Dva klavíristé, houslista a trumpetista. Porota rozhodla o finalistech letošního ročníku Concertino Praga

O vítězi rozhlasové soutěže pro mladé hudebníky se rozhodne mezi patnáctiletým houslistou Danielem Matejčem, třináctiletým klavíristou Janem Schulmeisterem, a dvěma zástupci ruské interpretační školy, čtrnáctiletým trumpetistou Aleksandrem Rublevem a stejně starým klavíristou Vsevolodovem Zavidovem. Všichni čtyři zahrají pod vedením dirigenta Jiřího Rožně 12. září v Rudolfinu za doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod taktovkou nového dirigenta Alexandra Liebreicha

Čtveřice vystoupí za doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Finalisté zároveň vystoupí společně se čtyřmi účastníky druhého kola soutěže na Jihočeském festivalu Concertino Praga.

Po hudebním půstu natočila Jihočeská filharmonie videoklip na zřícenině Dívčí Kámen

Číst článek

Mezinárodní porota vybírala vítěze od února. Nejdříve z 54 přihlášených postoupilo 25 účastníků. Kvůli pandemii nového koronaviru porotci jejich výkony hodnotili online na nahrávkách. Na konci dubna sedm odborníků vybralo osm mladých hudebníků, kteří se 12. září představí publiku v rámci mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha.

„Jsme rádi, že změna formátu soutěže přinesla oživení do soutěžního klání, a i přes snížení věkové hranice a spojení nástrojových oborů do jediné soutěžní kategorie sólové hry se dle mínění porotců, kteří vyslechli soutěžní nahrávky, můžeme těšit na skutečně špičkové výkony mladých umělců,“ řekl intendant Akademie klasické hudby Jan Simon.

V porotě usedli Milán Bolla (MTVA, EBU, Maďarsko), Jana Brožková (hoboj, Česká republika), Ian Fountain (klavír, Velká Británie), Irena Jakubcová (housle, Česká republika), Kateřina Javůrková (lesní roh, Česká republika), Denisa Kerschová (France Musique, EBU, Francie) a Jens Peter Maintz (violoncello, Německo).

Výhra? Nahrávka i stipendium

Vítěz soutěže natočí propagační nahrávku v Českém rozhlase, nadějní umělci ale budou oceněni i stipendii na nákup nového nástroje nebo studium ve výši 5000, 2800 a 1700 euro (asi 136 tisíc, 76 tisíc a 46 tisíc korun). Peníze dostanou do Akademie klasické hudby.

Porota rozhodla i udělení speciální Ceny Nadace Bohuslava Martinů, kterou dostal klavírista Vsevolod Zavidov za nejlepší interpretaci skladatelova díla. Ruský trumpetista Aleksandr Rublev získal Cenu Nadace Viktora Kalabise a Zuzany Růžičkové. Cenu pro nejmladšího českého účastníka 2. kola od Karel Komárek Family Foundation udělili porotci klarinetistovi Ondřeji Tomanovi.

Simona Hopfingerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme