Poslední dobou trápí podnikatele a další uživatele datových schránek nový problém: nevyžádané obchodní nabídky šířené do datových schránek. Povětšinou jde o nabídky předraženého nedostatkového zboží: dezinfekce, roušek, respirátorů nebo rukavic. Přítomnost spamu v informačním systému datových schránek (ISDS) je minimálně nezvyk.

Před nechtěnými zprávami uživatele chránila hned tři omezení. Jedno z nich padlo a to přilákalo šmejdy. Obrana existuje, ale stížnosti na obvyklém místě jsou zbytečné. Ochranu datových schránek má na starosti někdo jiný než Úřad pro ochranu osobních údajů.

Tím prvním je, že ve výchozím nastavení smějí příjemcům, kteří nejsou orgány veřejné moci (tj. občanům a firmám) zasílat pouze právě orgány veřejné moci (tedy úřady). Příjem takzvaných poštovních datových zpráv je nutné výslovně povolit.

Nedávno jste již předplatné aktivoval

Je nám líto, ale nabídku na váš účet v tomto případě nemůžete uplatnit.

Pokračovat na článek

Tento článek pro vás někdo odemknul

Obvykle jsou naše články jen pro předplatitele. Dejte nám na sebe e-mail a staňte se na den zdarma předplatitelem HN i vy!

Navíc pro vás chystáme pravidelný výběr nejlepších článků a pohled do backstage Hospodářských novin.

Zdá se, že už se známe

Pod vámi uvedenou e-mailovou adresou již evidujeme uživatelský účet.

Děkujeme, teď už si užijte váš článek zdarma

Na váš e-mail jsme odeslali bližší informace o vašem předplatném.

Od tohoto okamžiku můžete číst neomezeně HN na den zdarma. Začít můžete s článkem, který pro vás někdo odemknul.

Na váš e-mail jsme odeslali informace k registraci.

V e-mailu máte odkaz k nastavení hesla a dokončení registrace. Je to jen pár kliků, po kterých můžete číst neomezeně HN na den zdarma. Ale to klidně počká, zatím si můžete přečíst článek, který pro vás někdo odemknul.

Pokračovat na článek

Druhým důvodem je, že rozesílání spamu prostřednictvím ISDS je přestupkem, za nějž lze fyzickým osobám uložit pokutu až 10 000 Kč, podnikajícím a právnickým osobám pak 10 000 000 Kč. A odesílatel datové zprávy je - na rozdíl od běžného e-mailu, SMS nebo jiných kanálů - jednoznačně určitelný.

 

Třetím důvodem pak je, že posílání poštovních datových zpráv je relativně drahé, stojí 15 Kč za zprávu včetně DPH.

Jenomže třetí důvod padl, ježto Česká pošta nabízí zasílání PDZ po dobu výjimečného stavu zdarma. Pravděpodobně se tímto způsobem pokouší mrtvolu služby poněkud reanimovat. Dle mého názoru neúspěšně, protože do mých datových schránek touto cestou zatím došly pouze nevyžádané zprávy nabízející prodej roušek a dalších ochranných prostředků.

Pokud do vaší datové schránky spam došel, není na místě stěžovat si Úřadu pro ochranu osobních údajů. Ten sice je obecně věcně příslušný v případech spammerů, ale datové schránky představují speciální případ. Spamování jejich prostřednictvím je samostatným přestupkem podle § 26a (resp. 26b) zákona č. 300/2008 Sb. o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů a úřadem příslušným k jejich řešení je Ministerstvo vnitra ČR.

V současné době je funkčních cca. 942 000 datových schránek, z nich má nějakých 678 000 povolen příjem poštovných datových zpráv. To je překvapivě vysoké číslo, které narostlo spolu s celkovým počtem datových schránek v březnu a dubnu letošního roku. Nabízí se, že za nárůstem je touha po možnosti podat daňové přiznání bezkontaktně, ale pomocí datových schránek lze řešit třeba i zápisy do školských zařízení a podobně. Pandemie koronaviru tak dokázala pro český eGovernment udělat víc, než několik předchozích vlád dohromady.

Kombinace těchto faktorů ovšem přivedla do ISDS spam. Dosud byly případů stížností na spam jednotky a většinou se jednalo o nepochopení na straně odesílatelů (jimiž byly vesměs OVM) nebo příjemců a všechny tyto případy byly řešeny domluvou.

Nyní se situace změnila a objevuje se skutečný spam. Ministerstvo vnitra momentálně sbírá stížnosti a bude zahajovat přestupková řízení. Je otázkou, jaký bude výsledek těchto řízení. Podle všechno k rozesílání spamu byly použity schránky osob a firem, které jsou nepostižitelné, protože z nich případnou pokutu nikdo nikdy nedostane.

Problém se nejspíš vyřeší sám ve chvíli, kdy skončí výjimečný stav a za PDZ se začne normálně platit. V současnosti je stoprocentní obrana jediná: zakázat příjem poštovních datových zpráv.

Poznámka: Do článku byly doplněny získané informace zejména o počtu datových schránek. Původní verze obsahovala zastaralou informaci o tom, že pouze menšina DS má povolen příjem poštovních datových zpráv.