Justina Gaethjeho čeká životní zápas: „Mám sílu na to, abych ho vypnul a věřím, že to udělám“

Justina Gaethjeho čeká životní zápas: „Mám sílu na to, abych ho vypnul a věřím, že to udělám“ zdroj: Profimedia

Podívejte se, kdo je vlastně Justin Gaethje zač a jak si poradil s Michaelem Johnsonem v jednom z nejlepších zápasů v historii.

Justina Gaethjeho (21-2) čeká v sobotu zatím největší zkouška jeho dosavadní kariéry. V sobotu se utká s Tonym Fergusonem (25-3) o prozatímní titul lehké váhy a ví moc dobře, že Tony je jeho nejtěžším soupeřem. Nedělá si iluze, že to bude jednoduchý zápas, ale nebojí se toho a naopak by chtěl, aby mu Tony Ferguson zlomil nos:

„Potřebuju si nechat zlomit nos. Nejsem schopný dýchat nosem asi 12 let od dob kdy jsem dělal wrestling. Tak snad jeden z těch jeho loktů mi nakřápne nos. UFC to zaplatí a bude to napínavý zápas.“

„Jsem Tonyho fanouškem už dlouho,“ přiznal Justin. „Miluje, když ho lidi pokládají za šíleného, dělá mu to dobře. Ale jeho šílenost spočívá v tom, že když je v oktagonu, tak se cítí komfortně. Věřím, že jsem v tomto ohledu úplně stejně šílený.“

U kohokoliv jiného by tyto řeči byly pouhým nažhavením fanoušků na zápas. Ale Justin je opravdu jiný bojovník a svůj charakter ukázal hned v prvním zápase v UFC. Tam Justin přestoupil v roce 2017 jako neporažený šampion z tehdejšího WSOF (dnešní PFL) a UFC mu hned na začátek připravilo ostrý test v podobě Michaela Johnsona, který byl v té době na špičce lehké váhy. Johnson jej ale nebral vůbec vážně:

„Tady jsi mimo svoji ligu kámo,“ řekl Johnson na tiskové konferenci. „Nepůjdu tam a nebudu se snažit vyhrát, ale budu se doslova snažit vzít mu jeho život“. Na to Gaethje odpověděl po svém: „Ano! Chci zemřít! Jsem připravený zemřít a pojďme na to!“

Zápas mezi Michaelem Johnsonem a Justinem Gaethjem se stal jedním z nejlepších zápasů v historii a většina magazínů jej hodnotilo jako nejlepší zápas roku. Justin Gaethje za něj dostal bonus za výkon večera i za zápas večera. A co že se stalo? Gaethje od začátku kontroloval oktagon a neustále Johnsona tlačil a okopával jeho nohy. Jenomže Johnson byl pohyblivý a velice rychlý a Gaethjemu jeho výpady okamžitě vracel. Na konci kola dokázal Johnson trefit tvrdý zvedák přímo na Gaethjeho bradu a silně jím otřásl. Na krátkou dobu jej vzal na zem a poté co se Justin postavil, jej zasypával tvrdými údery. Justin však rány ustál a naštěstí pro něj ohlásil gong konec kola.

Druhé kolo začal Johnson sebevědomě a ostřeloval Gaethjeho svými tvrdými a rychlými údery. A znovu se mu podařilo jej trefit tvrdým zadním hákem a poslal Gaethjeho „bruslit“. Ten se stěží dokázal udržet na nohou a nakonec se z toho otřepal. Johnson jej ale dál rozebíral svým skvělým strikingem. I přesto Gaethje Johnsona neustále tlačil a za chvíli bylo vidět, že Johnson už nemá tolik sil jako na začátku. A stalo se něco neuvěřitelného. Téměř polomrtvý Gaethje dokázal zvedákem trefit Johnsonovu bradu a viditelně jím otřásl. Od té doby byl zápas v Justinově režii a vracel unavenému a otřesenému Johnsonovi jeho vlastní medicínu. Jen pár sekund chybělo do konce kola, když Justin trefil Michaela kolenem do hlavy, poslal jej na zem a slavil vítězství na KO.

 

Rozjetý Justin poté prohrál dva zápasy za sebou proti Eddiemu Alvarezovi a Dustinu Poirierovi (jeho jediné porážky v kariéře). Zápasy to znovu byly úžasné a i přestože Justin prohrál oba zápasy na TKO, resp. KO, předvedl zarputilý výkon a v obou zápasech dostal bonus za zápas večera.

Gaethje si však rychle spravil chuť a poslední tři zápasy proti Jamesi Vickovi, Edsonovi Barbozovi a Donaldu Cerronovi vyhrál na KO v prvním kole. Ze svých šesti zápasů v UFC si Justin Gaethje odnesl celkem sedm bonusů za zápas nebo výkon večera, což se zatím nikomu jinému nepodařilo. Justin Gaethje zkrátka neumí udělat nudný zápas.

Justin je jedním z mála bojovníků, kterého nezajímají až tak moc výsledky zápasů, ale jestli je zápas atraktivní a napínavý. I přestože je skvělý wrestler, který během střední a vysoké školy vyhrával celoamerické turnaje, svoje wrestlerské umění v kleci téměř nepoužívá a preferuje boj v postoji.

Gaethje s oblibou používá své tvrdé údery a lowkicky a jeho taktika v zápase často spočívá v tom, že svého soupeře neustále tlačí a snaží se jej přebíjet a vracet silnější údery a postupně jej demoralizovat a unavit. A většinou se mu to taky daří. Justina Gaethjeho málokdy uvidíte ustupovat pod palbou soupeřových úderů. To se raději „schová“ do dvojáku nebo soupeřovy údery „sežere“ a rovnou odpoví svými vlastními údery.

 

Tohle má se svým sobotním soupeřem Tonym Fergusonem společné. Čím víc je zápas zběsilejší a chaotičtější, čím tvrdší je to rvačka, tím více Justin v zápase září. Stejně jako Tony dokáže Justin ukázat své nejlepší schopnosti právě když je pod tlakem a když má soupeř trochu navrch. Právě v takových momentech, ve kterých by se většina bojovníků zhroutila, se Justin dokáže „kousnout“ a vyhrávat zápasy. Ve stejném duchu se chce popasovat s Tonym:

„Budu bojovat až do té doby, dokud mě Tony neukončí nebo dokud neukončím Tonyho. To je to co dělám a co jsem vždycky dělal. Mám sílu na to, abych ho vypnul a věřím, že to udělám. Tony Ferguson je skvělý zápasník – má 12 výher v řadě – ale já ho totálně sejmu.“

Uvidíme, jak souboj těchto dvou zabijáků dopadne. Jisté je, že to bude epická podívaná a další kus historie MMA.

Zdroje:  UFC , mmajunkie.com

Nejnovější články