Móda a krása

13. prosince 2020 11:39

Anna Kopečková

Lída Baarová a další herečky první republiky: Byly obdivované, ale mnohé skončily špatně

Byly krásné, talentované, muži po nich šíleli a ženy na ně žárlily. Šly z role do role, mnohé se nebránily ani drogám, alkoholu a množství milenců. Pak s nimi ale okupace, ješitnost a slabost pro slávu zatočily. Některé obstály, jiné pokušení podlehly.

Adina Mandlová

Krásný andílek, který patřil k nejobsazovanějším herečkám stříbrného plátna. Sama by ale asi jen těžko prorazila. Původně byla manenkýnkou, měla špatný, dost nevýrazný hlas a neuměla správně artikulovat. Byla ale fikaná a zařídila, aby si jí všiml Hugo Haas, který z ní udělal skvělou herečku. Jak později vyprávěl režisér Otakar Vávra, Mandlová věděla, že Haas chodí často do Lucernabaru, tak si tam sedla ke stolu u toalet a když prošel, zvedla na něj své velké oči. Brzy se k němu nastěhovala a Haas ji naučil společenskému chování a tomu, jak správně mluvit.

Přestože vypadala jako holka, která nemůže mít žádné problémy, užila si toho dost. V osmi letech přišla o otce, ve čtrnácti ji pravděpodobně zneužíval otčím a v osmnácti přišla do jiného stavu a šla na potrat. Děti už pak nikdy neměla.

Protože se během války stýkala s řadou představitelů nacistického Německa, z nichž mnozí byli i jejími milenci, byla po válce zatčena a obviněna z kolaborace. Pro nedostatek důkazů byla nakonec propuštěna, ale stín obvinění nad ní zůstal a angažmá už nenašla. Odešla proto do Anglie, později na Maltu a do Kanady a na konci svého života se vrátila zpět do Československa, kde také zemřela.

Tipy na filmy s Adinou Mandlovou: Kristián, Pacientka dr. Hegla, Velbloud uchem jehly, Mravnost nade vše, Přítelkyně pana ministra

Lída Baarová

Zatímco Adina Mandlová si musela své herecké umění vydřít a všechno vymyslet, Lída Baarová se moc učit nemusela a všechno jí šlo samo. Byla velmi krásná, smyslná a talentovaná a muži jí padali k nohám. Ostatně i ona muže milovala. Jejich charakter ji moc nezajímal. Stačilo jí, aby byli šarmantní a dalo se s nimi mluvit o umění.

Dodnes se o ní mluví jako o nejkrásnější a nejnadanější herečce. Na rozdíl od Mandlové měla úspěch okamžitě nejen u nás, ale i v zahraničí, což ji nakonec zničilo. Už její první manžel, herec Karel Höger, o ní prohlásil, že je to velmi ctižádostivá žena, která pro slávu udělá cokoli. Slavnou se stala velmi brzy. Ve filmu debutovala už v 17 letech a krátce poté ji angažovala největší německá společnost Ufa. Tam si jí všiml dokonce Hitler, kterého okouzlila. Osudným se jí ale stalo setkání s Josefem Goebelsem. Ačkoli nebyl moc přitažlivý – byl malý a navíc kulhal, měl krásný hlas a uměl skvěle mluvit. A tak Baarová po několika setkáních propadla kouzlu „kulhavého ďábla“, jak Goebbelsovi přezdívali. Ten chtěl kvůli ní dokonce opustit svoji ženu a šest dětí, což nakonec na příkaz samotného Hitlera neudělal.

Po válce byla Baarová obžalována z velezrady a kolaborace a ve vězení strávila 16 měsíců, aby byla následně propuštěna, protože jediným jejím proviněním byl milostný poměr s Goebbelsem. Přesto mnozí herečce její vztah s německým ministrem dodnes nemohou odpustit, ačkoli nikdy nikoho neudala (na rozdíl od mnoha jejích hereckých kolegů a kolegyň). Baarová poté odešla do zahraničí, kde v roce 2000 zemřela zahořklá a téměř v zapomenutí.

Tipy na filmy s Lídou Baarovou: Tajemství, Dívka v modrém, Život je krásný, Lelíček ve službách Sherlocka Holmese

Nataša Gollová

Odmalička byla nadaná a inteligentní dívka. Vystudovala filozofickou fakultu, uměla cizí jazyky, ale velmi ji to táhlo k umění. Brzy se stala velmi úspěšnou a díky tomu neměla nouzi ani o muže. Na lásku ale nakonec také doplatila, když přebrala milence své do té doby nejlepší přítelkyni Adině Mandlové. Willy Söhnel byl ale bohužel Němec a nepomohlo mu ani to, že jako ředitel barrandovských ateliérů zachránil za války mnoha českým umělcům život a držel český film nad vodou. Gollová se, na rozdíl od Baarové a Mandlové, nenechala zatknout, ale aby to odčinila, odjela koncem války do Terezína, kde pomáhala jako ošetřovatelka. Po válce chtěla pokračovat v herecké profesi, ale zbývaly na ni už jen malé role, což ji velmi deptalo a útěchu hledala v alkoholu. Přidávaly se další zdravotní problémy, až nakonec skončila v domově důchodců v pražské Krči, kde nakonec i zemřela.

Tipy na filmy s Natašou Gollovou: Eva tropí hlouposti, Kristián, Císařův pekař – Pekařův císař, Hotel Modrá hvězda

Hana Vítová

Byla vzdělaná, talentovaná a krásná a spolu s Adinou Mandlovou a Lídou Baarovou patřila ve 30. letech k neobsazovanějším českým herečkám. Zahrála si dokonce i v několika německých filmech, což jí po válce způsobilo nejeden problém. U nás měla bohužel smůlu na režiséry, kteří ji obsazovali většinou do rolí naivních chudinek, které nakonec přijdou ke štěstí. Její vlastní jméno bylo Jana Lašková, pseudonym Hana Vítová pro ni vymysleli Voskovec s Werichem a užívala ho až do smrti.

Život byl ke krásné herečce s melancholickým výrazem hodně krutý. Manžel ji opustil kvůli o dost mladší ženě, se kterou navíc žil v jejich společném bytě. A její dcera Bedřiška spáchala v 18 letech sebevraždu, když se nejdřív pokoušela podřezat si žíly a pak přímo před zraky své matky skočila z okna. Na slavnou herečku toho bylo už příliš, stáhla se do ústraní a jejím věrným přítelem se stal alkohol.

Tipy na filmy s Hanou Vítovou: Noční motýl, Pytlákova schovanka, Zlatý člověk

Zita Kabátová

Byla nejdéle žijící hvězdou prvorepublikového filmu a patřila mezi nejkrásnější herečky. Byla vtipná a noblesní, opravdová dáma. Mezi její obdivovatele patřil i Oldřich Nový nebo Vlasta Burian, který o ní jednou během natáčení prohlásil, že by stála za hřích. Kabátová ale toužila po opravdové lásce, která bohužel nikdy nepřišla. Za svým prvním manželem, ředitelem firmy v Indii, se nemohla odstěhovat, takže se na dálku rozvedli. Protože měla celý život slabost pro sportovce, stal se jejím druhým manželem právě jeden z nich. Narodil se jim syn, ale manžel po 12 letech emigroval do zahraničí.

Na cestě k profesionálnímu divadlu jí pomohlo i to, že byla, jak o sobě sama říkala, „Zpěvandule, hop sem, hop tam“. Opravdovému hraní, přes které se dostala k činohře, ji prý ale naučil až Oldřich Nový. Zpočátku se objevovala v sentimentálních komediích, později už dostávala náročnější role. Poté, co si za nacistické okupace zahrála ve dvou německých filmech, se ale dostala na černou listinu a nesměla nějaký čas hrát. Další zákaz přišel na začátku šedesátých let a znovu natáčet začala až po čtvrtstoletí. Navzdory nelehkým zkouškám, které jí život připravil, si ale zachovala zdravého ducha, nadhled a optimismus.

Zemřela v roce 2012 ve věku nedožitých sta let.

Tipy na filmy se Zitou Kabátovou: Muži nestárnou, Přednosta stanice, Želary

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.