Poločas rozpadu jihlavské koalice

Blíží se polovina volebního období a to je přibližně doba výdrže uskupení Fórum Jihlava u moci. V minulém volebním období v éře primátora Rudolfa Chloupka (ČSSD) odešel ze zastupitelstva Arif Salichov (Fórum Jihlava) a přišel Miroslav Tomanec, který odmítl podepsat koaliční smlouvu. Myšlenka, že v koalici může dál působit uskupení Fórum Jihlava i s jedním zastupitelem v opozici se neujala. Celé Fórum Jihlava skončilo v opozici.

Po místních volbách se vlády ujalo uskupení Fórum Jihlava s ODS, KDU-ČSL a koalicí malých stran vedených TOP09. Prvním otřesem koalice byla náhlá rezignace lídra KDU-ČSL na post náměstka primátorky. Lídr ODS Petr Laštovička nazval SVAK Jihlavsko i VAS „loupežníky, nepoctivci a plantážníky“.

Nicméně do vodárenských záležitostí v gesci náměstka Kaliny se začalo vměšovat uskupení Fórum Jihlava. Míroslav Tomanec se stal předsedou představenstva městské vodárenské společnosti, primátorka Koubová převzala otěže řízení vodárenských sporů, Kalina rezignoval. Vedení města Jihlavy „otočilo kormidlem“ vodárenských sporů a začalo směřovat k mimosoudní dohodě se Svazem vodovodů a kanalizací Jihlavsko.

Do služeb města nastoupil nový právník Marek Bánský, který začal městu účtovat statisíce korun za právní činnost. Důvěrné dokumenty o miliardových soudních sporech se kopírovaly v copy shopech. Právník účtoval městu kde co, jen aby faktury byly co nejvyšší. Výlety z Prahy do Jihlavy občas spojil i s přenocováním. Samozřejmě v hotelu a na účet města jako klienta.

Platební rozkaz lídra ODS Petra Laštovičky byl prohlášen za osobní věc lídra: koaliční politici tak nemuseli řešit otázku politické morálky lídra koaliční strany. Právní pomoc zpočátku Laštovičkovi poskytoval právník města Marek Bánský, sepsal dokonce platební odpor.

Laštovička rezignoval až po tlaku vedení vlastní strany: nevyřešené milionové dluhy s osmdesátiletou věřitelkou jsou nepřijatelné.

Do vedení města nastoupili hned dva noví politici ODS: nový náměstek Ryška na sport a ex-primátor Vymazal na dopravu.

A začalo přemlouvání lidovců k návratu do koalice: nabídka dvou křesel v radě města vypadala zprvu lákavě. Předsedou městské organizace KDU-ČSL se stal Josef Kodet, návrat Kaliny do funkce náměstka primátorky zůstal v říši lidoveckých přání. Na postu náměstka primátorky Kalinu nahradil nestaník Martin Laštovička, který na začátku krize tvrdil, že „lidovci neobětují náměstka Kalinu ve vykonstruované kauze.“ Obětovali.

Snaha nového předsedy Kodeta dovést lidovce rychle zpět do koalice nevyšla. Lidovci v únoru ohlásili odchod do opozice. Ještě předtím stihl předseda Kodet pokus o „lidoveckou zabijačku“, když oznámil na zastupitelstvu snahu vyloučit ex-předsedu Kalinu ze strany. Neprošlo to uvnitř strany. Lidovci začali mizet z místní politiky krajského města jako pára nad hrncem. Jejich názory a postoje přestaly koaliční politiky zajímat. Menšinovou koalici primátorky Koubové nadále podporoval v klíčových hlasováních předseda lidovců Kodet. Koalice primátorky Koubové se nemusela chovat jako menšinová koalice. Význam lidovců jako klidné síly v místní politice zmizel.

Jarní měsíce roku 2020 byly ve znamení dalších rozpadů: rozpadlo se manželství primátorky Koubové (Fórum) a náměstka Zemana (TOP09). Od března se zrodil nový „první pár“ města: primátorka Koubová začala žít ve společné domácnosti se svým náměstkem Zemanem. Zeman i Koubová mají velké ambice v krajské politice: on jako lídr TOP09, ona jako čelní představitelka Starostů a Nezávislých (STAN).

Pokračuje intenzivní vnitřní boj v uskupení Fórum Jihlava: zastupitel Miroslav Tomanec oznámil „naše uskupení nemá primátorku“, primátorka odpověděla výrokem „Fórum je na padrť“. Od dubna je Tomanec placeným předsedou představenstva městské vodárenské společnosti, která se bude „transformovat“ na divizi Technických služeb města Jihlavy. Ve skutečnosti jde o likvidaci konkurenta dosavadního provozovatele Vodárenské a.s. jako levnějšího dodavatele vody v krajském městě.

Logicky nejsilnější koaliční stranou se stala ODS, na které teď leží další osud koalice.

Vnitřní boj vrcholí i v KDU-ČSL: předseda Kodet ostře zaútočil na ex-předsedu Kalinu. Jde o výrazný názorový střet uvnitř KDU-ČSL, kdy Kodetova snaha za každou cenu získat zpět pozice v rozpadající koalici ukazují na mocenské touhy vládnout „za každou cenu“.

Vodárenská politika primátorky Koubové směřuje k mimosoudní dohodě za každou cenu. Jihlava je připravena zafinancovat i neprovedenou opravu ulice Jiřího z Poděbrad, kterou měla vodárenská společnost uhradit ze svého zisku. Opravila jen třetinu vodárenské infrastruktury i když měla uhradit opravu celou.

Primátorka Koubová se svými náměstky Ryškou, Laštovičkou a Zemanem vydala prohlášení o tom, jak koalice skvěle funguje. Krajské volby se blíží a tak jsou potřeba optimistická prohlášení všeho druhu. Problémů a rozpadů v místní politice krajského města přesto přibývá neuvěřitelným tempem. Bezradnost primátorky Koubové nad rozpadem vlastní koalice je stále více patrnější: pro rozpad Fóra Jihlava se vžilo označení „Fórum I“ pro skupinu řízenou primátorkou Koubovou a „Fórum II“ pro skupinu řízenou Miroslavem Tomancem.

Letní měsíce těžko zastaví poločas rozpadu místní politiky, když krajské struktury STANu, ODS, TOP09 i KDU-ČSL dávají najevo viditelnou odtažitost až nezájem o dění v jihlavské politice.

Koalice v krajském městě dnes stojí na optimismu budoucích manželů Zemanových (hned po očekávané svatbě se z primátorky Koubové stane paní Zemanová) o neomezené a vytrvalé podpoře ODS, která zatím spokojeně vládne resortu dopravy a sportu v krajském městě.

Obrat k lepšímu teď závisí na postoji ODS, které se viditelně nechce celou situaci řešit.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Grafickou podobu zajistil WebRex s.r.o.
 
Výroba www stránek a eshopů