Hlavní obsah

Smlouva přiblížila Krumlovu epopej

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravský Krumlov

Moravský Krumlov na Znojemsku má za sebou další krok směřující k opětovnému vystavení Slovanské epopeje v místním zámku. Potřebnou smlouvu podpořili minulý týden v úterý zastupitelé města, kteří souhlasí se smlouvou o smlouvě budoucí o zápůjčce Slovanské epopeje do Moravského Krumlova.

Foto: Milan Vojtek , Právo

Slovanská epopej v moravskokrumlovském zámku. Archivní snímek

Článek

Vlastní smlouva o zápůjčce bude na pořadu dne poté, co budou připraveny a schváleny prostory pro vystavení pláten.

„Na přípravě smlouvy společně pracovali naši právníci s právníky hlavního města. Na programu to mělo být podstatně dříve, ale protože nás zasáhla pandemie koronaviru, museli jsme se věnovat jiným, akutnějším povinnostem,“ uvedl starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09). Pro dohodu se vyslovilo šestnáct z osmnácti zastupitelů. Praha již dokument rovněž odsouhlasila.

Výstava pokořila rekord, lidé ji však vidět nemohou

Koktejl

„Dnes jsme předali prostory pro umístění Slovanské epopeje firmě, která má zajistit jejich úpravu pro zpřístupnění. Máme jasně dané podmínky, které musíme splnit, aby bylo možné plátna na zámku vystavit,“ doplnil ve středu starosta informaci o aktuální situaci na zámku.

Prostory, kam se mají plátna nastěhovat, musí splňovat přísné podmínky, například o zabezpečení, klimatizování a temperování. „Předpokládáme, že jejich potřebné úpravy budou dokončeny v závěru letošního roku. Pak bude následovat jejich zkušební provoz, a pokud vše dobře dopadne, věřím, že ještě před koncem roku poputuje Slovanská epopej k nám na zámek,“ dodal Třetina s tím, že podle něj epopej přispěje k výraznému oživení regionu.

Tohle jsou nejděsivější exponáty světových muzeí

Koktejl

„Právě v období pokoronavirovém bude velmi důležité podpořit celý region, podnikatelskou sféru a cestovní ruch,“ konstatoval Třetina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám