Cena elektřiny na burze? Rok 2022 bude dvakrát dražší

Zkontrolujte svého dodavatele, jestli vám zavčas zajistil levnou elektrickou energii. Velkoobchodní trhy meziročně zdraží o 113 až 150 %. Dokonce i politici nervózně sledují, jak stoupá cena elektřiny na burze.


27. 9. 2021

Autor

Počasí závisí na mnoha okolnostech, ale meteorologické předpovědi nám přesto pomáhají, abychom se připravili na skokové ochlazení nebo oteplení. Podobně ovšem dokážeme předjímat i ekonomické trendy. Například cena elektřiny na burze ukazuje, zdali tato komodita pravděpodobně zlevní, nebo zdraží koncovým odběratelům. Analyzujme tedy velkoobchodní data, zohledněme také státní intervence, a vyjde nám účetní předpověď na rok 2022.

Elektrická energie zdraží na dvojnásobek, takže bude ještě nákladnější, než její přeprava.

Běžná česká domácnost přijde o dalších 5 800 Kč/rok.

Vláda slibuje, že chudým občanům rozdá energetické šeky, které pokryjí polovinu inflační přirážky: asi 2 900 Kč/domácnost/rok.

Černá, bílá, zářivky, muž

Elektrická energie oproti letošku zdraží na dvojnásobek

Na burze jsou většinou uzavírány smlouvy o budoucích obchodech, takzvané „futures“. Koncový dodavatel se například zaváže, že v dalším kalendářním roce koupí od elektráren jisté množství elektrické energie a následně zaplatí určitou cenu. Vícečlenná česká domácnost, která elektřinou nevytápí ani neohřívá vodu, potom tuto komoditu odebírá v distribuční sazbě D02d.

Letošní dodávky byly vloni touto dobou nabízeny za 1 500 Kč/MWh. Tatáž komodita, jenomže na rok 2022, nyní stojí kolem 3 200 Kč/MWh. Tedy aspoň v české metropoli, vizte následující graf pražské energetické burzy PXE. Samotná elektřina zde meziročně zdražila zhruba o 113 %.

Energetická burza EEX – PXE, cena elektřiny na rok 2022

Cena elektřiny na burze zahrnuje emisní povolenky

Vyjeďme z hlavního města, do Středočeského kraje. Českomoravská komoditní burza Kladno (ČMKBK) zaznamenává podobný vzestup: Roční dodávky, jejichž cílovými adresáty jsou maloodběratelé, tam zdražily z loňských 1 269 Kč/MWh na letošních 2 869 Kč/MWh. Takže cena elektřiny na této burze stoupla o 126 %. Roste od loňského podzimu, kdy začaly zdražovat emisní povolenky. Oba trendy vedly k dosavadním maximům – elektrárny mají rekordní náklady, které promítají do svojí velkoobchodní cenové nabídky.

Cena elektřiny na burze ČMKBK, září 2021

Nejnákladnější bývá spot ve špičce

Na Evropské energetické burze (EEX) stojí základní české futures (takzvaný „Base Load“) kolem 110 eur/MWh, v přepočtu zhruba 2 800 Kč/MWh. Vloni šlo o 44 eur/MWh. Vychází eurové zdražení o 150 %. Koncoví čeští dodavatelé, kteří tam nakupují elektřinu pro naše domácnosti, ovšem musejí kontrolovat i aktuální směnný kurz.

Tuzemská státní akciová společnost OTE mezitím zprostředkovává okamžité obchody, takzvané „spoty“. Pokud dodavatel nakoupil elektrickou energii, která byla obratem dodávána mezi 8. a 20. hodinou aktuálního všedního dne (takzvaný „Peak Load“), vloni zaplatil 58 eur/MWh. Nyní potřebuje 171 eur/MWh. Takže zaplatí skoro trojnásobek.

Nakonec záleží na odběratelích

Burzovní cena elektřiny na rok 2022, v Kč/MWh
(meziroční změna)

  • EEX: 2 800 Kč (+150%)
  • ČMKBK: 2 869 Kč (+126%)
  • PXE: 3 200 Kč (+113%)

Cena elektřiny na burze evidentně zdražuje, a cílová domácnost musí navíc zaplatit ještě administrativní náklady a zisk svému dodavateli. Zároveň financuje dopravu (distribuci) samotné komodity. Povinně přispívá na podporované (například bioplynové, sluneční, větrné a vodní) elektrárny, sponzoruje státní akciovky OTE a ČEPS. A samozřejmě také platí daně, hlavně DPH.

Tuzemské domácnosti letos utratí průměrně 5 781 Kč/MWh. Takže pokud megawatthodina samotné elektrické energie zdraží o 1 936 Kč (včetně DPH), celková fakturovaná cena stoupne o 33 %. Popřemýšlejte o změně svého dodavatele nebo tarifu, abyste ušetřili.

Štítky: , , , , ,

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *