Sběratel z Plzeňska: NA ZAHRADĚ MÁ STÍHAČKU! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Sběratel z Plzeňska: NA ZAHRADĚ MÁ STÍHAČKU!

Sběratel Karel Tarantík u trupu stíhačky BAC Lightning.
Sběratel Karel Tarantík u trupu stíhačky BAC Lightning. (Foto Aha! – R. Vébrová, archiv K. Tarantíka)

Skvost má na zahradě sběratel Karel Tarantík (71) ze Zruče u Plzně. Je jediný ve střední a východní Evropě, kdo vlastní britskou stíhačku BAC Lightning.

Stíhačka původně stála v soukromém muzeu letadel v Holandsku. „Syn s vnukem se tam loni byli podívat. Majitel jim řekl, že pořizují velké dopravní letadlo, a tak se budou některých exponátů zbavovat. Jedním z nich byl britský BAC Lightning. Hned jsme ho vzali,“ řekl Tarantík. Letadlo mu z muzea dopravili na kamionu. Je zkompletované, chybí jen připevnit křídla. Zvláštností stíhačky jsou dva tryskové motory Rolls-Royce Avon, uložené v trupu letounu nad sebou. „Při běžném letu se doporučovalo pilotům, kvůli úspoře paliva, jeden z nich vypnout. Dva motory, uložené ale vedle sebe, měl také vrstevník BAC z druhé strany barikády, sovětský MIG-19. U něj se ale v obdobné situaci, na rozdíl od britského letounu, v žádném případě vypínání jednoho z motorů nedoporučovalo,“ dodal Tarantík.

Obranná »raketa«
Úkolem stíhačky byla za studené války obrana britských letišť před případným útokem sovětských bombardérů jako Tupolev TU-16, Tupolev TU-195 či Tupolev TU-22. Měla rychle vystoupat, ničit a pronásledovat letadla nepřítele. Piloti o letounu s obrovským zrychlením mluvili jako o raketě. Nevýhodou byl ale krátký dolet.

BAC Lightning
Poprvé vzlétl jako prototyp v roce 1954. Už jako operační letoun dorazil na tehdejší základnu RAF Coltishall ve východní Anglii koncem roku 1959. V aktivní službě byly ještě v 80. letech minulého století. BAC Lightning drží několik prvenství. Byl třeba prvním letadlem schopným letu nadzvukovou rychlostí bez použití přídavného spalování.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.