Odpustíme nájem podnikatelům, slíbila ústecká radnice. Pro její kritiky to ale neplatí

Napsal/a Robert Malecký 11. května 2020
FacebookTwitterPocketE-mail

Město Ústí nad Labem odpustí nájem podnikatelům, kteří mají pronajaté městské prostory a zasáhla je krize. Tak zní slib primátora Petra Nedvědického z konce března. Ve skutečnosti však platí jen pro některé. V rozhodování hrají roli lokální politické půtky, udání občanů i iracionální argumenty o fungujících e-shopech.

Slib podnikatelům dal primátor Petr Nedvědický (ANO) 23. března. Měl se týkat všech, kteří mají pronajaté městské prostory, a to jak od magistrátu, tak od obvodních radnic.

„Zároveň bychom jim odpustili i tu inflační doložku, kterou mají všichni ve smlouvě. Ten návrh počítá s tím, že by se určitě jednalo o březen a duben s tím, že bychom pak případně pokračovali, pokud ta opatření budou vládou dál vyhlašována,“ citoval primátora Český rozhlas.

Jenže po pár týdnech je všechno jinak. Město sice svůj slib nezrušilo, o odpuštění nájmů ale rozhodují vedle magistrátu i jednotlivé městské obvody. A jak ukazuje příklad ze Severní Terasy, ochota odpouštět není příliš velká. Na zasedání rady 29. dubna rozhodla čtveřice přítomných radních o odpuštění nájmu jen u tří z osmi žádostí, pět jich zamítla.

„Rada rozhodla, jak rozhodla“

Jedním z těch, kdo se naplnění slibu nedočkal, je i podnikatel Pavel Sajbot. Má firmu Děti na hrad – provozuje půjčovnu šlapadel, dětskou hernu nebo párty služby. A agenturu na pořádání veřejných akcí. Podniká právě na Severní Terase. A patří ke kritikům propojení byznysu a politiky právě na ústeckém magistrátu a v městských obvodech.

„Zákaz veřejných akcí pro nás logicky znamenal žádné zakázky,“ vypráví Pavel Sajbot. Od dubna do června loňského roku uspořádal kolem dvou stovek akcí, letos nemá v kalendáři žádnou. Předpokládanou ztrátu vyčíslil na dva miliony korun. „Zůstali jsme ze dne na den úplně bez příjmu, s povinností platit nájmy za sklady, obchodní prostory nás měsíčně stojí skoro 50 tisíc,“ vypočítává podnikatel.

Hned 25. března na základě primátorova slibu požádal o posunutí nebo odpuštění nájmu.

„Odpověď jsem dostal skoro po třech týdnech až po mé telefonické urgenci. Bylo mi řečeno že to prodiskutují na další radě městského obvodu. Když jsem zjistil že rada proběhla 29. dubna, volal jsem, zda pro mě mají nějaké info. Po telefonu jsem se dozvěděl, že rada žádost zamítla a zdůvodnění pošlou mailem,“ říká Pavel Sajbot.

Rada městského obvodu Severní Terasa skutečně 29. dubna rozhodovala o osmi žádostech, pět jich zamítla, třem vyhověla.

Ukázka z usnesení Rady Městského obvodu Severní Terasa z 29. dubna. Dva podnikatelé, dva různé přístupy. Vysvětlení chybí.

HlídacíPes.org chtěl znát právě kritéria, podle kterých radní rozhodovali. Po zaslání dotazů se podnikateli Sajbotovi obratem ozval místostarosta Pavel Dufek (Ústecké fórum občanů – UFO), který přislíbil, že se rada bude žádostí znovu zabývat.

Redakci také kontaktoval starosta Jaroslav Šimanovský (ANO), který nabídl společnou schůzku s podnikatelem. To redakce odmítla jako nadbytečné – starosta pak důvody pro zamítnutí Sajbotovy žádosti vysvětlil telefonicky.

„I vzhledem k tomu, že má pan Sajbot funkční e-shop, rada rozhodla, jak rozhodla,“ řekl Šimanovský.

Při rozhodování radních prý hrála roli i udání, která na úřad poslali občané. Na základě jednoho z nich – že se v provozovně koná nepovolená párty – prý dokonce v průběhu dubna vyjížděli městští strážníci. Radní k udání přihlédli i přesto, že strážníci žádné porušení zákona neshledali a z místa odjeli.

I podle starosty je možné, že rada ještě své rozhodnutí přehodnotí. S podnikatelem Sajbotem se hodlá sejít v průběhu tohoto týdne. Zároveň ale starosta tvrdí, že pomoc podnikatelům z jiných zdrojů je dostatečná. „Mají 25 tisíc od státu, mohou žádat od kraje, všechno v čistém. Čili myslím, že to nemusí být tak špatné,“ řekl Šimanovský.

Zástupci radnice popírají, že by výběrovým kritériem mohly být lokální politické spory. Sám podnikatel to ale vidí jinak.

Džungle městských zakázek

Pro náš případ jsou podstatní tři politici hnutí ANO 2011. Zaprvé primátor Ústí Petr Nedvědický, který slíbil plošné odpuštění nájmů. Dále městský zastupitel Jaroslav Pém, který je zároveň šéfem kulturní komise, která přiděluje zakázky jeho firmě Superkoncerty.cz. A konečně Tom Nestoroski, člen rady na Severní Terase, která rozhodla o zamítnutí Sajbotovy žádosti. A zároveň Pémův zaměstnanec ve firmě Superkoncerty.cz.

A pak je tu Pavel Sajbot jako kritik propojení ústecké politiky a byznysu v oblasti, ve které podniká. Upozorňuje na to, že radnice oslovuje stále stejné pořádající firmy, zatímco té jeho – která patří k největším v kraji – se vyhýbá. Nebo na fakt, že ústecký zastupitel za hnutí ANO Jaroslav Pém získává z městské kasy milionové zakázky na pořádání kulturních akcí, zároveň ale šéfuje kulturní komisi, která projekty doporučuje.

„Já vím, působí to divně, ale já nic neovlivňuji, nikoho nepřemlouvám,“ řekl k tomu před časem Pém Mladé frontě DNES. Zároveň byl ovšem konfrontován se lží. Deník totiž objevil zápis z jednání, podle kterého se Pém sice vyloučil pro podjatost, vzápětí ovšem pro žádost své firmy zvedl ruku. „To si pamatuji, bylo to proto, aby se ta akce vůbec uskutečnila,“ vysvětlil tehdy Pém.

Jeho firma tak například získala zakázku na uspořádání městských vánočních trhů za šest milionů korun na čtyři roky.

Pémova agentura Superkoncerty.cz, příjemce městských zakázek. Ukazuje propojení se zastupitelem Severní Terasy Tomem Nestoroskim.

„Každopádně nic se nemění na personálním propojení městského obvodu Severní Terasa a pana Péma, na kterého neustále ukazuji prstem,“ říká Sajbot.

Co má na mysli? Jedním ze členů rady na Severní Terase je i Tom Nestoroski. V radě, která bez zdůvodnění zamítla Sajbotovu žádost o odpuštění nájmu, sedí za hnutí ANO 2011. Jenže zároveň je zaměstnancem Pémovy firmy Superkoncerty.cz, o které je zde řeč. Ve firmě má na starosti produkci.


Projekt HlídacíPes.org – Ústí nad Labem byl podpořen základním grantem Active Citizens Fund.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)