Hlavní obsah

Concertino Praga zná své finalisty

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední dubnový týden rozhodla sedmičlenná mezinárodní porota o finalistech letošního ročníku soutěže Concertino Praga. O vítězství ve Dvořákově rozhlasové soutěži pro mladé hudebníky budou usilovat dva čeští a dva ruští hudebníci. Za Česko se o titul uchází patnáctiletý houslista Daniel Matejča a třináctiletý klavírista Jan Schulmeister, za ruskou interpretační školu čtrnáctiletý trumpetista Aleksandr Rublev a stejně starý klavírista Vsevolod Zavidov.

Foto: Jaroslav Winter

Třináctiletý klavírista Jan Schulmeister je jedním z finalistů Concertina Praga

Článek

Nahrávky pětadvaceti vybraných hudebníků posuzovala porota kvůli koronavirové pandemii na konci dubna online, bez fyzické přítomnosti porotců v Praze. Rozhodla o osmi mladých hudebnících, kteří se 12. září představí publiku na veřejném finálovém soutěžním koncertě v Rudolfinu v rámci mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha. A to za doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu pod taktovkou Jiřího Rožně.

Finalisté spolu se čtyřmi dalšími nejlepšími účastníky druhého kola následně vystoupí na Jihočeském festivalu Concertino Praga. Na pěti koncertech v Českém Krumlově, Bechyni, Třeboni a Jindřichově Hradci vystoupí kromě laureátů i saxofonista Márton Bubreg z Rakouska, italský hobojista Carlo Cesaraccio, ruská flétnistka Lukerya Mishneva a klavírista Ivaylo Vassilev z Bulharska.

Tito mladí umělci se současně stávají náhradníky pro finálové kolo Concertino Praga a získají možnost představit se na Talent stage festivalu Dvořákova Praha v dopoledním programu 12. září. Na živá vystoupení laureátů bude bezprostředně navazovat slavnostní udílení cen.

Vítězkou soutěže Talent for Stage je Eliška Buociková

Kultura

„Concertino Praga je originální soutěží v mnoha ohledech. Letošní ročník je první v novém formátu finálového kola a ve spolupráci s Akademií klasické hudby. Nezbývá, než si přát, ať společné úsilí s Českým rozhlasem posune Concertino Praga zase o kousek výš,“ říká Kateřina Konopásková, ředitelka Výroby Českého rozhlasu.

A intendant Akademie klasické hudby Jan Simon dodává: „Jsme rádi, že změna formátu soutěže přinesla oživení do soutěžního klání, a i přes snížení věkové hranice a spojení nástrojových oborů do jediné soutěžní kategorie sólové hry se dle mínění porotců můžeme těšit na skutečně špičkové výkony mladých umělců.“

Foto: Ekaterina Rostovtseva

Trumpetista Aleksander Rublev získal i Cenu Viktora Kalabise a Zuzany Růžičkové.

Absolutní vítěz soutěže získá možnost natočit vlastní propagační nahrávku v Českém rozhlase. Dalšími cenami jsou stipendia ve výši 5 000, 2 800 a 1 700 eur. Tato stipendia díky podpoře Karel Komárek Family Foundation a dalších partnerů obdrží nositelé cen od Akademie klasické hudby pro své další vzdělávání na interpretačních kurzech nebo na nákup nového nástroje. Posluchači finálového klání budou mít možnost rozhodnout o ceně publika.

Soutěž World Press Photo vyhrál Japonec Čiba

Kultura

Uděleny byly i speciální ceny

Cenu Nadace Bohuslava Martinů získal klavírista Vsevolod Zavidov za nejlepší interpretaci skladatelova díla. Ruský trumpetista Aleksandr Rublev získal Cenu Nadace Viktora Kalabise a Zuzany Růžičkové, od stejné nadace získal čestné uznání bulharský klavírista Ivaylo Vassilev. Cena pro nejmladšího českého účastníka 2. kola, kterou věnuje Karel Komárek Family Foundation, byla udělena klarinetistovi Ondřeji Tomanovi.

Reklama

Související témata:

Související články

ZUŠ Open je největší kulturní akcí u nás

Na celostátním happeningu ZUŠ Open, který se uskuteční 31. května a 1. června v celé České republice, spojí své síly 420 základních uměleckých škol z celkového...

Výběr článků

Načítám