InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Chantal Poullain s Triem Štěpána Markoviče

    Úterý 7.5 19:30 - Městské divadlo Český Krumlov

  • MUDr. Jan Hnízdil-Jak si udržet zdraví v nemocné společnosti - beseda

    Úterý 7.5 18:00 - Velký sál Univerzity Tábor

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Slatinné lázně Třeboň opět přivítaly klienty. Wellness pobyty budou následovat

 Autor: Eva Výborná

    Autor: Eva Výborná

TŘEBOŇ - Opatření vlády proti šíření koronaviru uzavřelo na několik týdnů také lázeňská zařízení. Nyní již v důsledku příznivé epidemiologické situace vláda opatření rozvolňuje. Lázně dostaly zelenou a provoz v nich mohli obnovit na konci dubna. Situaci v třeboňských lázních přiblížil v rozhovoru Vilém Kahoun, jednatel Slatinných lázní Třeboň.

Od kdy mohou lázně přijímat nové klienty?

Na základě pravidel rozvolňování mimořádných opatření vydaných vládou České republiky bylo možné otevřít lázně od pondělí 27. dubna s podmínkou příjmu pouze klientů zdravotních pojišťoven tak zvané komplexní lázeňská péče, příspěvková lázeňská péče a samoplátců na léčebně rehabilitační pobyt (v Lázeňském domě Aurora – pobyty Vital a Spa). Lázeňský dům Aurora přivítal své první klienty pojišťoven 28. dubna včetně jedné samoplátkyně.

Kolik klientů se již do lázní vrátilo?

K dnešnímu datu, to je 6. května máme ve stavu 164 klientů a každý další den toto číslo poroste. Přesto Lázeňský dům Aurora nebude plně obsazený jako v běžném režimu. Vzhledem k nutnému dodržení nových pravidel musí být klient ubytovaný sám, tedy pokud není s druhou osobou v přímém manželském, partnerském či rodinném vztahu. Kapacitně tedy i s ubytováním v penzionech předpokládáme cca 450 klientů, což je necelá polovina normálního provozu.

Nemají trochu obavy? Zvete je telefonem nebo mailem?

Klienty kontaktujeme jak telefonem, tak písemně e-maily, dopisy. Mezi současnými klienty jsou převážně ti, kteří nás sami ihned po vydání stanoviska rozvolnění opatření kontaktovali s tím, že chtějí nastoupit okamžitě. Ale máme i klienty, které jsme kontaktovali sami. Samozřejmě někteří jisté pochyby měli, ale po příjezdu se přesvědčili o přijatých hygienických opatřeních u nás v lázních a obavy zmizely.

V současnosti se velmi hodí nové jednolůžkové pokoje v Lázeňském domě Berta?

Lázeňský dům Berta bude otevřený v pondělí 18. května vzhledem k nutnosti dokončení rozsáhlé rekonstrukce započaté v srpnu 2019. Pokud vláda neuvolní opatření, bude nastavený stejný model poskytování péče pro klienty jako v Auroře. To znamená ubytování na všech pokojích po jednom, směnování stravy a hygienická opatření. Wellness pobyty bude možné spustit od 8.června.

Jak je to v Lázeňském domě Aurora s jednolůžkovými pokoji?

Většina pokojů je dvoulůžkových. V současném nouzovém režimu však obsazujeme všechny pokoje pouze jedním klientem (vyjma dvojic, které spolu žijí ve společné domácnosti). Jakmile vláda uvolní zbylá opatření, pak začneme pokoje obsazovat standardním způsobem.

Jaké zabezpečení máte v jídelnách? Budou hosté chodit po skupinách?

Klienti jsou rozděleni zatím do dvou směn. S rostoucím počtem nastupujících klientů plánujeme rozšíření až na tři směny. U stolů jsou usazovaní po jednom, abychom dodrželi odstupy dva metry.

Od kdy předpokládáte, že budou moci do lázní také samoplátci?

V současné době už samoplátci mohou nastupovat na léčebné pobyty (pobyty od pěti nocí, to znamená Vital 5+ a Spa 7+ ). Pro wellness pobyty předpokládáme první nástupy od 25. května v další vlně rozvolňování opatření, kdy jsou povoleny provozovat hotely. Pokud vláda opatření uvolní v dřívějším termínu, jsme připraveni klienty přijmout na pobyty i dříve.

Jak se projeví uzavření lázní kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru na ekonomice společnosti Slatinné lázně Třeboň?

Následky pandemie se samozřejmě projeví na hospodaření lázní citelně. Zatímco plán hospodaření pro rok 2020 předpokládal dosažení kladného výsledku hospodaření ke konci roku, kvůli rekonstrukci Lázeňského domu Berta ve výši pěti milionů korun, tak dle současných předpokladů o vrácení se do běžného provozního režimu v červnu odhadujeme ztrátu ke konci roku něco kolem 40 milionů korun. Do platební neschopnosti se lázně díky přijatým opatřením spočívajícím v omezení investičních akcí, zajištění možnosti čerpání „levných" peněz z úvěru a samozřejmě i díky důsledné kontrole provozních nákladů nedostanou. Prioritou zůstává stabilizace našich zaměstnanců. V této oblasti nepočítáme s propouštěním. Lázně chtějí této situace využít a změnit obchodní model prodeje pobytů pro samoplátce, kde plánujeme obsáhnout trh v České republice vlastními silami napřímo ke klientům.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace