Dnes Čtvrtek - jasno 10°C
Zítra Pátek - oblacno 15°C
Čtvrtek 25. 4. 2024
Svátek má Marek
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Členové vedení Prahy 2 uctili památku méně známých obětí Pražského povstání
Místostarosta Jaroslav Šolc (vpravo), starostka Jana Černochová a radní Michal Zuna v Balbínově ulici u pamětní desky, která je věnovaná památce štábního kapitána Karla Procházky. Foto: P2

Členové vedení Prahy 2 uctili památku méně známých obětí Pražského povstání

Památku méně známých obětí konce druhé světové války uctili ve čtvrtek členové vedení Prahy 2, konkrétně starostka Jana Černochová (ODS), místostarosta Jaroslav Šolc (OSB) a radní Michal Zuna (TOP 09). 

Na území druhé městské části je bezmála šedesát pamětních desek a pomníčků připomínajících hrdinství a oběti tohoto nejkrvavějšího konfliktu v dějinách lidstva. Letos se někteří představitelé radnice rozhodli pro komornější formu vzpomínky na padlé a společně jim vyjádřili úctu, položili květiny a zapálili svíčky.

„Kvůli pandemii nemůžeme konat pietní akty, proto se snažíme touto komornější formou vyjádřit úctu k tomu, co ti lidé udělali pro to, abychom žili v Evropě bez války. Jejich odkaz je potřeba stále připomínat, neměli bychom na ně zapomenout,“ uvedla starostka Jana Černochová.

Prvním místem zastavení bylo hlavní nádraží, kde byly položeny květiny u pamětní desky obětem Pražského povstání a statečným zaměstnancům drah, kteří během druhé světové války obětovali své životy. Další zastávkou byla ulice Na Švihance, kde komunální politici zapálili svíčky u pamětní desky připomínající památku devíti obětí Pražského povstání.

„Lidí, kteří se zapojili do odboje, bylo spousta. Hovoří to o vlastnostech, jako je statečnost, odvaha, národní uvědomění. Prahou 2 opakovaně procházela historie, která měla vliv na dějiny celé země. Je důležité si to připomínat. Jsem pyšný, že to děláme i virtuální formou na internetové Encyklopedii Prahy 2,“ uvedl místostarosta Jaroslav Šolc. Součástí encyklopedie je i popis čtyřkilometrové vycházky, jejíž šest zastavení připomíná nejvýznamnější místa události Prahy 2, které se vztahují k období druhé světové války.

Třetí zastávkou čtvrteční pietní akce byla Balbínova ulice, která byla během květnového povstání a boje o Rozhlas pod přímou kulometnou palbou vedenou nacisty ze školní budovy v ulici Na Smetance.

pieta-kveten-2020a

Pietní zastavení v nuselské Čiklově ulici

Následovala Čiklova ulice v Nuslích, kde radní uctili památku Aloise Novotného, policejního praporčíka státní jízdní policie, který zde položil život právě 7. května v době Pražského povstání. A před stejným domem věnovali tichou vzpomínku také spisovateli Otakaru Batličkovi, který byl nacisty umučen v Mathausenu.

„Je to pro mě podstatná událost, tímto způsobem si připomenout 75. výročí konce války. Válka nebyla jen o velkých armádách, ale o také jednotlivcích, kteří padli, aby jiní mohli žít. Je důležité připomínat jednotlivé oběti. U pamětních desek vidíme konkrétní jména, povolání, osudy, včetně věku padlých. Je smutné, že pro náš klidný život padli velmi mladí lidé,“ uvedl radní Michal Zuna.

Zástupci vedení Prahy 2 vyrazili z Čiklovy ulice k botanické zahradě, kde se v ulici Na Slupi poklonili neznámému hrdinovi, který tam padl.

Starostka Jana Černochová se vyjádřila i k aktuálnímu tématu posledních dní, který se týká konce války a osvobození Prahy. „Nikdy jsem nezpochybňovala to, že naši zemi osvobodila kromě amerických vojsk i Rudá armáda. Zahynula zde řada vojáků, kteří sloužili vlasti, která se do konfliktu dostala. Nikdo by neměl zpochybňovat to, že tady padli vojáci Rudé armády, kterým máme být stejně vděčni za to, že nasadili svůj život, aby se naše země zbavila nacistů, kteří páchali zvěrstva. I když se ve stínu následujícího vývoje a historických skutečnou mohou zdát některé věci diskutabilní, samotný podíl vojáků Rudé armády by zpochybňován být neměl,“ dodala.


Autoři: TZ, puc

Byla vyhlášena studentská literární soutěž v angličtině k výročí Listopadu

23. dubna 2024 v 18:02

Studenti středních a vysokých škol v Česku a na Slovensku se mohou zúčastnit nové literární soutěže. V eseji, reportáži nebo povídce na téma spojené s odkazem Sametové revoluce, od níž letos uplyne 35 let, mohou své práce v angličtině posílat do 30. června. Výsledky plánuje Anglo-americká vysoká...

Další články
Nahoru