Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rizikovým faktorem u koronaviru není věk, ale zdravotní stav, míní experti

  21:00
Takzvaný „ageismus“ je diskriminace na základě věku. Představa o nemohoucích důchodcích není správná, tvrdí autoři Výzvy k zastavení věkové diskriminace. Podle odborníků je špatné vyčleňovat seniory jako jednotnou skupinu a označovat je za ohrožené. Koronavirus je nebezpečný především pro nemocné lidi. Těmi ale nemusí být automaticky všichni důchodci.

Ewa Farna zpívala v rámci projektu Pod okny před domovem důchodců v Bystřanech na Teplicku. (17. dubna 2020) | foto: Iveta LhotskáMAFRA

Pojem senior může u člověka na první poslech vyvolat obraz dožívající osoby, která se z aktivního života přesunula do závěrečné fáze. Lidí v důchodovém  věku je však v Česku zhruba 2 miliony, což je 20 % české populace. A ne všichni z nich tento obraz naplňují.

Koronavirus v Česku

Návštěvníci zooparku Zájezd u středočeského Buštěhradu pozorují skupinku...
Na několika místech Moravskoslezského kraje začalo plošné testování na nemoc...
Lidé z příhraničí v Českém Těšíně i sousedním polském Těšíně protestovali proti...

„Nevytvářejme dojem nemohoucích starců a stařen. Podstatná část z nás se v tomto věku těší dobrému zdraví, pracuje, zastává významné funkce v byznysu, poskytuje zkušenost v organizacích, institucích, samosprávách, ale například i v lékařských ordinacích a jiných expertních pozicích,“ stojí ve výzvě proti věkové diskriminaci.

Jejími autory je skupinka odborníků, výzvu už ale podepsaly necelé tři stovky lidí. „Jádro výzvy je poukázat, že se zaměňují individuální vlastnosti za skupinové. Ať už je to u osmnáctiletých, tak pětašedesátiletých,“ říká ředitel Gerontologického institutu Jan Lorman.

Samotný věk není riziko

Podle socioložky a spoluautorky výzvy Lucie Vidovičové motivace k jejímu sepsání vychází z dlouhodobého sledování stavu české společnosti a jejího postoje k věku a starším osobám.

„Chováme se k seniorům, jakoby to byla jednolitá skupina. Označujeme je za skupinu rizikovou, ačkoli rizikové je vždy chování nebo prostředí,“ dodává. Výzva vyzdvihuje to, že rizikovým faktorem nemá být věk, ale konkrétní onemocnění a predispozice, které nemají všichni senioři, a naopak je mohou mít i mladší lidé.

Podstatou výzvy je nediskriminovat lidi na základě jejich věku. Odborníci, kteří dokument sepsali, tvrdí, že vyšší věk automaticky neznamená vyšší zdravotní riziko. Odkazují se na to, že část starších lidí stále zastává aktivní funkce ve společnosti a jsou „fit“.

Jinými slovy: to, že je někomu 65 neznamená, že je automaticky více ohrožený než někdo, komu je 50 nebo 30. Důležitější je podle autorů výzvy, zda není člověk ohroženější ze zdravotních důvodů, což se může týkat všech věkových skupin.

„Kolikrát jsme slyšeli, že ohroženou skupinou jsou senioři. Ale ono to tak není. Ohroženou skupinou jsou lidé, které mají některé závažné choroby jako je třeba cukrovka, nadváha, hypertenze nebo snížená imunita,“ říká Lorman.

Ochrana „seniorů“ není k užitku

Vláda se v rámci opatření snažila ochránit rizikové skupiny. Mimo jiné se tak zaměřila na seniory, kterým doporučila nevycházet ven nebo jim vyčlenila daný čas na nakupování potravin.

„My říkáme, že naprosto rozumíme tomu, že to byl spíše prvotní šok a snaha najít rychlá řešení, ale je tam spousta nedomyšlených důsledků, které mohou vývoj té situace ovlivnit. A to jak na společenské, tak i ostatních rovinách,“ říká Vidovićová.

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv

Lidé ve starším věku byli podle ní najednou upozaděni. „Například se vůbec nepočítalo s tím, že by mohli nějakým způsobem dobrovolničit,“ dodává socioložka s tím, že starší lidé nebyli pozváni ani k tomu aby mohli pomáhat třeba přes telefon na dálku.

Podle odborníků může mít přehnaná ochrana generace starších lidí negativní důsledky. „U té nejstarší generace se vypěstoval strach. My z linky důvěry víme, že jsou opravdu lidé, kteří jsou doma a nezvládají to. Oni se bojí jít i k poštovní schránce,“ říká ředitel Gerontologického institutu Lorman.

Diskriminace starší generace

Výzva se tím snaží poukázat na celkovou problematiku diskriminace na základě věku. To se týká všech věkových skupin, starší lidé však v tomto nesou nejtěžší břemeno.

„Zdravotní ohrožení, nouzový stav a návazná omezení mají dlouhodobé důsledky. Ty poznamenají společnost a změní obecné povědomí o tom, kdo je starý a co je to stáří, i po ústupu epidemie. Buďme při jejich vyhlašování a provádění uvážliví,“ stojí dále ve výzvě.

Tím se snaží autoři poukázat na to, aby současná opatření v boji s pandemií nezanechala nezvratné důsledky ve společnosti a přístupu ke starším generacím.

Socioložka Vidovićová říká, že může situaci vyústit k obviňování seniorů s tím, že nenosí roušky nebo že kvůli nim, jakožto „ohrožené skupině“, musí být všichni zavření doma. A to „jen“ proto, abychom je nenakazili.

Stejně tak se v budoucnu mohou stát senioři terčem kritiky, až bude vláda muset zaplatit důsledky krize z kapes daňových poplatníků. 

„My ten dluh musíme zaplatit. A nebudou ho platit ti, kteří pobírají důchod, ale ti, co pracují. A tam se to může zjednodušit, že se to platí kvůli těm starým,“ říká Lorman s tím, že se v důsledku můžou zhoršit mezigenerační vztahy.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...