HOKEJ U LEDU: Mělo začít MS, českým startům náboj v minulosti nechyběl

  18:59
Osmého května mělo začít ve Švýcarsku 84. mistrovství světa v ledním hokeji. Protože ho IIHF musela kvůli pandemii koronaviru zrušit a česká reprezentace proti Švédsku večer nenastoupí, přináší server iDNES.cz seriál Hokej u ledu. Série vzpomínkových textů se bude věnovat minulým šampionátům a jejich osudům.
Milan Hnilička strážil bránu české reprezentace na mistrovství světa v roce...

Milan Hnilička strážil bránu české reprezentace na mistrovství světa v roce 2006 v Lotyšsku. | foto: Profimedia.cz

V tom prvním připomínáme výběr šesti úvodních zápasů české reprezentace - těch významných, kuriózních i zajímavých.

V éře samostatnosti sehráli čeští hokejisté 27 úvodních zápasů mistrovství světa. Jen dvakrát odcházeli poraženi a třikrát remizovali.

MS 1993 Česko poprvé samo za sebe

Zatímco Slováci po rozdělení Československa zamířili s reprezentanty Róbertem Švehlou a mladičkým Miroslavem Šatanem do nižší divize C, Češi zůstali v elitní skupině hokejových zemí.

Právem, vždyť tehdy nakonec brali bronz. 

Hokej u ledu

Poprvé od druhé světové války se stalo, že se nekoná mistrovství světa v hokeji. Tentokrát byl sportovní svátek, který mělo hostit Švýcarsko od 8. do 24. května 2020, zrušen kvůli pandemii nového typu koronaviru.

Redaktoři serveru iDNES.cz proto po tuto dobu připravili unikátní obsah - seriál Hokej u ledu, jenž nabídne historická ohlédnutí, analýzy, rozhovory a komentáře.

8. května: Mělo začít MS, českým startům náboj v minulosti nechyběl

Dál je vedl legendární kouč Ivan Hlinka, který vybral na šampionát do Německa zvučný tým. Bránu strážil výtečný Petr Bříza, v útoku se dařilo Petru Rosolovi nebo Martinu Hostákovi, kteří působili ve Švýcarsku, respektive ve Švédsku.

I mladí dnes poznají jména z obrany: Leo Gudas, otec tehdy tříletého Radka, Miloslav Hořava, současný kouč pražské Sparty, či Antonín Stavjaňa.

V prvním zápase výběr malé země čelil v Dortmundu Spojeným státům.

Bod za plichtu 1:1 vystřelil historicky první českou brankou na šampionátech bek Drahomír Kadlec (na jeho trefu ze 47. minuty stihl reagovat o pár minut později Derian Hatcher).

V další fázi turnaje si Češi poradili s Německem 5:0, Norskem 2:0, Francií 6:2 a Finskem 3:1. Čtvrtfinále ozvláštnila exhibice s Itálií a výsledek 8:1. Pokažené semifinále se Švédskem 3:4 v prodloužení napravila výhra nad Kanadou 5:1 v utkání o bronz.

Trenér Ivan Hlinka vedl národní tým v 90. letech, dole pod ním stojí Drahomír Kadlec, první střelec české branky v historii MS.

Tehdejší brankářská jednička Petr Bříza je dnes členem Rady Mezinárodní hokejové federace (IIHF), pro iDNES.cz v březnu vysvětloval, jak letošní šampionát dospěl ke zrušení.

MS 1999 Nejvyšší výhra, demolice Rakouska

Česká reprezentace zvládla vysokých výher na startech šampionátů hned několik. Vůbec nejvíc gólů nastřílela v olympijském roce 1998 Japonsku a v roce 2007 Bělorusku (vždy 8:2), co do poměru však počítejme demolici Rakouska 7:0 z MS 1999.

Rok, v němž Česko vykročilo za zlatým hattrickem.

Rok, kdy se s reprezentací rozloučil jako trenér Ivan Hlinka (později se ještě stal manažerem), protože odcházel do NHL koučovat Pittsburgh Penguins.

Česko stálo na vrcholu. Na šampionátech bralo zlato v roce 1996 i bronzy v letech 1997 a 1998, v témže roce ovládlo olympiádu v Naganu.

Češi se naučili vyhrávat, jádro týmu si sedělo herně i lidsky, v národním týmu vytvořilo báječnou partu a Hlinka naučil tým společnému životu, vzpomínala MF DNES v textu před lety.

Reprezentační trenér Ivan Hlinka při jednom z tréninků národního mužstva. (1....

Kabinu okolo Jaroslava Špačka, Františka Kaberleho, Pavla Patery, Martina Procházky, Davida Výborného nebo Viktora Ujčíka čekalo na úvod nebohé Rakousko.

Vítězný gól padl při vítězství 7:0 na prvního střelce Tomáše Vlasáka, dnes plzeňského funkcionáře.

Stejný výběr rozebral o dva dny později Japonsko 12:2, už úvodní demolice ale jasně ukázala, s jakou chutí Češi do norského Osla přijeli.

S náladou, kterou v závěru turnaje ověnčila zlatá medaile. Finále proti Finsku hrané na dva zápasy dopadlo nejdříve výhrou 3:1, druhý den po porážce 1:4 v základní hrací době rozhodl prodloužení Jan Hlaváč.

MS 2004 Problémová Sazka arena

Domácí mistrovství světa, zbrusu nová arena. V březnu 2004 přihlížely slavnostnímu otevření Sazka areny tisíce lidí včetně prezidenta Václava Klause. Tehdejší svazový předseda Karel Gut mluvil o dokonalém skvostu, ocenil jej i předseda IIHF René Fasel.

Sazka Arena

Velkou slávu ale kazily nepříjemnosti, předražená arena za víc než 20 miliard korun měla problémy s financováním. A co trápilo zejména hokejové fanoušky, neklapaly přípravy na vysílání přenosů České televize.

Záběr hlavní kamery narušovali stojící lidé, takže hlava diváka překrývala významnou část ledové plochy. Příslušníci ochranky zakazovali ČT instalovat podstavce na zvednutí kamery, protože ty by zase narušovaly výhled majitelům drahých klubových sedadel, šéfredaktor sportovní redakce Otakar Černý hrozil bojkotem vysílání.

„Pan Černý je neřízené torpédo!“ prohlásil předseda organizačního výboru Zbyněk Kusý.

Jen pár dní před prvním zápasem na mistrovství zažila arena kolaps. Organizátoři nezvládli před přípravným utkáním Česka s Kanadou nápor diváků a několik tisíc lidí se na mač nedostalo. „Je to těžký průšvih,“ přiznal Jan Vala, mluvčí firmy Bestsport, majitele haly.

KONEC. Čeští hokejisté na MS 2004 v Praze skončili ve čtvrtfinále, Jaromír Jágr v nájezdech trefil tyčku.

„Postavili jsme superhalu pro osmnáct tisíc lidí, ale co teď s ní po mistrovství? Jsem přesvědčen, že i v Evropě bude muset vzniknout nějaká soutěž, která bude mít podobnou organizaci a kvalitu jako NHL,“ přemítal Hlinka.

Turnaj pochopitelně proběhl a kouč české reprezentace Slavomír Lener dovedl na úvod svůj tým k vítězství 3:1 nad Lotyšskem. Před publikem čaroval brankář Tomáš Vokoun, po ledě se proháněli útočníci Jaromír Jágr s Martinem Strakou nebo obránce Jiří Šlégr. Šampionát pro ně ale skončil už ve čtvrtfinále.

MS 2006 Poslední remíza

Stříbrný šampionát v Rize zůstává posledním, kdy výsledek mohl skončit remízou. A Češi si to také ozkoušeli hned na začátku turnaje proti Lotyšům. Tehdy úřadující mistři světa zklamali v útoku a domácí vybojovali překvapivou remízu 1:1.

Alois Hadamczik v roce 2006 koučoval národní tým.

Vzpomeňte si proč. Část viny nese brankář Milan Hnilička, jenž tehdy pustil střelu Sergeje Širokovse zpoza obránce Jana Hejdy. Reportér iDNES.cz popisoval jeho pokus před 14 lety následovně: „Ani se tomu nedalo říct střela. Puk přesto po ledě doklouzal za dohledu brankáře Hniličky až za brankovou čáru.“

„Byl to pěkně blbý gól. Některý z beků se snažil střelu zblokovat a já se v ten okamžik nějak zasekl a puk mi projel pod hokejkou,“ mrzelo Hniličku.

Viditelně kvalitnější český výběr vydoloval remízu díky brance Davida Výborného. Další remízu si národní tým připsal ještě s Finskem (3:3).

Ve finále si došel pro stříbrné medaile, v němž nestačil na suverénní Švédy (0:4). Na další medaili s národním týmem musel Alois Hadamczik počkat dalších pět let, ostatně už v Rize se úspěchu nevěřilo. Kouč byl pod tlakem, neboť mu spoustu hráčů po bronzu z turínské olympiády odmítlo reprezentovat.

MS 2015 Vůbec první prohra v úvodu

Do roku 2015 Češi starty šampionátů zvládali. Buď vyhráli, nebo remizovali. Vše změnil domácí turnaj a úvodní prohra se Švédy 5:6 v prodloužení.

To už padal český hokej zcela nepokrytě z předních pozic favoritů mezi týmy druhého sledu, které mohou Kanadu či Rusko jedině překvapit. Pražský a ostravský turnaj přitom přinášel naději. Lidé houfně doufali, že hokejisté navážou na úspěšné roky 2000, 2005 a 2010. Že i po dalších pěti letech přijde zlato. A kdy jindy, když se hraje doma?

Všechno špatně.

Domácí výběr nepřichystal Jaromíru Jágrovi, nejužitečnějšímu hráči turnaje, sladkou rozlučku s reprezentační kariérou. Kdepak.

Jeho cesta byla hořká. Semifinálová prohra 0:2 s Kanadou a v utkání o bronz opět bez gólu proti Spojeným státům (0:3). Nepopulární čtvrté místo před vlastními fanoušky!

Poslední zápasy uzavřely kruh za historicky první porážkou v úvodu mistrovství světa. A že byla divoká. Trenér Růžička spoléhal na souhru 43letého Jágra s Janem Kovářem, v další řadě spolupracovali Erat s Voráčkem, na ledě se před 17 tisíci lidmi objevili i Hertl s Červenkou. Přetahovaná se Švédy začala.

VÍTĚZNÉ GESTO. Jaromír Jágr se raduje z gólu na 3:1.

Češi v závěru vedli, ale soupeř se štěstím vyrovnal při hře bez brankáře. A to ještě 25 sekund před koncem brankář Salák zastavil puk na brankové čáře. Nic pro slabší povahy... Nájezdy rozhodl obránce Ekman-Larsson, na něj Sobotka odpovědět nedokázal.

Hokejový svaz alespoň pořádáním vydělal skoro čtvrt miliardy korun a slíbil podpořit mládež. Té se ovšem stále v elitní konkurenci nedaří.

MS 2019 Naděje a touha, odveta se Švédy

Tak se Miloš Říha konečně dočkal. Stal se reprezentačním koučem. Českému hokeji plánoval vrátit lesk, začal budovat evropské jádro, na šampionát odjel s mnoha posilami z NHL a Bratislava přivítala své západní sousedy vřele jako obvykle. 

Muziku loni tvrdil Radko Gudas, zářil mladík Filip Hronek, kapitánoval Jakub Voráček, za ním šli současní kanonýři Dominik Kubalík a Jakub Vrána, brankář Patrik Bartošák se v průběhu turnaje stal otcem.

Vše vypadalo vesele, ač v zákulisí zůstávaly mnohé problémy veřejnosti skryté. Nesoulad, nepochopení některých nastavených pravidel, mlžení realizačního týmu...

Fanoušci však viděli své. Úvodní překvapivou a parádní výhru 5:2 nad Švédy.

Reportéři MF DNES žasli nad probuzeným Janem Kovářem.

Dvojnásobný mistr světa David Moravec mluvil o síle, charakteru, energii a obětavosti.

Kouč Říha si liboval, že Švédi měli krvavé oči, a chválil bravurní výkon.

Útočník Jakub Vrána zářil, jak se mu povedla premiéra v reprezentaci, že dal gól hned z první střely.

A Češi pokračovali výhrou nad Norskem 7:2, trochu je zbrzdila prohra 0:3 s Ruskem, dál ale navázali povinnými vítězstvími s Lotyšskem 6:3, s Itálií a Rakouskem shodně 8:0 a důležitým triumfem 5:4 nad Švýcarskem.

Jenže doba bez cenného kovu trvá. Kanada v semifinále i Rusko v zápase o bronz byly lepší.

Letošní mistrovství světa mělo Česko začínat znovu se Švédskem.

Autor:

HOKEJ U LEDU: Od Hlinky po Říhu. Hlasujte o nejlepším trenérovi Česka

Čeští hokejisté slaví druhý gól v utkání proti Rusku.

Pod kým byla česká hokejová reprezentace nejúspěšnější a kdo ji z pozice trenéra vedl nejlépe? Po...

HOKEJ U LEDU: Hrdina i zatracenec. Stejně rozhodne detail, říká o MS Škoula

Martin Škoula na MS 2011, kde pomohl vybojovat bronzové medaile.

Sám si to zažil - jeden rok se na hokejový šampionát odjíždělo s fanfárami, jindy byl národní tým...

HOKEJ U LEDU: Poslouchal jsem kydy, Říha si dělal PR, tvrdí upřímný Jandač

Josef Jandač

V roce 2010 byl jako asistent u posledního zlata české hokejové reprezentace. Když ji Josef Jandač...

HOKEJ U LEDU: Nedělejme prosím z hokeje vědecký výzkum, říká Růžička

Trenér národního týmu Vladimír Růžička (2015)

Mnozí ho už řadí do staré trenérské školy, ale jedno se Vladimíru Růžičkovi upřít nedá - výsledky....

HOKEJ U LEDU: Špaňhel a život po kariéře. Starám se o tisíce hokejistů

ZASE DOMA. Martin Špaňhel se do rodného Zlína vrací každé léto.

„Přece nejsem tak starý,“ s úsměvem reaguje bývalý hokejový útočník Martin Špaňhel na zmínku, že...

Mistrovství světa v hokeji 2024

Hokejové MS 2024 se uskuteční od 10. do 26. května v Praze a Ostravě. Český tým se představí v pražské základní skupině, kde ho čekají Kanada, Finsko, Švýcarsko, Dánsko, Norsko, Rakousko a Velká Británie.

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Budějovice odvrací i druhý mečbol, Litvínov vyfoukl Kometě třetí bod

24. března 2024  16:50,  aktualizováno  21:11

Zatímco Pardubice se Spartou už odpočívají, zbývající dvě čtvrtfinálové série se potáhnou minimálně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Budějovice potřetí porazily Třinec, sérii rozsekne až sedmý duel. Litvínov jde dál

26. března 2024  17:15,  aktualizováno  22:41

Čtvrtfinálová série Třince proti Českým Budějovicím zůstává po šesti zápasech vyrovnaná. Oceláři ve...

Třinec - Budějovice 2:0. Obhájce titulu obstál a odvrátil historickou prohru

28. března 2024  16:45,  aktualizováno  21:42

Třinečtí hokejisté vyhráli 14. sérii play off v řadě a zamezili historickému obratu Českých...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec potřetí přemohl Budějovice. Kometa venku zabrala a vrací se do série

21. března 2024  16:45,  aktualizováno  21:28

Ve třetích zápasech extraligového čtvrtfinále měly dva týmy šanci odskočit v sérii na 3:0. Třinci...

Holík odvrátil konec sezony. Na sedmý zápas se těším, říká zlínský útočník

29. března 2024  14:10

Devět zápasů byl v play off gólově na nule. Dočkal se až v desátém, ve kterém hokejisté Zlína...

Třinec se zvedl v pravý čas a ve čtvrtfinále odvrátil předčasný konec sezony

29. března 2024  10:27

Obhájci titulu, třinečtí hokejisté, jsou pošesté za sebou v semifinále extraligy. V něm je čeká...

Trenérka MacLeodová před MS: Chceme se znovu dostat na pódium a dál růst

29. března 2024  9:53

Kanadská trenérka Carla MacLeodová již dvakrát dovedla českou ženskou hokejovou reprezentaci k...

Kaše: Postup je poděkování lidem, že nás nevybučeli. I semifinále půjdeme vyhrát

29. března 2024  9:48

Žádná kaše se nejí tak horká, jak se uvaří. Že litvínovský tahoun Ondřej Kaše nedal v play off...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...