Retail Summit Action: Krize přinesla trvalé změny

čtvrtek, 7. května 2020, 11:25 Retail, Koronavirus na jaře 2020 MediaGuru

Koronavirová krize přinesla změny i v oblasti retailu, z nichž některé už zůstanou natrvalo. I to zaznělo na úterní konferenci Retail Summit Action.

Nákupní zvyklosti se změnily, transakce údajně poklesly o 25 %, lidé nakupují v kamenných prodejnách méně často, zdroj: Shutterstock

Nákupní zvyklosti se změnily, transakce údajně poklesly o 25 %, lidé nakupují v kamenných prodejnách méně často, zdroj: Shutterstock

Změny, které s sebou přinesla pandemie, by bylo lepší brát více jako výzvu než neštěstí. Účastníci konference online Retail Summit Action, kterou pořádala 5. května agentura Blue Events, se shodli, že retail krizi ustál se ctí, a to díky schopnosti měnit procesy a modernizovat. Řada korporátních projektů, které by se řešily roky, se povedla nastartovat v řádech týdnů.

„Pokud bychom neměli silný retail, který má kapitál, fungující vztahy s dodavateli, zajímavé nápady a je schopen mobilizovat lidi, tak bychom byli v jiné situaci než dnes,“ uvedl Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu. Za dva měsíce Češi podle něj prokázali, že schopnost zásobovat lidi a celková infrastruktura funguje, nebyly na rozdíl od jiných zemí žádné masivní výpadky zboží. „Je ale třeba říci, že všechno jsme si museli vyjednat a vymyslet sami, vláda netušila, co udělat pro to, aby byznys fungoval,“ dodal a připustil obavy, že až krize skončí, přijde ze strany vlády pokušení všechno regulovat, což by bylo jen na škodu.

Jiří Hlavenka, podnikatel, investor a regionální politik, tvrdí, že si lidé musí uvědomit, že bude chvíli hůř, aby mohlo být líp, pokud uděláme věci dobře. „Všechny krize jsou v cyklech, když to přetrpíme, tak se začneme zase zvedat. Upřímně ta krize ještě úplně nezačala a firmy se do problémů teprve začínají dostávat,“ říká. Doporučuje, aby lidé využili čas, kdy jsou nuceně doma k zamyšlení, co dál, co udělat třeba za rok. 

Krize uspíšila spuštění e-shopu COOP, zdroj: Lukáš Němčík, COOP

Krize uspíšila spuštění e-shopu COOP, zdroj: Lukáš Němčík, COOP

Krize jako příležitost pro změnu

Podle Lukáše Havláska, CEO Shopsys, se podařila řada věcí, hodně firem se překlopila do online prostředí. Jamie Brindley, managing director & partner BCG Praha, k tomu dodal: „Už před krizí se zákazníci přesouvali do online prostředí, trendem byl nákup v blízkosti domova a krize jen zrychlila přesun zákazníků do online. Bude se měnit ale i nákupní košík, jeho velikost a frekvence nákupů, jak se to už děje na jiných trzích.“

Petr Pavlík, senior vice president řetězce Albert ,potvrdil změny v nakupování, kdy došlo k propadu transakcí na prodejnách o 25 %. „Lidé chodí méně nakupovat a myslíme, že se to už nevrátí na původní úroveň. Loajalita bude proto důležitější než před krizí a přilákat zákazníka bude těžší,“ uvedl s tím, že bude třeba ještě více naslouchat přáním zákazníka, který se mění.

Krize urychlila přechod do online světa i v případě skupiny družstev COOP, která sdružuje kolem 2500 prodejen. Lukáš Němčík, head of marketing and business Development, popsal, jak se COOP musel přizpůsobit tlaku zákazníků a vytvořit e-shop velmi rychle i pro regiony, kde to dosud nebylo. Aktuálně testují projekt e-COOP. „V řádu týdnů jsme byli schopni spustit a připravit něco, co bychom v následujících dnech rádi spustili a realizovali,“ popsal vývoj.

Radim Roženek, vedoucí oddělení online obchodu Tescoma, nastínil, jak firma ocenila, že se na rozdíl od poboček Tescomy v jiných zemích, nesoustředila jen na kamenné obchody jako prodejní kanál, ale přešla od loňského roku plně na omnichannel řešení.

Podle Petra Beny, komerčního ředitele e-shopu Alza.cz, se během krize potvrdilo, že spojení IT a byznysu dává smysl.  Podobně smýšlí i Tomáš Čupr, CEO Rohlík.cz, že mít vlastní IT oddělení, které si umí řadu věcí samo udělat, je určitě pozitivum.

Udělali jsme si letmý průzkum mezi zaměstnanci a 46 % lidí řeklo, že toho doma udělají víc.

Petr Bena, komerční ředitel Alza.cz

Výhody home office

Velmi spokojeni jsou s flexibilní pracovní dobou v řetězci Albert. Vše funguje bez problémů, i když zaměstnanci zůstávají na home office, a tak podle Petra Pavlíka představenstvo nyní jedná tom, jak tento režim nastavit natrvalo.

I v Alza.cz nahlížejí na home office pozitivně. „Udělali jsme si letmý průzkum mezi zaměstnanci a 46 % lidí řeklo, že toho doma udělají víc,“ shodně reaguje Petr Bena s tím, že i výsledky tomu odpovídají. Po návratu do kanceláří proto plánují tento režim částečně zachovat, ale je třeba tomu jen dát systematičtější rámec. 

V Rohlík.cz pracovali v prvních týdnech 24 hodin denně a sedm dní v týdnu. Už dva týdny ale jsou zpátky v normálním režimu. „Kdybychom jeli v krizovém modu moc dlouho, všichni se unaví,“ uvedl Tomáš Čupr.

Podle Jamie Brindleyho, managing directora & partnera poradenské firmy BCG Praha, budou ze zkušeností z krize zaměstnanci ještě dlouho čerpat, protože zažili hodně adrenalinu a řada věcí se stihla mnohem rychleji než za normálních okolností.

Především silný retail, spolupráce a fungující infrastruktura se v krizi osvědčily, zdroj: Tomáš Prouza

Především silný retail, spolupráce a fungující infrastruktura se v krizi osvědčily, zdroj: Tomáš Prouza

Změní krize základní hodnoty?

Pro Tomáše Prouzu bylo pozitivní, že se všichni konkurenti naučili spolu mluvit, překousli svá ega a od začátku března fungovali společně. „Dokázali spolu mluvit lidi, kteří by si před čtvrt rokem ani ruku nepodali, lidé na sebe začali být vzájemně milí, i prodavačky mi říkaly, že se na ně ještě tolik lidí neusmívalo a neděkovalo, jako teď,“ dodal.

I Petra Benu překvapilo vzepětí jednotlivců schopných kopat za firmu. Jamie Brindley si pochvaloval, jak rychle a silně si aktéři začali napříč ekosystémem pomáhat. Podobně Jiří Hlavenka jako nejpozitivnější vidí vlnu solidarity napříč populací.

Viet Mai Duc, marketing manager Tamda Foods, hovořil o tom, že vietnamští obchodníci byli na krizi mnohem lépe připraveni, protože sledovali informace z Vietnamu a nakoupili si nejen zásoby, ale i zdravotnické pomůcky a dezinfekce. Potom ale byli mezi prvními, kteří rozváželi roušky a zdravotnický materiál tam, kde bylo třeba. „Česká republika překonává tuto pandemii ne díky opatřením vlády, ale díky solidaritě a lidskosti,“ dodal.

-zue-

COOP spouští pilotní režim online prodeje

úterý 5. května 2020