5. května 2020 • 21:20

Historický úspěch byl blízko. Basketbalistky SBŠ Ostrava zastavil koronavirus

Autor: afo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Koronavirová epidemie způsobila nejedno sportovní zklamání z předčasně ukončené sezóny. Výborně rozjetý ročník měly také basketbalistky SBŠ Ostrava, které byly uprostřed nejlepší sezóny v klubové historii, v níž se poprvé dostaly do vyřazovacích bojů jak v ligové soutěži, tak v Evropské lize.



V domácí RENOMIA ŽBL to tým prezidenta Kamila Havrlanta dotáhl k vítězství v nadstavbové skupině B, tedy na celkové šesté místo, které je v tabulce dostalo hned za elitní pětici složenou ze suverénů ZVVZ USK Praha a celků bojujících o cenné kovy v podobě Sokola Hradec Králové, KP Brno, Žabiny Brno a BLK Slavia Praha. Tým tradičně sází na odchovankyně z vlastní mládežnické akademie, když dostatek příležitosti dostávají i dorostenky z kategorie do devatenácti let, vedení je pak doplní několika zkušenými zahraničními hráčkami, od kterých sbírají mladé Češky zkušenosti.

Do ligového ročníku vstoupily hráčky z haly Tatran velmi dobře a po šesti zápasech se s třemi výhrami držely na pátém místě. Pak ale padla na hráčky SBŠ herní krize a sérii čtyř porážek v řadě odnesl trenér Ladislav Pavlát. Ten se přesunul k mládeži a na trenérském postu ho vystřídal sám klubový prezident Kamil Havrlant s Kamilem Fajtou, kteří vedli tým do konce sezóny. Změnil se částečně i hráčský kádr, když se po Vánocích nevrátily Američanky Jaquanna Murrayová s Tiffany Jonesovou, naopak přišla Srbka Nevena Markovičová.

Změna na trenérském postu zřejmě zabrala, protože ostravský tým následně zaznamenal několik velmi důležitých výher, které jej odpoutaly ze dna tabulky a vrátily zpět do boje o play off. Výhry v Chomutově nebo překvapivé zdolání Slavie v posledním kole základní části vyneslo SBŠ výbornou výchozí pozici pro nadstavbu, kde pak stačilo vyhrát dva ze tří zápasů a bylo z toho šesté místo, než byl ligový ročník předčasně ukončen. Fanoušci se tak nedočkali čtvrtfinálové série proti favorizovanému celku KP Brno.

Jméno SBŠ Ostrava nezapadlo ani ve dvou mezinárodních soutěžích, a to menší Středoevropské lize CEWL, ale i Evropské lize EWBL. V CEWL se Ostravě bohužel nepodařilo postoupit z těžké základní skupiny B, kde se SBŠ podařilo získat dvě výhry, což stačilo na čtvrté místo. Zato v EWBL z toho bylo parádní tažení, které okořenilo i pořadatelství jednoho z turnajů, což do Ostravy dostalo tři elitní evropské celky. V základní skupině SBŠ vyhrála čtyři ze sedmi zápasů a podařilo se tak ze čtvrtého místa postoupit do čtvrtfinále. Mezi nejlepší osmičkou pak vyšel na Ostravu jeden z favoritů celé soutěže Žabiny Brno, který potvrdil roli favorita a postoupil do Final Four. To už kvůli ukončení soutěží neproběhlo.

„Jsme velmi spokojeni s výsledky jak v lize, tak v pohárech. Škoda, že nemohlo dojít na play off. Součástí úspěchu byla rozhodně nová spolupráce se skupinou ČEZ, díky jejichž podpoře jsme mohli získat lepší zahraniční hráčky a také podpořit mládež, kterou máme nejsilnější v regionu. Není jednoduché v Ostravě získat podporu pro sport,“ uvedl prezident a zároveň trenér Ostravy Kamil Havrlant. Ten přišel koronavirovou krizí také o možnost uspořádat už 25. ročník mimořádně úspěšného velikonočního mládežnického turnaje Ostrava Easter Tournament, kterého se každoročně účastnilo přes 1800 basketbalistů a basketbalistek z celé Evropy.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud