Exteriér,  Tipy & praktické informace,  Zahrada

Nedostatek vody na zahradě – jak tento problém vyřešit?

Máte zahradu, což znamená, že je třeba o ní pečovat a to pravidelně. Minimálně sekat trávu, aby nebyla vysoká nebo nerostla špatně a tím pádem neškodila vám a vašemu trávníku. Máte-li na zahradě také nějaký záhonek, musíte pečovat také o něj. Vytrhávat plevel, sklízet plody, pravidelně sledovat, zda vám je nějak neohrožují škůdci a v neposlední řadě pravidelně zalévat. Občas jste rádi za déšť, protože nemusíte zalévat, ale poslední dobou je v létě velké sucho a to zahradám nesvědčí. Nedostatek vody a dlouhotrvající sucho, to není dobré ani pro plodiny ani pro zahrady. Jak tento problém vyřešit?

Kde vzít vodu?

Asi každý zahrádkář má na své zahradě pravděpodobně sud na dešťovou vodu, která pomáhá při zalévání. Pokud však dlouho neprší, nemáte kde vodu vzít. A vaše zahrada chřadne, zelenající se tráva se mění na vyprahlou nahnědlou pustinu a musíte začít přemýšlet kreativně. Když se ještě objeví zákaz plýtváním pitné vody, nebudete moci pravidelně zalévat zahradu ani záhonky. A všechno uschne. Vodu musíte zajistit jinak, než porušováním zákazů. Možná při zakládání zahrady myslet na nejhorší a založit zahradu tak, aby vody spotřebovala co nejméně, tím pádem během sucha netrpěla tolik, jako jiné zahrady?

Schraňujte vše, co můžete

Jak už jsme výše zmínili, jedním z nejjednodušších řešení je pořídit si nádrže, sudy nebo barely, do kterých povedou okapy a vy do nich chytáte dešťovou vodu, která je velmi ceněná. Dešťovou vodu můžete následně využívat právě k zalévání rostlin, zalévání zahrady, mytí automobilu, splachování nečistot a podobně. Pokud vodu nesbíráte vy, určitě víte, že vaše babička nebo dědeček měli na svých zahradách plechové vany, sudy a v nich právě dešťovou vodu. Dnes jsou k dispozici klasické barely, sudy vypadající jako pařezy nebo nádrže v imitaci kamene. Praktický sud tak může skvěle posloužit jako dekorace ve vaší zahradě.

Mulčovat půdu se vyplatí

Mulčování nemusíte podceňovat, umí toho pro vaši zahradu udělat opravdu dost. Právě mulčování pomůže zachovávat vláhu v půdě a to po mnohem delší dobu než je běžné. I to je velmi dobrý důvod, proč s mulčem začít. Navíc, právě mulčování může pomoci chránit kořeny před přehřátím ve velkém vedru a suchu a tak se rostlina udrží. Když budete mulčovat záhonky, nemusíte den co den zalévat, čímž se voda přirozeně ušetří.

Vodu využívejte několikrát

Myjete doma nádobí a přemýšlíte, kolik vody při jednom mytí pustíte do odpadu? Nemusí odpadem protéct, můžete ji dále ještě zužitkovat. Keřům, trvalkám nebo živým plotům voda z nádobí nevadí. A to dokonce ani ta, kterou využijete při sprchování či koupání. Proto takovouto vodu můžete dále využívat ve své zahradě. Pozor na čisticí prostředky, ty mohou ublížit.

Rostlinky milující sucho

Jednou z možností jak šetřit vodu už při zakládání zahrady je, že berete v potaz, jaké druhy rostlin sázíte. Jsou léta velmi suchá? Pak bohužel nebudou letničky to pravé pro vaši zahradu. Ty jsou náročné na zalévání a to nechcete. Raději vybírejte takové rostlinky, které nepotřebují pravidelnou a náročnou zálivku, která vám i v těchto suchých dnech vydrží. Po čem sáhnout? Například levandule, skalničky, mateřídouška a podobně.

Celodenní rosení

Takzvaná kapková závlaha nebo také celodenní rosení zahrady nebo půdy je jedna z efektivních metod. Nevyužíváte velké zdroje vody najednou, voda se čerpá po kapkách. Právě toto celodenní rosení se dá pořídit rovnou do záhonků, pod živý plot a to všechno zajistí, že půda bude stále vlhká, ale nepřemokří se. Pořizovací náklady nejsou tolik vysoké, aby vám to zasáhlo do rozpočtu a naopak, malé množství vody po celý den skvěle funguje a pomáhá záhonkům.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.