„Od 10. března, kdy se uzavřela divadla, v našem případě ABC, Rokoko a Komedie, jsme se věnovali několika činnostem, na které nebyl za běžného provozu čas,“ říká ředitel MDP Daniel Přibyl.

„Především jsme se vrhli do intenzivních oprav, například vzduchotechniky v Komedii, ale věnovali jsme se i rozvoji našeho vzdělávacího programu. A samozřejmě jsme připravovali plán na další sezonu. Toto pondělí jsme se napl- no vrhli do zkoušení na všech třech scénách. Z prázdnin se vrátíme dřív než obvykle, abychom celý skluz dohnali. A během září a října odpremiérujeme to, co bylo v plánu v březnu, dubnu, květnu a červnu,“ doplňuje Přibyl.

Spolek ArtParking kvůli koronaviru pořádá v Praze kulturní akce pro automobilisty. Vypsaná fiXa zahrála v Pražské tržnici.
Dá se skákat s autem z pódia? Jak jsem si (ne)užil koncert za volantem

Koronavirus zastavil MDP těsně před premiérou Švejka. „Umíte si představit, jak vypadá taková situace, kdy pracujete přes rok na mezinárodním projektu, na kterém je polovina obsazení z Bavorska a polovina česká, a navíc je tam německý režisér, který už má spoustu jiných závazků,“ podotýká Přibyl.

Nebývalý počet premiér

Kromě Švejka se do nové sezony přesouvá i velkolepé pojednání Tolstého titulu Vojna a mír v režii uměleckého šéfa MDP Michala Dočekala či Zítra swing bude zníti všude v režii Ondřeje Havelky.

„Celkem v příští sezoně uvedeme dvacet premiér, což je nebývalý počet. To proto, že jsme nechtěli rušit už nastavené spolupráce,“ sděluje Michal Dočekal.

Z dalších premiér dojde na klasický vaudeville Eugèna Labiche, ovšem v novém kabátě autor a režisér David Drábek se vrátí k Vraždě v Klášterní ulici. Přiblíží tak jedno kalné ráno po oslavě vzniku Československa v říjnu 1918, ale zároveň se zeptá, jak by vypadalo o sto let později, v den po prezidentských volbách.

Josefína Jonášová u svého díla v podchodu.
Hlavně žádnou pandemii. „Prorocká“ malba zdobí Ládví už pět let

V prosinci čeká malé diváky i jejich rodiče svět fantazie s titulním hrdinou Petrem Panem. Inscenaci na motivy slavného příběhu Jamese M. Barrieho o dobrodružné cestě do Země Nezemě chystá opět David Drábek.

S lednovou premiérou se na pražská jeviště vrátí po téměř čtyřiceti letech hra Bertolta Brechta s hudbou Paula Dessaua Matka Kuráž a její děti, v březnu bude mít v ABC premiéru vůbec první česká divadelní adaptace světové kinematografie Diktátor Charlie Chaplina. A dojde i na Herečku sobotní noci dalších z dráždivých kusů Davida Drábka, kde bude mít hlavní roli Pavla Tomicová. 

Amerikánka, inscenace Viktora Tauše.
Amerikánka dává hlas těm, kteří jej nemají, říká režisér Viktor Tauš