Hlavní obsah

Skanzen na Veselém Kopci se otevře až 25. května

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Skanzen na Veselém Kopci u Hlinska na Chrudimsku se pro návštěvníky znovu otevře až 25. května. Lidé však budou muset dodržovat omezení k zabránění šíření nemoci covid-19.

Článek

Do konce prázdnin se také nejspíše nebudou konat oblíbené kulturní akce, řekla ČTK ředitelka Muzea v přírodě Vysočina Ilona Vojancová.

„Žádné programy do konce června určitě nebudou a programy v červenci a srpnu zřejmě také ne. Je vysoká pravděpodobnost, že nebudou, bývají hojně navštívené a těžko dodržíme omezený počet návštěvníků,“ uvedla Vojancová.

Turisté tak přijdou o víkendové akce Hrnčířská sobota nebo Devatero řemesel aneb Od vlákna ke košili. Konat se zřejmě nebude červencový Veselokopecký jarmark, na který přijíždí až 10.000 lidí, nebo program Vezmi cep, pojď na mlat. Dopad to bude mít i pro lidové řemeslníky, kteří se akcí zúčastňují.

I běžná návštěva skanzenu se bude muset podřídit protiepidemickým opatřením. Turisté budou muset nosit roušky a být bez symptomů nemoci covid-19, u vstupu a na toaletách bude k dispozici dezinfekce. Vstup do jednotlivých roubených objektů se bude regulovat tak, aby se dodržely rozestupy mezi lidmi. Do některých domků tak nahlédne jen jeden člověk.

Podle Vojancové ale návštěvnosti nahrává, že se lidé mohou rozptýlit po areálu. Jaký bude zájem, si netroufá odhadovat.

Vloni zažilo Muzeum v přírodě Vysočina nejlepší sezonu za posledních 20 let. Do skanzenů na Veselém Kopci a Betlém v Hlinsku přišlo celkem 93.003 návštěvníků, o pětinu více než v roce 2018. Letos lze očekávat zásadní propad návštěvnosti i tržeb.

Reklama

Doporučované