Čtvrtý den pražského povstání: Německo kapitulovalo, ale v Praze se stále ještě bojovalo

Lidé po celé Evropě si dnes připomínají 75. výročí konce druhé světové války. Německo se vzdalo! Je vítězný den! - takové a podobné nápisy se objevovaly na titulních stranách evropských novin ráno 8. května 1945. Ten den vstoupila v platnost bezpodmínečná německá kapitulace. V Praze se v tu dobu pořád bojovalo. Povstání proti nacistickým okupantům ale i tady mířilo k vítěznému konci.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Momentka z bojů během Pražského povstání

Momentka z bojů během Pražského povstání | Zdroj: Vojenský historický ústav

Zatímco většina Evropy slaví 8. května v euforii konec války, v Praze se stále bojuje. Zoufale, ale úspěšně se povstalci bránili především na Pankráci a v okolí Smíchova. Marie Dubská vzpomínala pro projekt Paměť národa na kritické okamžiky bojů o Staroměstskou radnici. Povstalcům nosila jídlo a zraněným pomáhala do sklepa.

„Tam jsme se všichni loučili, to jsme čekali, že tam vtrhnou a všechny nás postřílej. Jenomže oni se strašlivě báli, Němci - sovětské armády, takže oni se všichni snažili včas utéct vstříc Američanům.“

Třetí den pražského povstání: útok jednotek SS, důležitá úloha vesnic a problémy na severu

Číst článek

Němci už věděli, že jejich vrchní velení podepsalo v Remeši a následně v Berlíně kapitulaci. Přesto dál bojovali a vraždili obyvatelstvo Prahy.

„Proto lze klasifikovat jejich další jednání za válečné zločiny. A oni se jich skutečně dopouštěli. Většina z nich bojovala, vraždila po celé Evropě. Vlastně už to byli takové stroje na zabíjení. Prostě pro ně už lidský život neměl žádnou hodnotou, žádnou cenu,“ připomíná historik Jindřich Marek z vojenského historického ústavu.

Obsazení Masarykova nádraží

Lubor Šušlík vyprávěl Paměti národa, jak se byl po skončení povstání podívat na Masarykově nádraží. Nacisté ho obsadili, když postupovali ze Žižkova. A zavraždili tam asi 60 lidí, kteří tam byli schovaní.

„To už byli ale ti mrtví odklizení a už tam byla kytička. Říkali nám, že to bylo hrozný, že je prostě postavili do řady a každého pátého střelili parabellou nebo osmatřicítkou do týla a takhle je tam prý stříleli jako králíky.“

‚Zůstaňme odvážní.’ Projev premiéra, generálního ředitele rozhlasu a dalších k 75. výročí Pražského povstání

Číst článek

Už od dopoledních hodin 8. května vyjednávali povstalci s velitelem německých jednotek wehrmachtu v Protektorátu generálem Rudolfem Toussaintem. Ve čtyři hodiny odpoledne podepsal před Českou národní radou kapitulační protokol. Pražany o tom k večeru informuje Český rozhlas.

Rozkaz Československého vojenského velitelství. ‚Buďtež ihned zastaveny nepřátelské akce v Praze a okolí dle dohody s německým velitelstvím.‘

Jednotky SS

Němci skutečně začínají z Prahy odcházet. Snaží se dostat k Plzni do amerického zajetí. Některé jednotky SS ale stále dělaly problémy.

Německý Červený kříž přestane pátrat po pohřešovaných z války. Stále přichází tisíce žádostí

Číst článek

„Především na Pankráci – sice začali ustupovat, ale vzali s sebou stovky civilních rukojmí do Zbraslavi. A kde ještě esesáci stále zneklidňovali a stříleli na povstalce – to byl ten smíchovský úsek,“ říká historik Jindřich Marek.

Varování, že někteří nacisté nedodrží úmluvu o zastavení palby, zní i z rozhlasových přijímačů. Všechen pražský lid zůstává tedy ve střehu a odpoví rázně na každé další případné porušení tohoto ujednání ze strany německé.

Na drtivé většině míst se už ale nebojuje. A 9. května kolem čtvrté hodiny ranní přijíždí do Prahy Rudá armáda. Pro Pražany to znamená definitivní potvrzení, že válka skončila.

Lucie Korcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme