Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Deváté výročí biskupského svěcení královéhradeckého biskupa Jana Vokála

Datum publikace7. 5. 2020, 8.30
TiskTisk

Dnes je to 9 let, ode dne, kdy byl Mons. Jan Vokál, kardinálem Tarcisiem Bertonem SDB, vysvěcen v římské bazilice sv. Petra na biskupa. Spolusvětiteli se stali kardinál Dominik Duka OP a arcibiskup Erwin Josef Ender. Úřadu se ujal jako 25. biskup královéhradecký. Jako biskupské motto si zvolil text: „Pod tvou ochranou'.

Foto: Markéta Jírů

Mons. Jan Vokál, biskup královéhradecké diecéze, se narodil 25. září 1958 v Hlinsku v Čechách. Vyrůstal v křesťanské rodině a první svátosti přijal v místní farnosti Narození Panny Marie. 

Po studiu Střední průmyslové školy elektrotechnické v Pardubicích úspěšně absolvoval studium na Fakultě elektrotechnické na ČVUT v Praze. 

V září 1983 odešel do Říma, kde nastoupil do Papežské koleje Nepomucenum a studoval filosofii a teologii na Papežské lateránské univerzitě. 

Dne 5. července 1988 byl v němckém Ellwangenu vysvěcen biskupem Jaroslavem Škarvadou na jáhna a inkardinován do rodné  královéhradecké diecéze. Kněžské svěcení přijal z rukou papeže sv. Jana Pavla II. dne 28. května 1989 v bazilice svatého Petra ve Vatikánu. 

V letech 1989-1990 sloužil jako farní vikář v americké diecézi Peoria v Epiphany Church a posléze 1. října 1991 nastoupil do služeb Státního sekretariátu, Sekce pro obecné záležitosti, ve Vatikánu.

Na Papežské lateránské univerzitě, kde studoval Utroque Jure, tedy studium civilního a kanonického práva,  získal roku 2005 licenciát a roku 2008 doktorát a titul JU.D.  O rok později ještě absolvoval rigorózní řízení v oboru ústavního práva na Univerzitě Karlově v Praze. Mons. Vokál je držitelem diplomu Kongregace pro bohoslužbu a svátosti a diplomu Kongregace pro blahořečení a svatořečení.

V letech 1992-2005 byl osobním sekretářem kardinála Corrado Bafile a roku 2005 byl papežem Benediktem XVI. jmenován koadjuktorem kanovnické kapituly při Papežské bazilice Panny Marie Větší v Římě.

Během pastoračních návštěv České republiky papežů Jana Pavla II. a Benedikta XVI., v letech 1995, 1997 a 2009, byl členem papežského doprovodu.

Roku 1997 mu byl udělen titul kaplana Jeho Svatosti a roku 2007 titul papežského preláta. 

Na svátek sv. Václava, 28. září 2005, jej kardinál Dominik Duka OP zařadil mezi čestné kanovníky Katedrální kapituly Svatého Ducha v Hradci Králové. 

Dne 3. března 2011 byl papežem Benediktem XVI. jmenován 25. biskupem královéhradeckým. Biskupské svěcení přijal z rukou kardinála Tarcisia Bertona SDB dne 7. května 2011 v bazilice svatého Petra ve Vatikánu. Spolusvětiteli se stali kardinál Dominik Duka OP a arcibiskup Erwin Josef Ender.

Do úřadu diecézního biskupa byl uveden dne 14. května 2011 v katedrále Svatého Ducha v Hradci Králové jako 25.biskup této diecéze.

V rámci České biskupské konference je místopředsedou ČBK, místopředsedou Stálé rady ČBK, členem Komise ČBK pro liturgii, Rady pro COMECE, Rady pro Nepomucenum a Rady pro eucharistické kongresy.

Zdroj: cirkev.cz, bihk.cz

Autor článku: TS ČBK
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou