Právě čtete

Piknik i v dešti a bez mravenců? My si ho děláme v obýváku!

2947  
Sdílet: 

Piknik i v dešti a bez mravenců? My si ho děláme v obýváku!

Domácí pikniky jsme vymysleli v zimě. Můj dvouletý syn Tonda měl angínu a doma už nás to pěkně nudilo. A tak jsme udělali plán na domácí piknik. Nakonec se nám to tak zalíbilo, že je teď pořádáme snad každý týden.

9. 5. 2020 4 min. čtení Jana Duffková
Piknik i v dešti a bez mravenců? My si ho děláme v obýváku!

Sluníčko nás už hezkých pár dnů láká do přírody nebo na zahradu a já osobně se moc těším především právě na pikniky. V klidu a pohodě posedět na dece s rodinou a vychutnat si něco dobrého. Jenže ne vždycky vyjde počasí, nebo se sejdou jiné okolnosti, kdy člověk musí být doma. Ale proč se kvůli tomu připravit o tak skvělou a chutnou zábavu, jako je právě piknik?

Piknikovat doma můžete nejen s dětmi

Jak jsem psala, domácí piknik bereme se synem hlavně jako hru. Z mojí zkušenosti sní Tonda během takové zábavy třeba i zeleninu, kterou normálně nemá moc rád, protože prostě její konzumaci najednou nevnímá jen jako nějaký „nudný oběd“. A to je podle mě vážně výhoda!

Kromě ukrácení dlouhé chvíle s dětmi se dá takový obývákový piknik připravit třeba i jako „nevšední rande“ nebo narozeninové překvapení pro partnera. A to se stejně jako u varianty s dětmi hodí právě ve chvílích, kdy chcete překvapit, ale zároveň si musíte vystačit s tím, co se dá nachystat pouze pod střechou domova.

Snídaně v trávě není zkrátka pro každého

I když je podle mě vážně důležité a skvělé vyrážet ven a ráda to spojuji právě s jídlem, od kamarádek často slýchám, že pikniky pro ně nejsou – a mají k tomu různé důvody. Jsou to třeba mravenci a vosy. Těm se člověk při hodování v trávě jen těžko vyhne. Hned další argument bývá problém s převážením jídla, servírováním bez zázemí a následným odvozem použitého nádobí a dalších propriet. A tohle všechno vlastně v obýváku odpadá. :-)

Jak si připravujeme domácí piknik?

Je to vlastně hodně podobné, jako když vyrážíme ven. Uděláme si v obýváku místo a rozložíme deku. Nanosíme si polštáře, uděláme si co největší pohodlí a už se můžeme pustit do jídla! Všemu samozřejmě předchází příprava nějakých těch dobrot a už i tu beru jako součást hry a zábavy – chystáme vše společně. K pikniku si většinou pustíme nějakou příjemnou hudbu nebo třeba posloucháme audio knihy – tedy hlavně pohádky, když si tuto slavnost užíváme s Tondou.

Co poslouchat s dětmi u pikniku?

Pokud hledáte nápady, co nového připravit dětem k poslechu, podívejte se na Spotify. Najdete tam velký výběr hudby (u nás teď nejvíc frčí Mixle v piksle), a dokonce i několik playlistů namluvených pohádek.

Není to záležitost na 20 minut

Piknikování si plánujeme hlavně tehdy, kdy na to mám dostatek času. Člověk musí počítat s tím, že příprava (a pak i úklid) chvilku trvá a hlavně i samotný piknik je záležitostí vhodnější na pomalé vychutnávání (když to rozpoložení dětí zrovna dovolí :-)). My si takový oběd často protáhneme na celé odpoledne, kdy i po jídle zůstaneme na dece a třeba hrajeme hry. U toho uždibujeme něco sladkého.

Na piknik s dětmi hlavně trpělivost

Pokud máte menší děti, stejně jako já, samozřejmě se může stát, že se něco vylije nebo umaže. Já s tím počítám předem a nenecháme si tím během jídla kazit náladu. I proto nepiknikujeme na koberci, ale právě na dece, kterou po skončení „slavnosti“ prostě hodím do pračky. Často používáme i klasickou piknikovou deku, která je nepromokavá, což se v případě vylitého pití vážně hodí.

Jídlo a pití se snažím servírovat tak, abych nehody co nejvíce omezila – pití do šroubovací sklenice s brčkem a jídlo do takového nádobí, které se jen tak nezvrhne nebo se dá v mezičase zavřít.

Co pro nás nejčastěji chystám na domácí piknik?

  • Toasty a sendviče nebo domácí burgery jsou u nás nejoblíbenější klasika
  • Klasická jídla v piknikové podobě – libovolný oběd, který máme rádi, upravím tak, aby se pohodlně jedl i jinde než u stolu
  • Smoothie a smoothie misky – barevné mixované dobroty, do kterých člověk snadno „propašuje“ i zeleninu dětem, které nad ní jinak ohrnují nos
  • Sušenky – ty domácí nesmí nikdy chybět! A když je pečeme, náš Tonda je moc rád vykrajuje.
  • Koláče připravuji sladké jako dezert, ale i slané jako hlavní chod. Do této kategorie bych mohla zařadit i domácí pizzu, která je také moc oblíbená.
  • Domácí limonády a ledové čaje se hodí v jakoukoli denní dobu. Výhodou je, že oproti těm kupovaným v nich nemusí být žádný přidaný cukr.
  • Ovocné špízy jsou tak jednoduché, že je děti mohou připravovat i samy. Když si je chceme ještě vylepšit, lehce je pokapeme kvalitní rozpuštěnou čokoládou.
  • Zeleninové špízy z čerstvé i pečené zeleniny jsou perfektní, ale chutnají víc mně než Tondovi. Nikdy nesmí chybět dip – ať už z jogurtu, avokáda nebo třeba hummus.
  • Lívance a zeleninové placičky se při pikniku pohodlně jedí a mohou mít spoustu chutí.

fritatové jednohubky

Frittatové jednohubky

Mezi jedno z našich oblíbených piknikových jídel řadím rozhodně i jednohubky, které jsou inspirované klasickou frittatou. Vaječnou směs se sýrem a zeleninou připravuji v zapékací misce a poté nakrájím na takové kousky, které se dají pohodlně jíst. Můžete je podávat k snídani i obědu a baví mě, že si do nich člověk může přidat snad cokoli, co má rád.

Ingredience (na 2 porce):

  • 100 g nastrouhané cukety
  • 60 g mrazeného špenátu
  • 1 stroužek česneku
  • 6 vajec
  • 50 g strouhaného čedaru (nebo jiného tvrdého sýra)
  • 1 lžička lístků tymiánu
  • špetka muškátového oříšku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl, pepř
  • olej
Vybavte se nejen na piknik

Vybavte se nejen na piknik

Na Tchibo.cz najdete vše, co se vám může hodit

Do e-shopu

Postup:

  1. V pánvi rozehřejte olej a opečte na něm cuketu. Když už bude skoro hotová, přidejte špenát, prolisujte česnek a za stálého míchání nechte špenát hezky prohřát.
  2. Prošlehejte vejce se sýrem, tymiánem, nastrouhaným muškátovým oříškem a moukou, přidejte sůl a pepř.
  3. Smíchejte vaječnou směs se zeleninou a nalijte ji do pekáče (velkého asi 20 ×30 cm) vyloženého pečicím papírem.
  4. Pečte při 180 °C asi 15 minut, nebo dokud není vše hezky propečené.
  5. Po upečení nechte dalších asi 15 minut vychladnout a poté vše nakrájejte na menší kousky – na čtverečky nebo obdélníky.

Jak obměnit chutě? Můžete použít jiné druhy zeleniny – brokolici, květák, pórek nebo třeba žampiony. Experimentujte s bylinkami a kořením nebo klasický sýr nahraďte kozím.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články