Den matek: Slaví se od 16. století, původně se mu říkalo Mateřská neděle

Den matek: Slaví se od 16. století, původně se mu říkalo Mateřská neděle
Zdroj: Freepik.com
"Nejlepší matkou je žena, která vzbudí ve tři hodiny ráno muže, protože má dojem, že dítě pláče."

Ernest Hemingway
americký spisovatel a novinář"Matka je nádherná bytost, která, jak někdo řekl, nosí dítě devět měsíců ve svém lůně, dva roky v náručí a celý život v srdci."

Manuel Fernando Silva
portugalský kněz"Bůh nemůže být všude, proto stvořil matky."

Židovské přísloví"Jedna dobrá matka znamená víc než sto učitelů."

Johann Gottfried Herder

německý spisovatel+ 22 fotek+ 23 fotek

Historie tohoto svátku, který slavíme druhou květnovou neděli, je u nás poměrně komplikovaná. Původně se totiž v Čechách objevil už po roce 1918, a to díky Alici Masarykové. Vlivem politických událostí se v padesátých letech tato tradice ale bohužel přetrhla a pokračovala až po roce 1989.

Jana Jánská
Jana Jánská 10. 05. 2020 08:30

I když některé prameny uvádějí, že se svátek matek slavil už ve starém Římě, obecně se za předchůdce Dne matek považuje svátek zvaný Mothering Sunday neboli Mateřská neděle. Ta pochází z Anglie, kde se v 16. století slavila tři týdny před Velikonocemi. Děti se v ten den vracely domů, aby se mohly spolu s rodinou zúčastnit bohoslužby v kostele. Postupně z tohoto křesťanského svátku vznikl sekulární svátek, který oslavuje a vzdává hold všem matkám.

Americký Den matek

Ve Spojených státech se Den matek slaví, stejně jako u nás, druhou květnovou neděli. Americký Den matek byl volně inspirován britským svátkem. V 70. letech 19. století ho navrhla slavit socialistická aktivistka Julia Ward Howeová jako den oslavy míru. Byla ovlivněná činností Ann Jarvisové ze Západní Virginie, která během americké občanské války organizovala ženy a zasazovala se o mír. Po její smrti v roce 1907 zahájila její dcera Anna Jarvisová kampaň za ustanovení svátku matek. V roce 1914 prohlásil prezident Woodrow Wilson Den matek za národní svátek.

Díky Alici Masarykové

Nápad oslavovat Den matek přišel do Československa kolem roku 1918, kdy zemi navštěvovalo hodně lidí z USA. Ideu začala šířit Čs. ochrana matek a dětí, Červený kříž, Sokol, Orel, katolické spolky i některé ženské komise při politických stranách. Nejvíce se o oslavu Dne matek v bývalém Československu zasloužila Alice Masaryková. Tradici oslav přerušila až 50. léta, kdy oslavy Dne matek nahradil Mezinárodní den žen. Po pádu komunismu v 90. letech se tato tradice obnovila.

CO ŘÍKAJÍ SLAVNÍ O MATKÁCH? NA TO SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články