Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Trenér Máčala přispěl k rozvoji českého fotbalu a má Cenu Václava Jíry

Cenu Václava Jíry v hlavní kategorii získal za loňský rok trenér Milan Máčala. Ocenění získala i plzeňská legenda, obránce František Plass. Laureátem se stal rovněž novinář Zdeněk Pavlis. Všechny tři vyznamenala Fotbalová asociace ČR za to, jak celoživotně přispívali k rozvoji českého fotbalu.

Milan Máčala
zdroj: chf.cz autor: Pavel Lebeda

Šestasedmdesátiletý Máčala začal trenérskou kariéru v Olomouci, poté trénoval Slavii Praha, kyperskou Larnaku a Ostravu. Následně se stal koučem českého národního týmu, který vedl ve 24 utkáních.

U tuzemské reprezentace skončil v roce 1993 a pak už působil jen v zemích Perského zálivu, kde našel druhý domov. Vedle několika klubů tam trénoval i pět reprezentací - s Kuvajtem vyhrál mistrovství zemí Perského zálivu, s Bahrajnem mu o gól unikl postup na světový šampionát 2010. Připsal si 245 mezistátních utkání.

"V každém zápase, který venku hrajete, je potřeba si uvědomit, že kromě toho, že hrajete o sebe, hrajete o ten klub. O zemi, ve které jste. Jste reprezentatem českého fotbalu - české trenérské školy," říká Máčala.

Je nám líto, video expirovalo.
Cenu Václava Jíry letos obdrží Máčala, Plass a Pavlis

Ocenění je pojmenováno po významném fotbalovém funkcionáři, bývalém místopředsedovi UEFA Václavu Jírovi, kterého Máčala znal osobně. "Zažil jsem s ním pár takových výjezdů, kde jsme hodnotili fotbal a řešila se evropská úroveň, mistrovství světa a všechno možné. Musím říct, že to byl člověk nesmírně vzdělaný."

Rovněž šestasedmdesátiletý Plass je legendou plzeňského klubu. V západočeské metropoli strávil prakticky celou kariéru. V lize za Škodu, předchůdkyni dnešní Viktorie, odehrál 163 zápasů a z pozice libera dal 16 branek.

Přestože Plzeň tehdy hrála i v druhé lize, dostal se Plass do reprezentace. Za národní celek odehrál 11 utkání a přispěl k postupu k mistrovství světa v roce 1970, kde ale chyběl. Po skončení hráčské kariéry se věnoval trenérské práci a mimo jiné pomohl Chebu k premiérovému postupu do nejvyšší soutěže.

Pavlis, jemuž je 69 let, pracuje už více než 40 let jako sportovní publicista a novinář, věnuje se hlavně fotbalu. Posledních 12 let je předsedou Klubu sportovních novinářů.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články