Hlavní obsah

Radnice Sokolova nechala před pietním aktem u památníku odnést americkou vlajku

– Sokolov
Právo, vor

Radnice Sokolova vedená starostkou Renatou Oulehlovou (ANO) nechala ve čtvrtek dopoledne odnést americkou vlajku od pomníku a pohřebiště sovětských zajatců u sokolovského hřbitova. Když tam v rámci pietního aktu přišli položit květiny zástupci vedení radnice, vlajka tam nebyla. Hodinu před tím, když přinesl květiny sokolovský senátor Miroslav Balatka (STAN s podporou Pirátů), přitom vedle české a ruské vlajky americká vlajka ještě nechyběla.

Foto: Repro Facebook Miroslav Balatka

Když odcházelo vedení města od pomníku sovětských zajatců u sokolovského hřbitova, americká vlajka chyběla.

Článek

„Nerozumím důvodu, proč se ještě jednatřicet let od revoluce v našem městě odstraňuje americká vlajka. Vlajka armády, která osvobodila naše město včetně tábora, kde mrtvé zajatce nalezli, a postarala se o jejich důstojné pohřbení. Kdyby se psal třeba rok 1988, tak tomu asi rozumět budu, ale teď? Je mi to nesmírně trapné. A smutné,“ uvedl na Facebooku Balatka.

Starostka Oulehlová krok hájí, i když zároveň připouští, že to byla chyba. „Bylo to spontánní rozhodnutí, které mělo jeden jediný cíl, a to jasně stanovit, že naše pieta v tomto případě patří právě, a především padlým ruským zajatcům, kteří mají v těchto místech hromadný hrob, a žádný americký voják zde podle mých informací pochován není. Zpětně uznávám, že to patrně byla chyba, a netvrdím, že jsme lidé, kteří nechybují,“ komentovala krok starostka.

Na oplátku se pustila do Balatky, že na věc veřejně upozornil a chtěl po vedení města vysvětlení.

Foto: Repro Facebook Miroslav Balatka

Pomník sovětských zajatců u sokolovského hřbitova ještě se všemi vlajkami.

Před 75 lety skončila v Evropě druhá světová válka. Němci kapitulovali dvakrát

Historie

Američané padlé Sověty pohřbili

Byla to přitom právě americká 3. armáda generála Pattona, která osvobodila Sokolov 7. května 1945. Jak uvádí na webových stránkách města Sokolova historik Vladimír Bružeňák, Američané ve městě objevili válečný lazaret pro sovětské válečné zajatce v kasárnách na dnešním sídlišti Vítězná. Naskytl se jim otřesný pohled.

„Mezi stovkami zubožených žijících zajatců byly i desítky na kost vyhublých zajatců mrtvých. Kapitán Kimball Richmond o den později nařídil několika místním, aby vlastníma rukama mrtvé sovětské zajatce oblékli, naložili na vůz a vezli přes celé město na hřbitov, kde je měli pohřbít. Tuto lekci místním obyvatelům z toho, co nacistický režim dokázal, natáčel na kameru desátník americké armády Samuel Fuller, jenž se později proslavil jako režisér,“ popsal historik s tím, že film je v současné době promítán v sokolovském muzeu jako varování před nelidskostí nacistické ideologie.

Reklama

Výběr článků

Načítám