Silnější náhražka heroinu zabíjí. Bojím se, aby se kvůli koronaviru nedostal do Česka, říká odborník

Jindřich Vobořil
Jindřich Vobořil
Foto: Twitter Jindřicha Vobořila
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 11. 5. 2020

Spotřeba nelegálních drog, ale i alkoholu a léků během koronavirové krize v Česku roste. Odborník na závislosti a někdejší národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil to řekl serveru iDNES.cz. Ten se, také obává že se na český trh dostane látka fentanyl, silnější náhražka heroinu.

Vobořil zatím nemá v ruce výsledky žádného výzkumu, který by ukázal přesná data. Tvrdí však, že si více lidí chodí říkat o substituční léčbu.

"Část lidí se dostala do velké deprese, přišli o práci, a tak začali pít, užívat léky a nelegální drogy. Také se zhoršila dostupnost substancí, které jsou pro výrobu drog potřeba," uvedl pro iDNES.cz.

Náhražka heroinu

Expert na problematiků závislostí má strach, aby se do Česka nedostala zabijácká náhražka heroinu. Ta by podle Vobořila mohla napáchat opravdu velké škody.

"Bojím se situace, pokud někdo zareaguje a dostane na trh fentanyl (viz odkaz v boxu)jako náhražku za heroin. Fentanyl je mnohonásobně silnější a způsobuje mnohem častěji úmrtí. Při epidemiích bývá zvýšený výskyt úmrtí na opioidy. Množství heroinu se dá odhadnout, když víte, že v gramu je kolem deseti procent čistoty. Fentanyl je složité dávkovat," domnívá se.

Koronavirová krize prý prohloubila závislosti u lidí, kteří už drogy brali. Dřív totiž chodili aspoň do práce, teď se ale podle Vobořila soustředí pouze na drogy. Problém vidí i v domácím pití, které u mnoha lidí koronavirus také prohloubil.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.