11/5
Bioodpad v domácnosti: Bio, BRKO a BRO

Bioodpad v domácnosti: Bio, BRKO a BRO

11. května 2020 v 00.00, Zahrada

Sponzorované odkazy

Bioodpad jsou zbytky z vaší kuchyně. Tedy to, co oloupete, okrájíte, nesníte a zbyde. Mimoto však mezi bioodpad řadíme posekanou trávu, nařezané větve a kousky dřeva včetně zbytků ze zahradničení. Vyznáte se v biodopadu? Víte co je BRKO a BRO?

Bioodpad je tudíž všechen odpad biologického původu, respektive jakýkoli odpady podléhající aerobnímu nebo anaerobnímu rozkladu. Aerobní rozklad se děje za přítomnosti kyslíku, anaerobní naopak bez přístupu kyslíku. A věděli jste, že bioodpad z domácnosti tvoří až 50 % celkového množství vyprodukovaného komunálního odpadu? To je tedy bio (odpad) a jdeme dál.

BRKO

Biologicky rozložitelný komunální odpad se značí zkratkou BRKO. Brko jsou odpady biologického původu z domácností, organizací a firem, úřadů a veřejného stravování, nebo obecních úprav veřejné zeleně atp.

kontejner na BRKO – na zbytky po úpravě veřejné zeleněkontejner na BRKO – na zbytky po úpravě veřejné zeleně

BRO

To je zkratka, která pro změnu znamená biologicky rozložitelné odpady (BRO). Tedy všechny kompostovatelné odpady z takzvané prvovýroby v zahradnictví a v zemědělství, z dřevovýroby, výroby papíru nebo i z textilního a kožedělného průmyslu. Mimoto sem náleží i odpady z myslivosti, rybářství, ze stavebnictví nebo odpadů z čištění odpadních vod.

Legislativní zastřešení bioodpadu

Zákon o odpadech č.185/2001 Sb. byl novelizován k 1. lednu 2015. Díky tomu máme možnost separovaného sběru komunálního bioodpadu. Je tedy možno bioodpad třídit (separovat) anebo pokud máte tu možnost tak i kompostovat.

Důvodem pro zavedení novelizace byly hrozby sankcí ze strany EU. Jenže vyhláška, směrnice, či novela zákona sama o sobě nic neřeší. Je nutno ji ještě uvést do praxe. A to může být háček, který ukazuje, že se v legislativě smíchaly dvě různí věci – třídění a zpracování odpadu.

zpracování kompostu ve velkémzpracování kompostu ve velkém

Třídění bioodpadu

To se týká i vás a vaší domácnosti. Jde o třídění kuchyňského bioodpadu z domácností do sběrných kontejnerů. V malých městech to je jednoduché, protože tam bylo již před uzákoněním nakládání s bioodpadem zažito domácí kompostování a tím zpracovávání komunálního bioodpadu v místě vzniku. Bylo to funkční a v pořádku.

Jenže díky novelizaci, která vznikla na popud eurosystému, se bioodpad nelikviduje místně, ale vyváží kdoví kam. V podstatě se tím utíná tradiční kompostování a tím docela přirozený cyklus navracení cenných biosložek zpět do půdy.

Kompostování má smysl

Domácí kompostování není dle EU uznáváno jako zpracování BRKO – tedy biologického komunálního odpadu. Podobně jsou na tom z hlediska legislativy domácí kompostéry. A aby toho nebylo málo, obce si musí samy tento nesmyslný svoz a likvidaci svého BRKO zaplatit.

domácí bioodpaddomácí bioodpad

Pokud vám to postrádá logiku, nezoufejte. Musíme doufat, že se zablýská se na lepší časy, a mezitím třiďte a kompostujte. Má to smysl. Proč? Protože tím pomáháte přírodě, a navíc je kompostování u nás dlouholetou tradicí. Vždyť první kompostárna byla v Česku postavena již v roce 1916!

Zdroj foto: Pixabay.com

Sponzorované odkazy:

Reality Magazín

Reality Magazín

Reality Magazín je nově vzniklý projekt, který si klade za cíl mapovat český, slovenský a částečně také zahraniční trh s realitami. Sloganem našeho realitního magazínu je příznačné trojslovní spojení „domy, byty, reality“. Tyto tři slova přesně vystihují obsahovou náplň Reality Magazínu.

Chceme naše čtenáře informovat o nově vystavěných domech a bytech v celé ČR, o architektonic­kých zajímavostech současnosti i těch z dob již minulých. Zaměříme se také na profily českých realitních kanceláří a budeme pro naše čtenáře sledovat novinky v oblasti výstavby, revitalizací, zateplování a jiných.

Pevně věříme, že náš Reality Magazín vám pomůže se zorientovat na trhu s nemovitostmi, pomůže vám vybrat si tu správnou realitní kancelář a třeba vám dopomůže i k lepšímu bydlení.

Doporučujeme

Home nábytek nabízí kvalitní rohové sedací soupravy do každé domácnosti.

Hledáte nové bydlení či byt na investici? Prohlédněte si novostavby v celé ČR a vybírejte z široké nabídky bytů, domů a pozemků na prodej.

Barové židle za skvělou cenu najdete na e-shopu Hawaj.cz

Je libo 2+kk, 3+kk nebo i větší a nové byty Praha? Určitě si vyberete!

Ikdyž se již v poslední době reality Praha tolik nestaví, stále je bydlení v nich velmi výhodné.

domy, byty, reality