MS PO 59 LETECH: Mikoláš chytal životní turnaj, Potsche naštvali Sověti

9. května 2020, 15:44

Václav Jáchim

Jak symbolické v historii nejen českého sportu. V roce 1961 se našim reprezentantům nevěřilo, před světovým šampionátem neměli dobré výsledky. Jenomže na turnaji pak zazářili způsobem, který bral dech. V Ženevě a Lausanne sahali po zlatých medailích, nakonec jim utekly jen smutnou shodou okolností

Titul mistrů Evropy a světové stříbro byly ohromným triumfem, v těžké konkurenci hráli Čechoslováci skvěle! Týmový výkon korunoval úžasný brankář Josef Mikoláš (na snímku). „Ve Švýcarsku jsem prožil životní úspěch. Bylo to moje první mistrovství světa. Vím, že se pak mluvilo, jestli dostanu cenu pro nejlepšího brankáře turnaje. Ale o tom jsem vůbec nepřemýšlel, trofej patřila Kanaďanu Sethu Martinovi. Byl neuvěřitelný," připomněl před lety v rozhovoru pro hokej.cz nyní už bohužel zesnulý gólman.

Československá reprezentace tehdy na turnaji porazila Finsko, USA, oba německé výběry, Švédy. A také Sovětský svaz 6:4, s Kanadou poté remizovala 1:1. „Chodili jsme do brejků, byl to naprosto vyrovnaný zápas. Měli jsme hodně šancí, ale nic jsme nedali, Kanaďanům naopak vyšel v podstatě jediný pořádný únik. Škoda, byli jsme blízko úspěchu, nakonec jsme na titul mistrů světa nedosáhli," vzpomínal útočník Josef Černý.

Černý: Svítilo sluníčko. Promazali jsme si oči, abychom lépe viděli

Našim hokejistům chyběl kousek. Kdyby v posledním utkání šampionátu Sověti vzali zámořskému celku aspoň bod, bylo by z toho senzační světové zlato. Jenže Kanada si duel pohlídala. „Byli jsme zklamaní, ale nemyslím si, že by se ty dva týmy domluvily. To ne. Kanada tehdy měla vynikající mužstvo," poznamenal Mikoláš. Černý se nejraději vracel právě k utkání proti Kanadě v Lausanne. „Svítilo sluníčko, podmazali jsme si oči, abychom lépe viděli," upozornil.

Závěr šampionátu nelibě nese jiný brněnský bard Rudolf Potsch. „Nemám na Světy dobré vzpomínky," uvedl před časem při povídání pro hokej.cz. „Sověti končili proti Kanadě a podlehli 1:5. My přišli o celkové vítězství, měli jsme horší bilanci vstřelených a obdržených branek. Stali jsme se jen mistry Evropy. No a sovětští hráči se nám pak smáli. Dělali na nás dlouhé nosy. Tohle jim nikdy nezapomenu," láteřil.

Foto: Luboš Lang, Český hokej

Náš hokej tehdy prožíval období euforie, i když zlaté triumfy na mistrovství světa přišly až v sedmdesátých letech. „Hodně práce udělal docent Kostka. Vymyslel hru s levým křídlem dozadu, přinesl revoluční taktické myšlenky. Celý svět se od nás učil, díky němu jsme měli posléze výborné výsledky," upozornil Rudolf Potsch

Zároveň byl kladen důraz na větší kontakty se zámořským hokejem. „V roce 1960 jsme jeli na olympiádu do amerického Squaw Valley a pak pokračovali do Kanady. Bylo to dlouhé turné se spoustou zápasů, nicméně strašně nám pomohlo. Získali jsme zkušenosti, dalo nám to opravdu hodně," zmínil důležitou skutečnost.

Mikoláš: Nad brankou jsem měl můstky, hrálo se v bazénu

V Lausanne se hrálo pod otevřeným nebem – v historii mistrovství světa vůbec naposledy. „Nad brankou jsem měl skokanský můstek, zápasy se hrály ve velkém bazénu," usmíval se Mikoláš. Parta bojovníků nakonec vydolovala v uvozovkách jen titul mistrů Evropy, nicméně tenhle výsledek byl největším úspěchem jedné silné generace.

Už je to skoro 60 let, co československá reprezentace zaskočila ve Švýcarsku téměř všechny soupeře. „Přitom nám nikdo nevěřil. Poražte aspoň Finy, říkali nám," uvedl Mikoláš na jaře 2011, když se šampióni na pozvání hokejového svazu sešli v Brně. Vítkovický gólman byl v roce 1961 vyhlášen nejlepším sportovcem Československa, úspěchy zaznamenala i řada dalších hráčů. Dnes už je mezi námi pouze pětice Nadrchal, Potsch, Černý, Kepák a Vaněk.

Po deseti letech (v roce 1971) se československý výběr vypravil do Švýcarska na MS znovu – a zase z toho byl evropský primát. Také dost nečekaný. Země pod Alpami našim hokejistům svědčila. Velká škoda, že současný národní tým s ohledem na pandemii koronaviru o svoji příležitost přišel. Základní skupina se měla uskutečnit v Lausanne, kde Mikoláš, Černý, Potsch a další bojovníci kdysi vyválčili tak krásný výsledek...

Fakta z mistrovství světa 1961

Termín: 2. - 12. března 1961, Ženeva a Lausanne, Švýcarsko

Systém turnaje: Hráno jednokolově systémem každý s každým. Celkem 20 účastníků bylo rozděleno do tří skupin s přímým postupem a sestupem. Kanadu reprezentoval tým Trail Smoke Eaters, o titulu mistrů světa rozhodoval brankový poměr mezi zámořským celkem a československým výběrem. Konečné pořadí ovlivnil poslední duel turnaje, v němž Kanaďané nečekaně porazili Sovětský svaz 5:1.

Výsledky československého týmu: Finsko 6:0, USA 4:1, NSR 6:0, SSSR 6:4, Kanada 1:1, NDR 5:1, Švédsko 5:2.

Konečné pořadí MS: 1. Kanada (skóre 45:121, 13 bodů), 2. Československo (33:9, 13), 3. SSSR (51:20, 10), 4. Švédsko (33:27, 8), 5. NDR (31:33, 4), 6. USA (24:43, 3), 7. Finsko (19:43, 3), 8. NSR (10:50, 2). Konečné pořadí ME: 1. Československo, 2. SSSR, 3. Švédsko, 4. NDR, 5. Finsko, 6. NSR.

Mistři Evropy - reprezentace Československa: Mikoláš, Nadrchal - Potsch, Kasper (3 góly), Sventek, Gregor (1), Bünter - Vlastimil Bubník (4), Pantůček (4), Prošek (4) - Starší (4), F. Vaněk (1), M. Vlach (4) - J. Dolana (3), Bukač (2), J. Černý (3) - Kepák. Trenéři: Andršt a Kostka.

Mistři světa - Kanada: Martin, Cyr - Fletcher, Sly, Ferguson, Smith, Cristofoli - McLeod, Jones, McIntyre - Lenardon, Russnel, Peacosh - Hockley, Legace, Tambellini - Kromm, Penner.

SSSR - 3. místo na MS: Činov, Konovalenko - Ragulin, Sidorenkov, Snětkov, Sologubov, Tregubov, Brežněv - V. Alexanderov, Almětov, V. Jakušev - Jurzinov, Loktěv, B. Majorov - J. Majorov, Staršinov, Cypljakov.

Nejlepší hráči turnaje - brankář: Seth Martin (Kanada), obránce: Ivan Tregubov (SSSR), útočník: Vlastimil Bubník (ČSSR). All stars turnaje: Martin - Smith, Sly (všichni Kanada) - B. Majorov (SSSR), Legace (Kanada), Vlach (ČSSR).

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz