Farnosti se chystají na bohoslužby pro 100 lidí

Farnosti se chystají na bohoslužby pro 100 lidí
9. května 2020 Události Autor: Filip Breindl

Plzeňské biskupství doporučilo farnostem na Chebsku a Domažlicku, kde je zvýšený výskyt nákazy koronavirem, aby zvážily konání bohoslužeb pro větší počet věřících. 

Proglasu to řekl generální vikář Jakub Holík s tím, že v Chebu prozatím zůstávají u přenosů nedělních mší, i když se po víkendu mohou konat náboženské obřady až se stovkou účastníků při zachování povinných rozestupů a používání dezinfekce.

Praktická stránka zůstává v kompetenci kněží ve farnostech, kteří rozhodnou, zda například navýší počet nedělních mší svatých, případně jak zorganizují přihlašování a rezervování místa. "Většina farností přechází na systém, že budou organizovat bohoslužby i v neděli. U některých menších kostelů bude problém, že se dovnitř v nařízených rozestupech všichni nevejdou. I proto stále platí dispens od účasti na nedělních bohoslužbách. Starším lidem doporučujeme, aby ještě vydrželi doma," popsal generální vikář plzeňské diecéze. Biskupství podle jeho slov nechystá nové pokyny k těm stávajícím, které k organizaci bohoslužeb při opatření proti koronaviru vydalo dříve. "Teď spíše odpovídáme jednotlivým kněžím na konkrétní otázky týkající se praktických věcí kolem bohoslužeb. Pořád samozřejmě zdůrazňujeme pravidla rozestupů a také roušek a dezinfekce," dodal Jakub Holík.

V sousední litoměřické diecézi pravidla platná od pondělí prakticky umožní návrat k běžnému bohoslužebnému provozu, výjimkou mohou být neděle ve větších městech, sdělil generální vikář Martin Davídek. "Tohle uvolnění nás zbavuje určitého limitu, protože zorganizovat přítomnost do 15 účastníků byla pro farnosti náročná. Tento nový limit nám dává možnost rozvíjet se tak, jak jsme se rozvíjeli předtím," uvádí P. Davídek. S ohledem na menší počet věřících v diecézi podle něj není pravděpodobné, že by v prvních dnech platnosti nového opatření přišlo do některého z kostelů více než 100 lidí. "Zatím pan biskup (Jan Baxant) nevydal žádnou instrukci, ale je možné, že během týdne ještě upřesní u těch velkých farností bohoslužebný řád," dodává generální vikář z Litoměřic.

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony