Znovu otevře Horácká galerie, ředitel Chalupa ji vede od roku 1978

ČTK ČTK
9. 5. 2020 11:57
Horácká galerie v Novém Městě na Moravě na Žďársku se po pauze způsobené koronavirem znovu otevře návštěvníkům v úterý 12. května. Pro dlouholetého ředitele Josefa Chalupu to může být poslední symbolické otevírání bran galerie, v září odchází do důchodu. V instituci pracoval od roku 1976, od roku 1978 jako ředitel.

Dnes osmašedesátiletý historik umění, rodák z Hodonína, do galerie nastoupil, když měla k dispozici čtyři místnosti novoměstského zámku a sbírkový fond čítající ani ne dvě stovky děl. Rok spával v ředitelně na lůžku vytvořeném ze sražených čalouněných stoliček, popisuje v rozhovoru.

Dnes má Horácká galerie, která je jednou ze tří výtvarných institucí zřizovaných Krajem Vysočina, přes 10 tisíc sbírkových předmětů, včetně 1200 obrazů, asi 3500 kreseb a grafik, téměř 2000 plastik a přes 3000 sklářských artefaktů.

Roční návštěvnost galerie je okolo 16 tisíc lidí. Má k dispozici zámek, který do roku 1948 patřil brněnské nadaci šlechtičen. Později v něm byly byty, lesní učiliště a v části galerie založená v roce 1964.

Původní omezené prostory se díky postupné rekonstrukci zámku a jeho hospodářských budov podařilo rozšířit. Přesto ještě asi polovina areálu na rekonstrukci čeká, říká Josef Chalupa.

Podle něj složitá a dlouhodobá rekonstrukce byla jedním z důvodů, proč o místo ředitele dlouhá léta nikdo neměl zájem, a přes nabídky nechtěl odejít ani sám Chalupa, aby neopouštěl nedokončenou práci. Na nástupci, kterého Kraj Vysočina vybere, by ocenil, kdyby na už udělané práce navázal.

Horácká galerie v Novém Městě na Moravě nabízí stálé expozice několika významných sochařů včetně Vincence Makovského, Jana Štursy nebo Josefa Mařatky. V loňském roce se stálá expozice rozšířila o díla Josefa Klimeše, který se narodil v nedalekém Měříně. Patřil mezi výtvarníky, kteří zazářili na výstavě Expo 58, je autorem plastiky Rovnováha stojící u pražského Barrandovského mostu.

Kvůli koronaviru galerie některé plánované výstavy zrušila. Odřekla také letní hudební workshop Slunohraní i hromadné akce pro děti. V místnosti, která obvykle slouží jako dílna, tak dostanou prostor díla Arnošta Košíka, sochaře a novoměstského rodáka, který by 13. května oslavil 100. narozeniny.

Ředitel galerie Josef Chalupa.
Ředitel galerie Josef Chalupa. | Foto: ČTK

Asi do poloviny června bude prodloužena výstava Výtvarná Vysočina, která měla skončit 26. dubna. Některé z plánovaných výstav galerie vůbec neinstalovala a nabídla jen virtuální prohlídku. K Velikonocům to měla být výstava Ikony - obrazy neviditelného světa.

Výpadek příjmů kvůli neprodaným vstupenkám odhaduje ředitel na 120 tisíc korun. Doufá, že se návštěvníci začnou pomalu vracet. Původně plánované zdražení vstupného na 50 korun ale Josef Chalupa raději zrušil. Za 40 korun je tak možné prohlédnout si rozsáhlé sbírky obrazů a především plastik. Podstatná část z nich pochází z pozůstalostí umělců.

 

Právě se děje

Další zprávy