Pylová alergie: Jak snížit dušnost, rýmu a otoky a kdy vyzkoušet homeopatika | Moje zdraví

Pylová alergie: Jak snížit dušnost, rýmu a otoky a kdy vyzkoušet homeopatika

Pylová alergie: Jak snížit dušnost, rýmu a otoky a kdy vyzkoušet homeopatika
Autor: istock.com
11. května 2020 • 06:00

„Alergie není onemocnění jednoho orgánu, ale celková porucha imunity ve smyslu zvýšené reaktivity na některé běžné podněty,“ vysvětluje MUDr. Irena Krčmová z Ústavu klinické imunologie a alergologie LF UK a Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Alergický zánět postihuje sliznice a pokožku a podílí se na jejich hyperreaktivitě. 

„Příznaky alergie se mohou objevovat několik let v pravidelném ročním období. Jedině lékař alergolog pomocí anamnézy, kožních testů a laboratorních vyšetření zjistí, zda se opravdu jedná o alergii a který konkrétní alergen reakci vyvolává,“ uvádí MUDr. Krčmová. Již anamnéza čili podrobný popis pozorovaných příznaků ve vztahu k okolnímu prostředí, ročnímu období, požití určitých potravin apod. může hodně napovědět a zacílit další diagnostiku konkrétním směrem.

„Kožní testy mají velkou výhodu v přímé reakci na konkrétní alergen, ale ne vždy je možné je provést, ne každý alergen lze takto vyšetřit a ne vždy je kožní reakce jednoznačná. Při laboratorních testech se zjistí přítomnost IgE protilátek – vypovídají o přecitlivělosti na určitý alergen. Příčinou tvorby IgE protilátek nejsou alergeny jako celek (např. pylové zrno, roztoč, konkrétní ovoce apod.), ale jejich jednotlivé složky – molekuly, které se navzájem liší svým alergenním potenciálem, tedy schopností vyvolávat přecitlivělost, respektive alergii, a také závažností vyvolávané alergické reakce. Řada alergenů je dnes již z hlediska jejich molekulového složení dobře popsána a v rámci laboratorních testů je možné vyšetřit přecitlivělost na tyto jednotlivé molekuly. Tyto informace jsou důležité pro rozhodnutí o případné cílené léčbě alergického onemocnění, tzv. specifické imunoterapii.

„Současná laboratorní diagnostika nabízí širokou škálu testů na různých metodických principech. Umožňují stanovit přecitlivělost na téměř jakýkoli alergen,“ dodávají RNDr. Jaroslav Loucký a RNDr. Iva Burešová z nestátního zdravotnického zařízení Vaše laboratoře s. r. o. (www.vaselaboratore.cz). „Pokud nestačí kožní testy ani nejčastěji používané vyšetření specifických IgE protilátek, je nutné jít do ještě sofistikovanějších metod – komponentové diagnostiky nebo testu aktivace bazofilů. Ale to by měl rozhodnout v kontextu charakteru klinických potíží a anamnézy specialista,“ doplňuje doc. MUDr. Petr Panzner, CSc., vedoucí Ústavu imunologie a alergologie LF UK a FN v Plzni. Podrobné informace o testování alergií najdete například na stránkách www.laboratornitesty.cz

Vyhnout se alergenu

„Hlavním pravidlem pro kvalitní život alergika je včasná prevence a snaha o co nejmenší kontakt s alergenem. Podle výskytu vašeho alergenu ve vzduchu můžete plánovat denní aktivity nebo začít s preventivním užíváním léků. Výskyt pylových alergenů v ovzduší je závislý na aktuálním počasí. Pokud se oteplí, množství pylu se vždy zvyšuje, v deštivých dnech naopak klesá,“ dodává MUDr. Krčmová. Alergikům na pyly pomůže, když se po příchodu domů převléknou do čistého oblečení, protože pyl se na oblečení zachytí. Vhodné je i osprchování a umytí hlavy, což alergika zbaví pylových zrnek na pokožce a ve vlasech. Užitečné je pylové zpravodajství, například na stránkách www.pylovasluzba.cz.

Proč výskyt alergií neustále stoupá?

„Na vině je pravděpodobně celá řada příčin. Lidský organismus se nedokáže vzhledem k rychlosti různých civilizačních změn dostatečně rychle přizpůsobit nové situaci. Kromě tradičního viníka ve formě znečištěného ovzduší stoupá například výskyt potravinových alergií. Je to dáno například tím, že si v rámci globalizace můžeme dopřát pro nás cizokrajné potraviny, na které není organismus zvyklý. Přirozený styk se zvířaty naopak téměř vymizel, a potom alergizují domácí mazlíčci. Přílišná čistota znemožňuje v dětství přirozenou imunizaci a i antibiotika zde rovněž mohou hrát roli,“ vysvětluje primář Kliniky ušní, nosní a krční 2. LF UK a FN Motol MUDr. Michal Jurovčík.

Homeopatie

„Na poli alergie existují dvě oblasti, kde je homeopatie velice nápomocná – akutní alergické reakce a dlouhodobé preventivní působení. Při akutní reakci, jako je svědění, otok, dušnost, případně zčervenání pokožky, vždy pomýšlíme na homeopatika Apis mellifica a Kalium iodatum. Aby homeopat dokázal doporučit vhodný lék prevence, musí pacienta na základě jeho individuálních projevů nejprve dobře poznat. Čím lépe homeopat svého pacienta zná, tím více na míru mu je schopen léčbu připravit. Konstituční lék, který odpovídá pacientovu homeopatickému archetypu, homeopat předepisuje na dobu mezi třemi a šesti měsíci. Po takové léčbě individuálním lékem většina alergických reakcí odeznívá,“ říká lékař a homeopat MUDr. Alexander Fesik.

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.