Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Vypnete vodu při čištění zubů? Proti suchu může bojovat každý, říká klimatolog

    Bioklimatolog Zdeněk Žalud je uznávaným odborníkem, který se specializuje na vliv klimatických změn na zemědělství. | foto: Koláž Expres.cz

    I když si to řada lidí pořád neuvědomuje, sucho a nedostatek vody v krajině Česko ohrožují čím dál tím víc. Podle bioklimatologa Zdeňka Žaluda je nejvyšší čas, aby lidé víc investovali do vlastních zásob vody, změnit by se měla i zemědělská politika.

    „Máme ještě šanci se připravit. Adaptovat se a zmírnit dopady sucha,“ apeluje v rozhovoru pro Forbes.cz přední bioklimatolog, profesor Mendelovy univerzity v Brně, vědecký pracovník Ústavu výzkumu globální změny AV ČR Zdeněk Žalud.

    „Nechci nastiňovat katastrofické scénáře. Sahara tu nebude, ale níže položené oblasti se začnou proměňovat v polopouště, jaké jsou ve Španělsku, v Itálii. Některé oblasti v Česku budou významně ohrožené. Ale ještě to nebude takové, abychom se museli stěhovat,“ doplnil s tím, že ani tak není důvod k optimismu. Zejména v případě, že se Češi nenaučí vodu zadržet pro další použití a nezmění koncepci zemědělské politiky.

    Svět se podle něj musí připravit na chvíli, kdy se o vodu budou vést války a její nedostatek uvede do pohybu velké množství lidí. „To je daleko větší nebezpečí než současná ekonomicky podmíněná migrační krize nebo ta podmíněná válečným konfliktem. Voda je daleko větší rozbuška a válka o vodu je daleko nebezpečnější než válka o nerostné bohatství,“ podotkl pro Forbes.cz Žalud, který radí lidem, jak se o vodu a její dostatek co nejúčinněji postarat.

    „Chovat se slušně. Ke svému okolí, ke krajině, k přírodě. Mezi to patří i taková drobnost jako vypnout vodu, když si čistím zuby. Vybrat si na pračce úspornější program. Místo koupele zvolit sprchu. Použít užitkovou vodu místo pitné. Pomohou i drobné změny u každého z nás,“ říká přední český odborník na klima, který se svými kolegy stojí za projektem Intersucho

    „Pokud lidé žijí na vesnici, měli by začít sbírat užitkovou vodu do retenčních nádrží. Kdybych radil lidem, kteří mají finanční prostředky, řekl bych jim, ať investují do velké podzemní zásobárny vody, která bude mít objem řádově tisíce litrů. Tam svádět dešťovou vodu a začít ji využívat v domě jako užitkovou,“ doplnil s tím, je na čase se začít chovat zodpovědněji a nehledět jen na svou osobní (s)potřebu.

    „Pokud někdo čerpá pitnou vodu výrazně víc a je logické, že to není na základní potřeby, proč mu to pořádně nezpoplatnit? Vodoměry na to máme, fungovalo by to. Klasikou jsou třeba bazény. Nemám nic proti tomu, aby měli lidé na zahradě bazén, ale ať si jsou vědomi toho, že za to dají pětkrát víc, než kdyby vodu měli jen na pití,“ poukázal na aktuální situaci, kdy se Češi houfně „předzásobují“ bazény.

    Vyzývá také k tomu, aby našinci více podporovali české výrobky a farmáře. „Pokud by si čeští zákazníci zvykli na kupování českých potravin tak, jako si zvykli na pití českého piva – prakticky nikdo si nekoupí žádné zahraniční – pak bychom neměli absolutně žádný problém adaptovat se na změnu klimatu. Naše krajina by byla mnohem pestřejší, než je v současnosti. Místo toho máme z velké části řepku na biolíh a kukuřici do bioplynek,“ konstatuje bioklimatolog Zdeněk Žalud, který poukazuje také na fakt, že se změnou klimatu se mohou rozšířit plochy, na nichž se pěstuje například vinná réva.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:04 pátek 4. září 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      29
    • Haha
      24
    • Cože
      24
    • Tvl
      24
    • Trapas
      23
    • Sladký
      23