InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Ron Hutchinson: Moje tango – divadelní drama

    sobota 20.4 19:00 - Sokolovna, Blatná

  • Vernisáž výstavy obrazů Jakuba Sajlera

    sobota 20.4 14:00 - Městský úřad – Sloupová síň, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Soběslavští zastupitelé debatovali o dopadech krize na podnikatele ve městě

 Autor: Eva Výborná

    Autor: Eva Výborná

SOBĚSLAV – Zastupitelé města Soběslavi se ke svému zasedání ve středu 6. května sešli opět v Kulturním domě. Tentokrát ovšem oproti dřívější klasice malého sálu zvolili z důvodů stále probíhajících epidemiologických opatření prostory sálu velkého. Každý zastupitel měl pro sebe stůl, občané obsadili židle v dostatečné vzdálenosti od sebe. Jednání zastupitelstva mělo velmi rychlý spád. Hned na začátku starosta Jindřich Bláha z důvodů panující epidemie navrhl vynechat z navrženého programu bod Různé. Opoziční zastupitel Martin Kákona (Piráti pro Soběslav) měl protinávrh: ponechat bod Různé v programu. V následujícím hlasování se pro tento protinávrh vyslovilo jen šest zastupitelů. Bod Různé tedy z programu vypadl.

 

Při přednesu zprávy finančního výboru k bodu Změna č. 1 rozpočtu města na letošní rok v diskuzi uvedl Jiří Klíma (Sdružení nezávislých a TOP 09), že finanční výbor doporučuje schválit změnu rozpočtu, a zároveň doporučuje ustanovit například poradní výbor pro zpracování a zmírnění ekonomických dopadů na podnikatelské a jiné subjekty ve městě v souvislosti s opatřeními Vlády České republiky proti šíření koronaviru.

V diskuzi ke změně rozpočtu č. 1 dále vystoupil Martin Kákona s tím, že rozpočtová změna podle jeho názoru vůbec nereflektuje dopady současné situace na podnikatele ve městě. „Jako Piráti jsme si udělali takovou rešerši, která mapuje města a jejich opatření na zmírnění následků restrikcí. Mohlo by se třeba navrhnout prominutí nájmu podnikatelských subjektů v objektech vlastněných městem, případně poplatku z užívání veřejných prostranství, dary, podobných prostředků je řada. Přimlouvám se za vznik komise, která by toto navrhla. Také jsme zjistili, že města v okolí odhadují propad rozpočtových příjmů v rozmezí deset až 15 procent. Navrhuji schválit tuto první změnu a dál navrhuji vypracovat další změnu, která by reflektovala propad příjmů," řekl Martin Kákona, který se současně zeptal, kdy bude příští zastupitelstvo, které by toto mělo řešit.

Starosta Jindřich Bláha odpověděl, že zastupitelstvo města bude podle plánu v červnu. „Na červnovém zastupitelstvu by měla být předložena změna rozpočtu č. 2, která bude reagovat na stávající situaci. Na jednání městské rady za 14 dnů toto budeme projednávat," sdělil Jindřich Bláha. Rozpočtovou změnu č. 1, která uvádí zvýšení příjmů o čtyři miliony a zvýšení výdajů o pět milionů, přičemž schodek jeden milion korun bude hrazený z rezervy, zastupitelé pak všemi hlasy schválili.

Na závěr jednání starosta Bláha vyslovil přání, že příští zastupitelstvo, tedy červnové, bude opět zasedat v nové síni zrekonstruované staré radnice, kde poprvé mělo jednání v druhé polovině února, tedy před koronavirem.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace