhodobého hlediska na ceny nemovitostí zcela opačný efekt," doplnila Klapalová.

Velkým tématem je podle ní legislativa. Pomalé a komplikované schvalovací procesy ovlivňují v podstatě všechny oblasti realitního trhu. "Nejvíce to kromě developerů, kteří nemohou pružně reagovat na poptávku trhu, pociťují lidé prostřednictvím nedostatečné nabídky nových bytů, která tak dále působila na růst cen," podotkla Klapalová.

Ministerstvo pro místní rozvoj připravuje nový stavební zákon, jehož ambicí je zkrácení a zjednodušení stavebního řízení. Podle některých analytiků může být stavebnictví tahounem při oživení ekonomiky poté, co skončí opatření proti šíření koronaviru. Není až tolik závislé na zahraničním obchodu.

Norma má ale řadu kritiků. Mezi nejčastější výtky patří to, že nahrává developerům a nechrání veřejné zájmy. Podle některých oponentů je protiústavní. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) opakovaně zdůrazňuje, že v připomínkovém řízení je ochotná dělat kompromisy, ovšem nesmí být porušen cíl zákona.

"Cílem zákona je i po vypořádání všech připomínek, aby byl stavební záměr veden v jednom řízení a před jedním stavebním úřadem," řekla. Připomínkové řízení vláda nejdříve posunula o dva měsíce do konce března. Kvůli aktuálním opatřením prodloužila lhůtu do konce dubna. Podle vládního záměru by měl zákon nabývat účinnosti postupně do poloviny roku 2023.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky byt, developer, nájem, koronavirus, COVID-19, nemovitost, Praha, Trigema a.s., Klára Dostálová, ANO 2011, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spadnou kvůli koronaviru ceny bytů? Podle developerů to není pravděpodobné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.