Nová nemocnice ve Zlíně může být ekonomickým hrobem kraje, tvrdí ČSSD

Taťána Valentová Nersesjan
ZLÍN – Stavba nové nemocnice ve Zlíně v Malenovicích za předpokládaných osm miliard může být ekonomickým hrobem Zlínského kraje, tvrdí opoziční ČSSD. Stavba získala v týdnu podruhé nejtěsnější podporu v zastupitelstvu. Podle ČSSD je podivné, že ji získala v době koronavirové pandemie, která zasáhla ekonomiku celého světa.

Stejně jako v prosinci stavbu podruhé podpořilo 23 zastupitelů z celkových 45, které krajské zastupitelstvo má. Pro projekt zvedli ruku koaliční lidovci, STAN, dva ze tří zastupitelů koaliční ODS, opoziční SPD a jeden opoziční zastupitel ČSSD. Proti bylo koaliční ANO, opoziční Svobodní a Soukromníci, KSČM a zbytek ČSSD. „Je smutné, že o investici za 10 miliard korun a podle odborných posudků až za 15 miliard rozhodl opět jediný hlas,“ uvedla v tiskové zprávě ČSSD Zlínského kraje.

Přítomným občanům se podle strany nelíbilo demagogické řízení zasedání křesťanským hejtmanem Jiřím Čunkem. „Bylo spojené s arogantním a hulvátským chováním, což dávali najevo i ve svých vystoupeních. Někteří to nevydrželi a v průběhu zasedání odešli,“ upozornila sociální demokracie.

Sociální demokraté se diví, že finančně náročná stavba získala podporu v době koronavirové pandemie, která obrovským způsobem zasáhla ekonomiku celého světa. Z důvodu propadu financí a nejisté budoucnosti odstupují podle ČSSD v jiných krajích od finančně náročných plánovaných investic. „Ministerstvo financí avizuje propad krajských rozpočtů v příštím roce až o 30 %, což ve Zlínském kraji představuje částku 1,2 miliardy korun z disponibilních prostředků. Je naprosto jasné, že v případě realizace stavby nastane problém s financováním ve všech oblastech, a to si občané kraje určitě nezaslouží“, sdělila s obavami Milena Kovaříková, předsedkyně krajského klubu zastupitelů za ČSSD, která by uvítala platnost zákona o převzetí osobní hmotné zodpovědnosti, který by řešil i případy hlasování politiků v případech, kde není finanční krytí.

Sociálním demokratům vadí i další věc. „Není možné vzdálit péči obyvatelům východní poloviny území kraje tak, že se v případě ohrožení života mrtvicí či infarktem nedostanou do zlínské nemocnice včas. Všichni víme, jak dlouho trvá průjezd Zlínem. Vsetínská nemocnice nemá potřebné vybavení a cesta z Velkých Karlovic, Horní Lidče nebo Brumova za pomocí, kdy každá minuta je otázkou života, nebo smrti, potrvá podstatně déle než hodinu. Kdo vysvětlí Valachům toto rozhodnutí?“ řekla bývalá radní a současná zastupitelka z ČSSD Taťána Valentová Nersesjan.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x