čt 7.5.2020
Aktuální zprávy

Pavel Besta: Na Letné jsme tehdy byli doma my!

V Baníku strávil dlouhých 11 let a v sezoně 2003/04, kdy Baník šturmoval za titulem, byl nespornou součástí jeho základní sestavy. Pavel Besta je tedy i jedním z pamětníků utkání Sparta - Baník z podzimu 2003, kdy Baník uhrál na Letné cennou remízu 1:1. Právě tento zápas, jehož přímými svědky bylo tehdy na Letné snad 4000 fanoušků Baníku, bude klub v pondělí streamovat.

Když se řekne, mistrovská sezony, zápas Sparta - Baník, na co si vzpomenete?

Vybaví se mi zápas, který se hrál sice na Spartě, ale doma jsme tam byli my. Už nevím, kolik tam bylo našich fanoušků. Čtyři tisíce, že? Nebo možná pět. A všichni fandili. Něco takového na Spartě asi nikdo z mimopražských klubů nezažil. Tehdy naši fanoušci Letnou úplně ovládli a o to lépe se nám hrálo. Bylo to v mistrovské sezoně a už v době, kdy Bazaly byly každý zápas vyrovnané. Takže to vlastně ani nebylo takové překvapení, že tolik našich fanoušků na Spartu přijelo.

Vzpomínáte si i na fragmenty ze zápasu samotného?

Pamatuju si, že jsme v tom zápase vedli. Gól dal Peťa Drozd po centru Martina Čížka. Ve druhém poločase Sparta vyrovnala, ale bod nám nakonec k tomu úspěchu stačil. I když to jsme tehdy ještě nevěděli.

Vybavíte si, jestli jste byli po zápase se získaným bodem spokojeni? Přece jenom, o poločase jste vedli...

Pamatuju si, že jsme si i ten bod docela užili. Takže ano, spokojeni jsme asi byli. Já už nevím, co bylo v kabině, ale v každém případě si vzpomínám na tu radost po zápase, kterou jsme si užili s fanouškama. My jsme tehdy snad ani prohrát nemohli, fanoušci nás hnali dopředu, všichni jsme to na hřišti odmakali, takže to muselo skončit aspoň tou remízou. A Sparta byla tehdy hodně silná, takže i ten bod byl určitě úspěch. Byli jsme tehdy v tabulce první, náskok, který jsme na Spartu měli, jsme tou remízou udrželi, to bylo asi to důležité.

Vy jste tehdy oslavil získaný bod po svém...

Já vím, co myslíte. (usmívá se) To se tak nějak seběhlo, najednou přiletěla ta šála a už to bylo. Užili jsme si to tehdy s těmi fanoušky všichni, oni zase s námi. To byl pro všechny obrovský zážitek, kdy to zažijete, aby na vás z Ostravy na Spartu přijelo přes čtyři tisíce lidí? A když pak mají všichni dohromady radost ze získaného bodu, je ten zážitek ještě větší a člověk v té euforii udělá ledacos.

Od utkání, o němž je řeč, uplynulo už víc než šestnáct let. Ještě vám někdy někdo tu oslavu se sparťanskou šálou připomene?

Občas jo.  Oslavil jsem to originálně, a proto se na to nezapomíná. I když už to nějaký rok je Ne že bych denně potkal někoho, kdo o tom začne mluvit, ale občas mi to někdo připomene. 

Tím spíš, že dnes žijete v Praze...

Ale Praha je na druhou stranu dost velká a myslet si, že si to tady každý pamatuje, to by byl velký omyl. To zase ne. 

Dá se říct, že jste se v Praze natrvalo usadil?

Jestli natrvalo, to nikdy nemůžete říct. Nějakou dobu jsem hrál v zahraničí, vrátil jsem se, v Praze jsem si našel práci, takže teď žiju tady.

A kopete divizi za Louny. Přesněji řečeno, kopal byste, kdyby...¨

Kdyby nebyla tahleta doba, co je teď, kd se nehraje nic. Radost z toho nemám, myslím si, že to, co se teď děje, neprospívá nikomu, Jsem teď momentálně v Lounech, ale tím, že se nehraje, ani nevím, kde budu pokračovat a jak to bude dál.

Zpět k Baníku. Budete se v pondělí dívat na stream z utkání Sparta - Baník z mistrovské sezony?

Teď už teda rozhodně budu. Vy jste říkal, že vstupné jde na mládež Baníku, že? Tak já si pár vstupenek koupím, mládeži Baníku je potřeba pomáhat.

12
Tomáš
Rigo
11
Eldar
Šehić
17
Michal
Frydrych
20
Abdullahi
Tanko
5
Jiří
Boula
30
Jiří
Letáček
9
David
Buchta
10
Matěj
Šín
24
Jan
Juroška
4
Robert
Mišković
26
Filip
Blažek
28
Filip
Kubala
15
Patrick
Kpozo
35
Jakub
Markovič
7
Karel
Pojezný
0
Paixao da Silva
Ewerton
77
Gigli
Ndefe
13
Samuel
Grygar
19
David
Lischka
29
Ladislav
Takács
21
Jiří
Klíma