QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Divadlo Alfa přivítá diváky v červnu. Herci budou hrát s rouškami

08.05.2020 18:46

Plzeňské Divadlo Alfa připravuje na poslední měsíc sezony dvě desítky představení. Uskuteční se odložená premiéra pro nejmenší Ťuk, ťuk, ťuk. Tučňák?! a diváci poprvé uvidí i loutkářsku klasiku Jenovéfa.

1

Představení budou určena pro veřejnost i pro školáky. "Zdaleka ne všechny školy budou moci v červnu do divadla vyrazit a zdaleka ne všechny děti budou chodit v červnu do školy. Připravili jsme tedy představení zejména pro děti a rodiče, kteří by rádi po dlouhé pauze vyrazili do divadla, i pro všechny školní a dětské skupiny, které si chtějí zpestřit červnový program," řekl ředitel Divadla Alfa Jakub Hora.

Diváci samozřejmě musí dodržovat platná opatření. Alfa uvede jen menší loutková představení pro 20 až 40 diváků. Divadlo je pravidelně dezinfikováno, herci budou hrát se zakrytým obličejem či za dekorací. "Naštěstí loutkové divadlo využívá i nonverbální sdělení a za herce hovoří loutky. Herci tedy mohou hrát s rouškou, aniž by představení nějak změnili," dodal Jakub Hora. "Pravděpodobně provedeme i preventivní testování, abychom vyloučili onemocnění covid-19 u herců a personálu, kteří budou v kontaktu s diváky. V divadle ani v jeho okolí se infekce neobjevila, jsme tedy celkem klidní a v bezpečí."

Návštěvníci by měli mít roušky, tomu, kdo ji mít nebude, poskytne divadlo roušku u vchodu. "Roušky jsme hodně šili v březnu a dubnu pro seniory a lidi z Plzně, ty zbývající teď můžeme použít pro naše diváky," řekl Jakub Hora.

V prvním červnovém týdnu si mohou nejmenší diváci užít novou pohádku Ťuk, ťuk, ťuk. Tučňák?!, kterou Alfa nazkoušela v polovině března, její premiéru už ale nestačila uvést.

Druhý červnový týden uvede Alfa zbrusu novou premiéru Jenovéfa v režii Tomáše Dvořáka. "Narozdíl od běžného provozu, kdy uvádíme velkou páteční premiéru, tentokrát připravíme na každý den v týdnu jednu menší premiéru pro 40 diváků, tedy premiéry pondělí až pátek," vysvětlil Jakub Hora. Dále budou pokračovat i dopolední představení pro veřejnost.

Třetí červnový týden zahraje Alfa každý den dopoledne svůj poslední hit, slavnou mexickou legendu v loutkovém podání Pozor, Zorro!, která měla premiéru v prosinci. V závěrečném červnovém týdnu se vrátí  představení pro nejmenší Ťuk, ťuk, ťuk. Tučňák?!

V červnu se měl uskutečnit festival loutkového a alternativního divadla Skupova Plzeň, protože se ale jedná o mezinárodní festival s bohatou účastí zahraničních umělců, byl 34. ročník z důvodu pandemie přesunut na říjen 2020. Nový termín soutěžní přehlídky českých a slovenských profesionálních souborů je stanoven na 14. – 18. října 2020.

Divadlo v květnu i v červnu pokračuje ve vystoupeních pro domovy seniorů na Plzeňsku.

FOTO: J. Ptáček

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24