Hromadný návrat do škol se nekoná. Do lavic dnes usedla zhruba polovina deváťáků a maturantů.

pondělí 11. května 2020 ·

„Ze sedmasedmdesáti deváťáků jich přijde zhruba čtyřicet. Ty rozdělíme do patnáctičlenných skupin, jejichž složení se nesmí měnit. Konzultace mají dvakrát třikrát do týdne a půjde pouze o matematiku a češtinu,“ říká v reportáži MF DNES ředitel 1. ZŠ na Bolevci Radek Dolenský. Startující přípravu na přijímačky hodnotí jako dobrý krok od ministerstva... Tvrdí, že se zajištěním organizačních, hygienických a bezpečnostních podmínek pro žáky posledních ročníků není problém. „Otázka ale je, co nastane za dva týdny, až nastoupí děti z prvního stupně. Máme jich pět set sedmdesát. Pokud přijdou všichni, nevím, jestli splníme veškeré požadavky,“ dodal.



Podle vedoucí školského odboru plzeňského magistrátu Dagmar Šrklantové konzultace využije v krajské metropoli asi 50 procent deváťáků. „Někteří už absolvovali talentové zkoušky, jiní se na přijímačky nechystají,“ vysvětlila Škrlantová.

Hromadný návrat se nekoná ani u maturantů. Vedoucí krajského školského odboru Jaroslava Havlíčková sdělila, že počty se na jednotlivých školách sice různí, ale průměrně jde o 50 procent. Podle ředitelky střední elektrotechnické průmyslovky Naděždy Mauleové se ze zhruba 200 studentů ozvala necelá polovina.

Napříč Zlínským krajem školy postupují prakticky stejně, liší se jen časově. Namátkou Základní škola Masarykova ve Valašském Meziříčí otevře čtyři dny v týdnu. Dva dny věnují matematice a dva češtině, k tomu přidají i jednu hodinu angličtiny. Kuchyně tady zůstane zavřená. Naopak třeba kroměřížská Základní škola Zachar možnost školního stravování nabídla. A výuku první týden zkušebně naplánovala na tři dny.

Kolik dětí přijde, školy zjišťovaly předem, skupiny totiž mají zůstat ve stejném složení celou dobu. I kdyby někdo odpadl, nového žáka místo něj přijmout nemohou. „Účast je ale zcela dobrovolná a víme, že nepřijdou všichni, kteří půjdou k přijímačkám. Někteří rodiče mi volali, že zajistili přípravu jinak, jiní zase, že mají obavy o zdraví a distanční výuka jim vyhovuje,“ doplnil ředitel zlínské Základní školy Komenského II. Milan Alex .


Citované texty naleznete v MF DNES

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.