Street style móda: pohodlná a oblíbená

Street style móda: pohodlná a oblíbená

Kategorie: Dámské oblečení, Pánské oblečení, Značkové oblečení

Sponzorované odkazy

Street style móda je něco, co si oblíbili především teenageři a mladí. Je to jejich vyjádření a možnost pohybovat se mezi svými vrstevníky v maximálním pohodlí, cool kouscích a prima stylově. Co o ní víte? A máte ji také v šatníku?

Street style móda, alias Street fashion alias pouliční móda. Všechny tři pojmy jsou jedno a totéž a popisují módu, která vzešla „z ulice“. Co to znamená? Zkrátka tato móda nebyla vytvořena módními návrháři, ale ryze a čistě v rámci lidové kreativity. Především pouliční kreativity, kdy každý přišel z domova „na ulici“ s něčím novým ve svém oblékání a dohromady se z toho stala Street style móda.

Ke komu patřila?

Streetsyle móda je nejvíce spojována se subkulturami mládeže, které se rozvíjí ve velkoměstském a městském, tedy takzvaném Urban prostředí. Street style fashion se vyznačuje se silnou dávkou osobní originality a kreativity. Když se v půli prvního desetiletí 21. století rozmohl trend fotografování pouliční módy, vznikla z toho docela zajímavý vzorek stylu „nemodelů“ tedy módního stylu obyčejných lidiček.

Následně z toho začaly vznikat módní vlny a s nimi také četné blogy, věnující se jednotlivým streetstyle módním vlnám – převážně dle regionů, měst či jiných znaků. Mezi nejznámější blogy patří The Sartorialist, Garance Doré, GadeMode a Facehunter.

Typy street style módy

Tak tady je k mání opravdu pestrá škála typů, která se odvíjí od jednotlivých subklultur. Street style fashion totiž vznikala v rámci kultů – hippies, gothic, punk, hip hop, skinhead nebo gothic. K novějším formám street style fashion patří ta spojená se Street parkurem, skateboardem či longboardem. Vesměs jde o board tedy prkno využívající prostředí ulice.

Skateboarding se vyvinul ze surfingu, a je to využití prkna se čtyřmi kolečky, na skateparky, nebo jen překážky v ulicích, snoubí se s hudbou, rampami a spustou na prkně triků. Longboard má dvakrát delší prkno než skate, čtyři kolečka a praktikují se na něm sjezdy po dlouhých, a také více či méně prudkých silnicích.

Aplikace do běžného života

Aktuálně se street fashion zařaďuje stále častěji mezi obyčejné lidičky a do jejich životů. Street style móda tak již není jen nějakou specifickou částí společnosti, ale běžným casual stylem, který se svojí podobou, pohodlím a funkčností velmi hodí jak do každodennosti pracovního dne, tak i na volnočasové aktivity.

Dnešní společnost je čím dál více otevřená takovému typu módy, a oblibu si získává již nejen mezi mladými, ale napříč generacemi. A to především proto, že je to styl módy velice pohodlný a často přesto elegantní a stylový. Klasickým street stylem je mikina s kapucí, tričko s potiskem a klasické džíny (ideálně v destroy stylu). To je ten pravý street style, který zkrátka poznáte na první pohled. Když k tomu přičtete sportovní obuv typu tenisek a kotníkáčů, máte jasno – street style fashion je cool.

Výrobci street style módy

Výrobou street style fashion se zabývají mnohé značky. Především ty, které se od prvopočátku zaměřovaly na sportovní módy. Patří sem Puma, Nike, adidas, Vans, Reebok, Calvin Clein, Kappa, nebo Under Armour. Díky preciznímu zpracování, praktickým funkčním materiálům a technologiím, a také díky často originálnímu designu, všechny tyto značky svým vlastním a osobitým způsobem povýšily street módu na vyšší level.

Spolupráce s módními značkami

K jejich produkci cool street style kousků patří i nejrůznější kolaborace s různými módními značkami. Tak dodávají svým produktům ještě vyšší hodnotu a módní styl. Aktuálně jednu takovou spolupráci realizovala značka Puma.

Spojila se s kalifornskou módní značkou The Hundreds a obě značky dohromady vytvořily novou kolekci s názvem ‘The 90 s Cliques’, která je inspirovaná pouliční módou devadesátých let. Dominantní retro módní trendy z amerických škol, fotbalových týmů a bláznivých mejdanů vás přenesou zpět v čase a díky odvážným grafickým prvkům a barevným kontrastům nebudete chtít nosit nic jiného.

Kousky z kolekce Puma x The Hundreds jsou k mání od počátku května v shopech Footshop, Queens, Espace, Vemzu, Top4Sport a Shooos, ale rovněž na webových stránkách Puma.com.

Zdroj foto: Puma

Autor: Pavla Košík Jelínková

Sponzorované odkazy



Štítky: street style móda, street style fashion, casula móda, pohodlná móda, funkční oblečení