Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Druhý muž zpráv ČT se obul do CNN Prima: Používáte záběry za peníze koncesionářů. Neprávem?

Autor: Sabina Dračková - 
7. května 2020
05:40

Spor mezi zpravodajskými stanicemi se objevil jen pár dnů po startu nové CNN Prima News. Stanice by mohla být novou konkurencí „Čtyřiadvacítky“ České televize. Zástupce šéfa zpravodajství ČT František Lutonský se na twitteru kriticky pustil do toho, jak pracují novináři Primy. Podle něj totiž použili záběry, které ČT pořídila ve Sněmovně za peníze z koncesionářů. Podivil se nad tím, proč si Prima nepořídila záběry vlastní. Jenže se ukázalo, že nejsou z kamer České televize, ale z kamer Poslanecké sněmovny.

Zatímco ČT 24 slaví už 15 let existence na českém trhu, CNN Prima News je nováčkem. Jen tři dny poté, co nová stanice začala 3. května vysílat, přišel první konflikt. Zástupce šéfa zpravodajství České televize František Lutonský se do nové konkurence navezl na svém twitteru.

Lutonskému se nelíbilo, co viděl v televizi. Na stanici CNN Prima News podle jeho slov celý den běžely záběry z archivu ČT. To doložil fotografiemi, které ukazují, že Prima u záběrů uvedla, že zdrojem je Česká televize. „Ach jo. Česko není jako dřív. Tohle už je trochu i o profesní cti a hrdosti,“ připsal.

Použití záběrů jiné stanice není nic neobvyklého. Televize k němu přistupují, když u jejich konkurentů zazní něco, co si druhá stanice neměla možnost sama natočit. Třeba rozhovor s prezidentem Milošem Zemanem. Lutonský se ale rozhořčil nad tím, že Prima používala záběry jen jako pokrytí a vizuální výplň.

„To nejsou žádné exkluzivní záběry, žádné exkluzivní informace, tohle je prostě věc, která se ve slušné televizi nedělá,“ napsal, aby doplnil: „To je jen o lenosti a šetření. Takové záběry jsou jen postradatelná vizuální výplň.“

Mohli by překlopit celé vysílání, čílí Lutonský

Objevila se reakce, že se nová stanice snaží šetřit, protože platí vysílání „ze svého“. Komerční stanice, jako jako Prima, je financovaná hlavně z příjmů z reklam. Česká televize dostává sedm miliard ročně z koncesionářských poplatků. A právě na ty se druhý muž veřejnoprávních zpráv odkázal. „Při vší úctě, tohle je za peníze koncesionářů,“ napsal v reakci na záběry.

Prima podle něj mohla odvést stejnou práci jako ČT, ale neudělala to. „Mohou si je natočit ve Sněmovně, mohou si je vzít z webu Sněmovny. Jako každé jiné médium, kterého se netýkají omezení pohybu ve Sněmovně,“ vysvětlil Lutonský.

„Kdybych to dovedl do absurdity, pak by taky mohli překlopit celé naše vysílání nebo jeho části a zdrojovat stejně...,“ dodal.

Stejně jako Lutonský se na věc dívá vedení České televize. Za jeho názor se instituce postavila. „Překvapilo nás, že si zpravodajská stanice, která aspiruje na plnohodnotný zpravodajský servis pro své diváky, převezme od České televize záběry, které si mohla sama pořídit,“ přiznala Blesk Zprávám mluvčí ČT Karolína Blinková.

Prima: Nepustili nás tam

„Celkové záběry na sál z jednání Poslanecké sněmovny PČR, kde jsou poslanci v rouškách, bychom velmi rádi měli vlastní,“ přiznal za CNN Prima News Adam Halmoši.

„Do Sněmovny mohou celou dobu, stejně jako Nova, my, rozhlas a ČTK,“ napsal také Lutonský z ČT. To ale podle Halmošiho z Primy v tuto chvíli není možné. „Kvůli pandemii covid-19 není nyní umožněno natáčet médiím z místa, které je pro TV běžně vyhrazeno, tedy z balkonu,“ vysvětlil, proč záběry nemají. 

„Odvysílané záběry byly řádné zdrojované. Nyní budeme využívat streamu na oficiálních stránkách a jednáme o možnosti natáčet rovněž jako ČT z balkonu,“ dodal.

Sněmovna: Na balkon nesmí nikdo

Lutonský dokonce zmínil termín neoprávněné použití a to, když se někdo z uživatelů ptal, jak se v tomto případě řeší autorská práva. Jenže zřejmě přestřelil. Jak se ukázalo, záběry zřejmě nepatřily České televizi.

„Žádné kroky v tomto směru nechystáme, k porušení práv nedošlo,“ doplnila mluvčí ČT Karolína Blinková.

Redakční štáby mohou nyní do budovy Sněmovny. Vstup na novinářský balkon, odkud je záběr pořízený, je ale nyní zakázán. A to pro všechny redakce. „To vidím, to jsou záběry z těch našich stálých kamer,“ okomentoval snímky ředitel tiskového odboru Sněmovny Roman Žamboch a potvrdil, že Česká televize si záběry bere přímo od nich.

Právě na tom se mohou novináři s tiskovým střediskem Poslanecké sněmovny domluvit. Podle Žambocha ani Sněmovna striktně nepožaduje, aby se uváděl zdroj psp.cz.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

MAMKA2316 ( 9. května 2020 20:28 )

ČT !!!!??? CO ŽVANÍTE ???? JSTE ÚPLNĚ STEJNÍ DEMAGOGOVÉ A LHÁŘI JAN CNN !!!!!NA TO SVINS..SE NEDÁ DÍVAT

marlen52 ( 7. května 2020 15:45 )

na to jakou tomu dělali reklamu tak to nestojí za nic . Hlasatelky mají příšerné oblečení včera Něrgešová vypadala strašně a vůbec to uvádí nehezky jediná která je dobrá je Klára Doležalová usměvavá příjemná. Jinak budu raději koukat z okna.

zaka ( 7. května 2020 14:40 )

Ona ta čtyřiadvacítka půjde do kélu CNN je lepší.Třeba mluva moderátorů je bezkon­kuren­ční.Bor­hyová a její pražský dialekt je ubohost.

hejhej ( 7. května 2020 12:59 )

opr. ČT

hejhej ( 7. května 2020 12:57 )

bullshit:
Sponzor pořadu je reklama. ˇVT má výhodu archivu pořadů, které byly kvalitní a točený za totáče. Na ty nové pořady se nedá dívat, stejně jako na hloupé pořady s Moravcem a Jílkovou a zprávy, které nesou ani náhodou objektivní.

Zobrazit celou diskusi