Vše o elektřině

Co je to zelená elektřina a proč byste ji měli chtít?

Jako zelená nebo ekologická elektřina se označuje elektrická energie, která byla vyrobena výhradně z obnovitelných zdrojů - tedy ze solárních, větrných nebo vodních elektráren, případně díky využití energie z biomasy. Zelená elektřina umožňuje i běžným domácnostem využívat výhradně ekologické zdroje elektrické energie. Jak je to možné a jak to celé funguje? Podívejte se.

Co je to zelená elektřina a proč byste ji měli chtít?
Co je to zelená elektřina a proč byste ji měli chtít?

Elektrická energie se v Česku stále téměř z poloviny  vyrábí v uhelných elektrárnách. Ty se velkou měrou podílí na produkci CO2 a tedy s velkou pravděpodobností také na oteplování zemského klimatu. Zároveň zde ale funguje celá řada výrobců elektřiny, kteří využívají obnovitelné a  CO2 neutrální zdroje energie. Jedná se o vodní, solární nebo větrné elektrárny, bioplynové stanice a také různé energetické zdroje využívající spalování biomasy. Není proto divu, že i do Česka dorazil fenomén takzvané zelené energie, kdy dodavatelé mohou ekologicky smýšlejícím zákazníkům nabídnout elektřinu vyrobenou výhradně v těchto ekologický šetrných zdrojů. Navíc si třeba u společnosti E.ON můžete přesně vybrat, z jakého obnovitelného zdroje chcete zelenou elektřinu odebírat - třeba jen ze slunce nebo z vodních elektráren. 

Nádrž vodní elektrárny Dlouhé Stráně.

Původ zelené elektřiny 

Otázka, která napadne asi každého zní: “Jak poznám, že mi ze zásuvky teče elektrický proud třeba z vodní nebo sluneční elektrárny?” Odpověď je přitom jednoduchá, nepoznáte, ale to vůbec nevadí. “Proud elektronů z distribuční sítě do vašich spotřebičů je prostě jen jeden a nijak nepoznáte, že pochází například z vodní elektrárny nebo z Temelína. Odlišení elektřiny podle původu neprobíhá na fyzikálním, ale na bilančním principu, kdy množství odebrané elektřiny v MWh odpovídá stejnému vyrobenému množství elektřiny z obnovitelných zdrojů,” popisuje princip distribuce zelené elektřiny Tomáš Hartl vedoucí výkupu energie z obnovitelných zdrojů ze společnosti E.ON. 

Zelená elektřina: Je skutečně zelená?

Odběr zelené elektřiny probíhá tak, že ji dodavatel od příslušných výrobců nakoupí a přesně stejné množství MWh pak poskytne koncovým spotřebitelům – tedy domácnostem a firmám. Na průběh všech transakcí dohlíží jako autorita Operátor trhu s elektřinou, společnost, která má v Česku dohled nad energetickým trhem. Ten poskytuje na zelenou elektřinu takzvanou záruku původu a díky ní máte jistotu, že dodavatel opravdu nabízí zelenou elektřinu vyrobenou z obnovitelných zdrojů. “Reálně vše proběhne tak, že příslušný dodavatel elektřiny pro daného zákazníka nebo skupinu zákazníků v systému Operátora trhu s elektřinou uplatní záruky původu od konkrétního výrobce z OZE na spotřebované množství elektřiny,” uvádí Tomáš Hartl z E.ONu.

Zelená elektřina

Zelená elektřina je dražší, ale jen nepatrně

Dodavatelé, kteří zelenou elektřinu nabízí, ji účtují různě, ale v praxi jde nejčastěji o malý příplatek na každou spotřebovanou MWh. Co je ale důležité, tento příplatek je menší, než by se mohlo na první pohled zdát. Například E.ON si k vašemu stávajícímu tarifu připočítá jen asi 34 Kč navíc za každou spotřebovanou MWh. Zákazník si navíc obvykle může zvolit, jestli chce zelenou elektřinu vyrobenou ze slunce, větru, vody, nebo v bioplynových stanicích. Vždy je ale dobré si pohlídat, zda dodavatel poskytne zmíněnou záruku původu a jde opravdu o elektřinu z obnovitelných zdrojů.

Zelenou elektřinu nabízejí spolehliví dodavatelé i firmy s pošramocenou pověstí

Proč využívat zelenou energii?

Spotřebou zelené energie podporujete domácí výrobce elektřiny z obnovitelných zdrojů. Pokud je tedy pro vás jako zákazníka důležité ekologické hledisko energetiky a jste ochotni platit ročně za elektrickou energii zhruba o jednu maximálně dvě stovky navíc, zelená elektřina je pro vás vhodný produkt. Typicky může jít o domácnost s běžnou sazbou D02d, jejíž rozpočet zelená elektřina téměř nenavýší. V podstatě za ni zaplatíte navíc zhruba stejně, jako za dvě kávy v kavárně. 

Naopak u míst s vyšší spotřebou, jako jsou větší rodinné domy, penziony, drobné dílny a další provozovny, se už hodí pečlivější zvážení. I tak ale zelená elektřina navýší roční náklady na elektřinu o cca 500 Kč.

Ekologové musejí být šílení aneb 9 podivných vynálezů na úsporu energie