Hlavní obsah

Je mi stydno, nepochopila jsem to. Odstranění americké vlajky z piety v Sokolově vzbudilo vlnu nevole

Novinky, ČTK, bož

Odstranění americké vlajky při pietě u příležitosti osvobození města na konci druhé světové války vyvolalo vlnu nevole. Odmítavě se ke kroku vyjádřili zastupitelé, pobouření na sociálních sítích vyjádřili i někteří obyvatelé města.

Foto: Repro Facebook Miroslav Balatka

Po pietním aktu vedení sokolovské radnice byla americká vlajka k pomníku sovětských zajatců u sokolovského hřbitova vrácena na místo.

Článek

Jak Novinky v pátek informovaly, starostka Renata Oulehlová (ANO) nechala odnést americkou vlajku od pomníku a pohřebiště sovětských zajatců u sokolovského hřbitova. Byla to přitom právě americká 3. armáda generála Pattona, která osvobodila Sokolov 7. května 1945.

„Nepochopila jsem především důvod odebrání a zejména následné vrácení americké vlajky. Předešlé roky bez problémů visely všechny tři zástavy,” komentovala to opoziční zastupitelka za Piráty Tereza Zykánová.

Zastupitel Jaromír Dvořák (Radnice středu) na Facebooku poznamenal: „Stačilo se bez kopání omluvit.”

Na odstranění vlajky osvoboditelů města reagovala na sociálních sítích řada lidí. „Je mi stydno. Američané osvobodili Sokolov, s úctou a pietou pohřbili sovětské zajatce a jedna paní starostka nechá odstranit jejich vlajku z pietního místa, protože tam se uctívají pouze sovětští vojáci, kteří Sokolov ani neosvobodili,” napsal například Patrik Toman.

Oulehlová se v průběhu pátku na Facebooku omluvila, ale zároveň kritizovala senátora Miroslava Balatku (STAN s podporou Pirátů) za to, že na incident upozornil.

„Byli jsme na všech pietních místech a když jsme přicházeli k památníku sovětským obětem lágru, tak jsme si svorně řekli, že v tu chvíli, kdy budeme uctívat, tak uctíme ty lidi, kteří jsou v tom masovém hrobě. Na tu krátkou chvíli tam ta vlajka nebyla a pak jsme ji hned vrátili. Byla to hloupost nebo nerozum, ale vyšlo to z nás všech a nebyl to akt neúcty,” řekla také v sobotu pro ČTK Oulehlová.

Foto: Repro Facebook Miroslav Balatka

Pomník sovětských zajatců u sokolovského hřbitova ještě se všemi vlajkami.

Radnice Sokolova nechala před pietním aktem u památníku odnést americkou vlajku

Domácí

Jak uvádí na webových stránkách města Sokolova historik Vladimír Bružeňák, Američané ve městě objevili válečný lazaret pro sovětské válečné zajatce v kasárnách na dnešním sídlišti Vítězná. Naskytl se jim otřesný pohled.

„Mezi stovkami zubožených žijících zajatců byly i desítky na kost vyhublých zajatců mrtvých. Kapitán Kimball Richmond o den později nařídil několika místním, aby vlastníma rukama mrtvé sovětské zajatce oblékli, naložili na vůz a vezli přes celé město na hřbitov, kde je měli pohřbít.

Tuto lekci místním obyvatelům z toho, co nacistický režim dokázal, natáčel na kameru desátník americké armády Samuel Fuller, jenž se později proslavil jako režisér,“ popsal historik s tím, že film je v současné době promítán v sokolovském muzeu jako varování před nelidskostí nacistické ideologie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám