Sokolov odstranil při pietním aktu vlajku USA. Byla to hloupost, uvedla starostka

ČTK ČTK
Aktualizováno 9. 5. 2020 14:47
Vedení města Sokolov odstranilo při pietním aktu k uctění památky sovětských zajatců z roku 1945 vlajku USA. A to přesto, že to byli právě američtí vojáci, kteří město i zajatecký tábor osvobodili. Starostka Sokolova Renata Oulehlová (ANO) připustila, že šlo o chybu, ale nebyl v tom prý zlý úmysl.
Končící pietní akt města Sokolov.
Končící pietní akt města Sokolov. | Foto: Facebook/Miroslav Balatka

Na přístup vedení radnice, kterou tvoří koalice ANO, ČSSD a ODS, upozornil senátor Miroslav Balatka (STAN), který ve čtvrtek 7. května položil u památníku sovětských zajatců v Heyrovského ulici také květiny. Tehdy tam byly ještě všechny tři vlajky, česká, ruská a americká.

Tahle vypadal památník v 9:20, když jsme místo opouštěli, napsal k snímku senátor Miroslav Balatka.
Tahle vypadal památník v 9:20, když jsme místo opouštěli, napsal k snímku senátor Miroslav Balatka. | Foto: Facebook/Miroslav Balatka

"O hodinu později, před pietním aktem vedení města Sokolova byla americká vlajka ze stojanu odstraněna. Byla pryč po celou dobu jejich pietního aktu. Po jeho skončení tam byla opět navrácena. Nerozumím tomu. Vůbec," upozornil Balatka.

"Nerozumím důvodu, proč se ještě 31 let od revoluce v našem městě odstraňuje americká vlajka. Vlajka armády, která osvobodila naše město včetně tábora, kde mrtvé zajatce nalezli a postarala se o jejich důstojné pohřbení," doplnil.

"Byli jsme na všech pietních místech a když jsme přicházeli k památníku sovětským obětem lágru, tak jsme si svorně řekli, že v tu chvíli, kdy budeme uctívat, tak uctíme ty lidi, kteří jsou v tom masovém hrobě. Na tu krátkou chvíli tam ta vlajka nebyla a pak jsme ji hned vrátili. Byla to hloupost nebo nerozum, ale vyšlo to z nás všech a nebyl to akt neúcty," vysvětlovala to v sobotu Oulehlová.

To, že na místě zůstala česká vlajka, zdůvodnila Oulehlová tím, že tábor byl na českém území. Paradoxně na oficiálních stránkách města Sokolov je rozsáhlý článek historika Vladimíra Bružeňáka, který popisuje, jak americká armáda osvobozovala Sokolov.

Vracení americké vlajky zpět do stojanu.
Vracení americké vlajky zpět do stojanu. | Foto: Facebook/Miroslav Balatka

"Kapitán Kimball Richmond o den později (8. května 1945) nařídil několika místním, aby vlastníma rukama mrtvé sovětské zajatce oblékli, naložili na vůz a vezli přes celé město na hřbitov, kde je měli pohřbít," popisuje okolnosti nalezení tábora Bružeňák.

Je mi stydno, zaznělo na sociálních sítích

Ani sokolovští zastupitelé postupu vedení města nerozumí. "Nepochopila jsem především důvod odebrání a zejména následné vrácení americké vlajky. Předešlé roky bez problémů visely všechny tři zástavy," komentovala to opoziční zastupitelka za Piráty Tereza Zykánová. Zastupitel Jaromír Dvořák (Radnice středu) na Facebooku jen podotknul, že "se stačilo bez kopání omluvit".

Na odstranění vlajky osvoboditelů města reagovala na sociálních sítích řada lidí. "Je mi stydno. Američané osvobodili Sokolov, s úctou a pietou pohřbili sovětské zajatce a jedna paní starostka nechá odstranit jejich vlajku z pietního místa, protože tam se uctívají pouze sovětští vojáci, kteří Sokolov ani neosvobodili," napsal například Patrik Toman. Někteří ale zase polemizovali nad rolí americké armády při osvobozování Evropy.

Oulehlová v sobotu řekla, že zvažuje vydat oficiální reakci na celou kauzu, která vyvolala na sociálních sítích velkou vlnu diskuzí. "My jsme z toho překvapení, co se z toho nakonec stalo. A s velkým smutkem sleduji, co se letos kolem konce druhé světové války děje," dodala Oulehlová.

Pieta v Sokolově, 7. května 2020.
Pieta v Sokolově, 7. května 2020. | Foto: Facebook/Sokolov
 

Právě se děje

Další zprávy