Historie evropských pohárů - 1997/1998 - Premiéra v Lize mistrů

11.05.2020, 11:33
Profily, historie
Po šesti letech se v Česku díky Spartě opět hrál nejprestižnější klubový pohár. Vůbec poprvé tu byla v základní skupině slyšet hymna Ligy mistrů, v sezoně 1991/1992 šlo totiž ještě o poslední ročník PMEZ. Premiéra Sparty v LM dopadla relativně slušně, podobně zahrály i ostatní tři české kluby, a tak z toho byla lepší sezóna než o rok dříve.

Pojedenácté za posledních 14 let se mistrem stala Sparta a poprvé v šestileté historii Ligy mistrů (od přejmenování PMEZ v roce 1992) se letenským podařilo probojovat do hlavní skupinové fáze. Vicemistr Slavia vyhrála domácí pohár, a tak šla do PVP. V Poháru UEFA bojovaly třetí a čtvrtý celek tabulky Jablonec a Brno. Poháru Intertoto se žádný český celek tentokrát nezúčastnil. Kuriozitou byl postup tří francouzských celků z Intertota, Francie tak měla v pohárech hned 10 reprezentantů - polovinu ligy.

Na české stadiony zavítali zajímaví soupeři. Samozřejmě především v nablýskané Lize mistrů, kde Sparta změřila síly i s obhájcem titulu Borussií Dortmund či s další hvězdnou sestavou Parmy. Z elitních lig se české kluby utkaly se dvěma německými týmy, s jedním italským a jedním francouzským, byť druholigovým. V žádném zápase s nimi české kluby nevyhrály, přes OGC Nice alespoň Slavia dokázala postoupit.

Celkem se v sezoně 1997/1998 čtyři české kluby v rámci tří pohárů utkaly s jedenácti soupeři z devíti evropských ligových soutěží. Se solidní bilancí 8-8-6 a ziskem 6.500 (4.875 po přepočítání bodů z kvalifikace na polovinu) obsadilo Česko mezi 48 soutěžemi 12. místo. Z osmi vyřazovacích duelů vyšly české kluby úspěšně pětkrát.



Formát

Samozřejmě ani tento ročník nemohlo zůstat vše při starém. Pouze Pohár vítězů pohárů, kterému pomalu zvonil umíráček, si držel svůj tradiční formát. V Poháru UEFA proběhla kosmetická změna v jeho samém závěru, kdy se finále hrálo poprvé na jeden duel na neutrální půdě, stejně jako u PVP či LM. Celkový počet týmů v Poháru UEFA proti předchozímu ročníku klesl, protože všichni mistři se po třech letech "bezpráví” (o účast v LM bojovali v sezonách 1994/1995 - 1996/1997 jen mistři 24 zemí) vrátili z Poháru UEFA tam, kam patří.

Liga mistrů tak nabobtnala a konečně zase dostála svému jménu, protože do nově dvoukolového předkola (či do skupin) šli skutečně všichni mistři evropských soutěží. Tedy s výjimkou Andorry, jejíž liga byla v plenkách, Lichtenštejnska, které vlastní ligu nemá a Albánie, která prodělávala menší občanskou válku. Naopak po šesti letech se do LM vrátil jugoslávský tým, konkrétně Partizan, byť válečné konflikty v Jugoslávii ještě u konce nebyly. Partizan se daleko nedostal, vyřadilo jej Dinamo Záhřeb. Ano, mistr z Chorvatska. Na druhou stranu je třeba říct, že název Liga mistrů začal být zavádějící jiným způsobem. Poprvé se jí totiž, s výjimkou obhájců, účastnily i kluby nemistrovské. Prozatím šlo jen o osm celků z druhých míst nejlepších osmi soutěží, které navíc šly do předkola. Z dnešního pohledu k smíchu, každopádně právě v této sezóně začal nezvratný proces převahy moci elitních klubů nad tradičními principy této soutěže. Jinak to ale nešlo.

A jakže Liga mistrů nabobtnala? Osm celků již čekalo ve skupinách na dalších šestnáct, které vzešly ze 47 týmů po dvou předkolech. To znamená, že se dosavadní čtyři základní skupiny rozrostly na šest. Vznikl tak další nešťastný formát, který znamenal, že do čtvrtfinále postupovali pouze vítězové skupin a dva nejlepší celky na druhých místech. Naštěstí se bude opakovat již jen jednou.



České kluby

Po kvalifikačním neúspěchu s Anderlechtem a s Göteborgem před čtyřmi respektive třemi lety chtěla Sparta napotřetí prolomit bránu vedoucí do lákavých skupin Ligy mistrů. Do prvního předkola těsně nemusela, protože Česko bylo v žebříčku 16. Ve druhém předkole jí los nadělil Austrii Salzburg, respektive toho času Casino Salzburg, současný Red Bull Salzburg, který s aktuální Austrií Salzburg nemá nic společného. V Salcburku se hrálo bez branek, na Letné se trefili Baranek, Lokvenc a Zdeněk Svoboda a Sparta byla tam. Ve skupině s jedněmi z největších klubů devadesátých let.

Po dvou letech se Sparta střetla s Galatasarayem, po pěti s Parmou a vůbec poprvé v pohárové historii s Borussií Dortmund, posledním vítězem Ligy mistrů. Nebezpečný turecký klub Fatiha Terima se jmény jako Hakan Sükür, Ümit Davala, Bülent Korkmaz, Arif Erdem, Gheorghe Hagi či Gheorghe Popescu, který za dva roky ovládne Pohár UEFA i Superpohár, Sparta v tabulce o bod předčila. Doma Galatasaray porazila 3:0, byla to její jediná výhra ve skupině.

Dvě remízy si připsala s Parmou. Byl to úplně jiný tým než na který Sparta narazila před pěti lety v Poháru UEFA. Generaci kolem Brolina a Asprilly vystřídali borci jako Fabio Cannavaro, Thuram, Fiore, Dino Baggio, Chiesa či Crespo. V bráně stál jistý devatenáctiletý Gianluigi Buffon. Na Letné bez branek, v Parmě po šíleném závěru 2:2


Drama v Parmě

Na obhájce z Dortmundu si Sparta nepřišla. Chovancův tým prohrál s Borussií oba zápasy o tři góly. Sammer, Möller, Ricken, Chapuisat a další postoupili jako jediní ze skupiny dál, v semifinále poté narazili na pozdějšího vítěze Real Madrid. Tým Sparty kolem zkušených Siegla, Mistra, Němečka, Jiřího Novotného či Horňáka, kteří zažili šest let starý PMEZ, i kolem nové nastupující generace s Barankem, Poštulkou či Řepkou se v Lize mistrů neztratil. Sparta se v této době bude v LM objevovat častěji, pravidelně po dvou letech navíc i velmi úspěšně. Jako kdyby vždy sezóna začínající lichým letopočtem byla pro Spartu tou šťastnou. Tedy až do roku 2005, kdy přijde trápení nejen proti Thunu, které zakončí na bůhví jak dlouhou dobu sparťanské účinkování v nejprestižnější soutěži. Kdo by to v roce 1997 řekl?

Slavia se představila netradičně v PVP. Poprvé od roku 1974 a taky naposledy. V prvním kole jela do Švýcarska, kde o rok dříve vyhořela. V Luzernu se jí ale dařilo o poznání líp než v Curychu. Po domácím vítězstvím 2:0 vyhrála i venku 4:2. Druhé kolo postavilo Tobiášovu (jenž právě vystřídal Cipra) výběru do cesty OGC Nice. Vítěze francouzského poháru, ale také suverénního sestupujícího, takže proti Slavii stál druholigový tým. Na Azurovém pobřeží Slavia uhrála remízu 2:2. Dvěma góly se blýskl Karel Vácha, jenž si pár týdnů předtím připsal dokonce i svůj jediný reprezentační start. V domácí odvetě stačila k postupu Slavii i bezbranková remíza, ovšem v 74. minutě umlčel starý Eden neuvěřitelným volejem Vandecasteele. S odpovědí naštěstí krátce na to přispěchal Vlado Labant a šlo se dál.

Stuttgart ve čtvrtfinále už ale byla konečná. Úspěšné období pod teprve 36letým trenérem Joachimem Löwem korunoval Stuttgart jízdou až do finále PVP, kde podlehl Chelsea. V útoku řádilo duo Bobic, Akpoborie, hru řídil Krasimir Balakov. Slavia v úvodním domácím duelu po poločase díky Váchovi vedla, nakonec však zápas skončil 1:1 a v odvetě bulharský symbol Stuttgartu dvěma góly zařídil postup domácím. 


Slavia proti Nice

V Poháru UEFA nás reprezentovaly Brno a Jablonec. Dosud poslední brněnská účast v evropských pohárech začala nešťastnou porážkou v Kaunasu 1:3. Za Lužánkami však téměř 17 000 diváků podpořilo demolici litevského klubu 6:1. Porážkou se stejně hrozivým skóre ovšem načalo Brno druhé předkolo ve Vídni proti Rapidu, odveta tak byla pouze formalitou, ve které Brno potěšilo vítězstvím.

Zatímco Brno bylo v Evropě naposledy, Jablonec, město s osmkrát menším počtem obyvatel, zato však s jedním Mírou, mělo evropskou premiéru. V poslední době prakticky pravidelný účastník pohárů odstartoval jasným vítězstvím 5:0 proti Karabachu Agdam v předkole. Také v Baku šlo o jasnou jabloneckou záležitost. Ani ve druhém předkole Jablonec neprohrál, ale po dvou remízách (1:1 doma, 0:0 venku) skončil na švédském Örebro. Pohár UEFA ovládl Inter, když v italském finále zdolal Lazio.


Kanonáda za Lužánkami

Za solidní zisk 6.500 se zasloužily všechny čtyři týmy. Česko v pětiletém žebříčku národních koeficientů poskočilo na skvělou devátou pozici. Ta bude klíčová pro nasazení klubů do Ligy mistrů o dva roky později v sezóně 1999/2000. Mistři z nejlepších deseti soutěží totiž půjdou v rozšířené Lize mistrů pro 32 týmů přímo do skupin, což se bude týkat i Sparty, která toho dokonale využije. Napraví tak šok jménem Dynamo Kyjev, který přijde v příštím díle.

Autor: Martin Lavický

Komentáře (106)

Přidat komentář
fabec1222

Jak se v rámci této sezony stavíte k nepostupu na MS 1998? Berete to jako neúspěch? Vypadá to, že klíčová byla zřejmě ta domácí prohra s Jugoslávií, ale tam by dost možná ani udržení té remízy nestačilo.

A případná soupiska na MS 98?

BRANKÁŘI

Pavel Srníček

Ladislav Maier

Tomáš Poštulka

OBRÁNCI

Miroslav Kadlec

Tomáš Řepka

Michal Horňák

Karel Rada

Jan Suchopárek

Jiří Novotný

ZÁLOŽNÍCI

Pavel Nedvěd

Patrik Berger

Jiří Němec

Radoslav Látal

Radek Bejbl

Karel Poborský

Martin Čížek

Martin Frýdek

Edvard Lasota

Ivo Ulich

ÚTOČNÍCI

Horst Siegl

Pavel Kuka

Vladimír Šmicer

Vratislav Lokvenc

NÁHRADNÍCI

Luděk Mikloško, Luboš Kozel, Milan Fukal, Zdeněk Svoboda, Miroslav Baranek, Martin Lukeš, Jan Koller

Reagovat
Pablos

Koller už byl touhle dobou brán vážně ?

Reagovat
valloire

ne

Reagovat
Y.N.W.A

já byl strašně zklamanej, to je vše co si pamatuju ...po tom EURU prostě byla očekávání jinde, ale ta skupina byla těžká, Španělsko i Jugoška měli dobrý generace, navíc nás vytrestali i Slovácí...

Reagovat
smazaný uživatel

A Španělsku tradičně pomohli rozhodčí,ještě k tomu,takže to bylo bez šance

Reagovat
valloire

jasnej neúspěch, měli jsme postoupit

Reagovat
Arbiter Fotbaliarum

Španělsko a Jugoslávie byli lepší, zaslouženě jsme byli až třetí.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo,naši na ty Jihoevropany nikdy moc neuměli

Reagovat
smazaný uživatel

Berger ten by tam určitě nebyl, když na to během kvaldy hodil Uhrinovi bobek. S Méďou si už tenkrát nerozuměli a to byl jeden z důvodú, že jsme nepostoupili, krom toho, že skupina byla opravdu těžká. Pokud by to ale dopadlo jinak, tak si myslím, že by jel třeba Slončík než Lasota nebo Svoboda.

Reagovat
Nadržený šimpanz

Lasota tehdy byl hodně dobrej, Svoboda celkem taky, spíš třeba Frýdek tehdy bída v Německu, ten by asi nejel

Reagovat
smazaný uživatel

Lasota byl šikovnej, vyšel mu mu pohár Fifa v Rijádu myslím, ale Slončík byl tehdy větší hvězda ligy. souhlasím, že Frýdek už neměl moc co nabídnout, Uhrin byl ale konzerva.

Reagovat
smazaný uživatel

Ten výběr reprezentantů nikdy moc velkou logiku neměl,např. v kvalifikaci ME 1996 hráli naši s Maltou 6:1,Siegl dal 3 góly a o asi měsíc později hráli odvetu venku 0:0 a trenér samozřejmě Horsta nepostavil ani na sekundu

Reagovat
Nadržený šimpanz

Tehdy hrálo 22 hráču, ne 23 jak teď

Reagovat
fabec1222

To mě vůbec nenapadlo, že se někdy nominoval jinej počet, než 23

Reagovat
lampas

Vzhledem k tomu, jaké kvalifikační skupiny byli schopni prosrat v budoucnu, tak mě to asi nechává chladným. Rozhodl samozřejmě dvojzápas s Jugoslávií, ale na tyhle typy týmů prostě nějak extra neumíme. Jinak soupiska by asi byla dost podobné té z Poháru FIFA 97 bych řekl, prakticky nevidím důvod proč by měla být odlišná, kromě zranění.

Reagovat
Muffi

Většin opor z Eura přestoupila do jiného světa a na výkonech v kvalifikaci to bylo znát. V laufu z 96 by tým postoupil ale euforie byla pryč a až příliš mnoho hráčů se hledalo.

Jinak k té nominaci, největší otazníky pro mě jsou Frýdek, Siegel a Lokvenc. První přestoupil v 97, což pro něj byl pomalu konec kariéry, kdy snad a 3,5 roku skončil v Počernicích a ani před tím na něm reprezentace moc nestála. U Siegla a Lokvence by hráli roli soupeři ve skupině a aktuální forma, s tím, že jistější by to měl jako jediný vysoký Lokvenc.

Alternativou by určitě byl Vonášek a zapomněl jsi Horvátha a možná i někdo další, třeba by zkusil Ríšu Dostálka alespoň v přípravě.

Jinak mě to nedalo a podíval jsem se na statistiky branek to byl dost bídnej ročník. První Siegl 13, Lokvenc 12 a pak s 11 Pěnička, který hráli v obraně a Samec.

Reagovat
fabec1222

A co se ligy týče, tak by bylo také dobré připomenout, že tohle je ročník naprosto absurdních Lázní Bohdaneč Za které ale nastoupilo ten rok několik zajímavých jmen, jako Kubík, Kulič.

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda,že se Lázně neudržely

Reagovat
Muffi

Ty si pamatuju, jinak Kulič k nim přišel až v zimě z nějakého docela šíleného pralesa a začal tak svoji bohatou kariéru. bylo by zajímavé, jestli by se do ligy dostal i kdyby tam nebyla tahle šílenost.

A z těch známých jmen měli snad i Marka Trvala.

Reagovat
smazaný uživatel

Jak se vlastně Horváth dostal do Japonska - co ho tam vedlo? Teďka koukám, že tam byl mezi 29-31. rokem života. Neuvěřitelný, že potom hrál na vrcholové úrovni dalších 9 let.

Reagovat
lampas

Nevím jestli si to pamatuji dobře, ale mám dojem, že snad chtěl Horváth ukončit kariéru, ale pak se ozvala Sparta, když hrál v Japonsku 2. ligu a šel to ještě zkusit. Opravdu neskutečný.

Reagovat
Aldeano

Přivedl si ho tam Ivan Hašek. Který mimochodem v Japonsku také hrál a pak se ještě na chvilku vrátil do Sparty. A s návratem to bylo, jak píše Lampas. Byl to překvapivý návrat ale Bílkovi to vyšlo

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda,že se nehrálo MS 1946,měli jsme tehdy Bicana a Kubalu i když,naši by to určitě stejně bojkotovali,jak v tom 1950.roce

Reagovat
valloire

favorit na titul

Reagovat
Muffi

po Slavii zkoušel zahraničí ale bylo to hodně divoké. Sporting ho po roce vyměnil za Jardela do Galatasaraye, který o něj ale vůbec nestál, takže mu půl roku neplatili, čímž mu skončila smlouva a vrátil se do Čech, kde tyhle hráče braly bohaté Teplice (Rada, Gabriel). S nimi vyhrál pohár a hráli UEFU, kde prošli přes Kaiserslautern a Feyenoord ale v lize se motali ve středu tabulky, takže proč si nevyzkoušet exotiku za výrazně lepší peníze.

Reagovat
Pokahontas

V této sezóně už v této kvalifikaci z českého pohledu o nic nešlo,i teoretickou šanci na postup jsme ztratili už v předchozí sezóně smolnou prohrou začátkem června 97 ve Španělsku.

Samozřejmě že ambice vicemistra Evropy nemohly být menší než postup,ale tohle byla prostě skupina smrti-jednoznačně nejtěžší ze všech kvalifikačních skupin samostatného Česka.Za normálních okolností by se v jedné skupině nemohla potkat trojice Španělsko, Jugoslávie,Česko-Jugoši byli tehdy výkonností jednoznačně první koš(Jugović,Mihajlović,Nadj,Stojković,Mijatović,Kovačević,Drulović,Miloševič,Savičenić,Djukić atd.stejně jako Španělsko,takže by normálně nebylo možné dostat je oba za soupeře - kdyby neměli z politických důvodů(strašná sprosťárna) předtím zakázáno hrát čtyři roky soutěžní zápasy,čímž se ne vlastní vinou zcela neadekvátně propadli i v reprezentačním žebříčku a byli tak losování až ze čtvrtého (!) koše z šesti...

Ani Slovensko nebyl snadný soupeř,a je fakt,že jediná výhra z šesti zápasů s adepty na postup je prostě málo-navíc přišla až v době,kdy už z hlediska postupu o nic nešlo.Přijít zápasy se Sloveskem dřív,mohla se situace vyvíjet jinak...

Takhle velel vývoj ve skupině hrát na jaře 97 proti Jugoslávii i ve Španělsku na vítězství,a jestli něco nelze našim tehdy upřít,tak snahu-jenže to nevyšlo,a tabulka se už neptala na zahozené šance proti Jugošům ani na dobrý výkon ve Španělsku(dneska naprosto nepředstavitelné,takhle se tam tlačit dopředu) a Alfonsův nahraný penaltový pád,který rozhodl o výsledku.

Suma sumárum padnutí se ctí,ale soupeři byli přece jen o něco lepší.

Reagovat
Trapný diskutér

Jugoši rozhodně nebyli první výkonnostní koš, což taky předvedli na MS, kde hráli velký kulový.. stejně tak na dalším Euru, tam už byli dokonce trapný..

Reagovat
smazaný uživatel

tak rok 98 už někteří byli lehce za vrcholem (Savičevič a Stojkovič), ale pro ten první koš by byli rozhodující roky předtím 94 až 96 a o ty byli okradeni. Dostat je společně se Španělskem byla strašná smůla.

Reagovat
Y.N.W.A

velký kulový si představuju jinak než porazit Írán, USA, remizovat s Německem a v osmifinále vypadnout gólem z poslední minuty od skvělejch Nizozemců

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
mayday

A to ještě nedal tuším Mijatovič penaltu.

Reagovat
smazaný uživatel

tam měli tu divokou přestřelku se Slovinskem 3:3 ne? Zlatko Zahović rulezz

Reagovat
Y.N.W.A

A se Spanelama jeste lepší, neskutecnej zaver

Reagovat
fabec1222

A pak nářez od Nizozemců Není to největší porážka v historii ME?

Reagovat
fabec1222

A koukám, že ta skupina byla teda před posledními zápasy parádně vyrovnaná Tam stačilo, aby Norsko porazilo Slovince, a Jugoši jeli domů kvůli golu z 96. minuty Stejně tak mohli jet domů i Španělé, kdyby ten gol nedali.

Reagovat
Nadržený šimpanz

Trapný si možná ty. Měli tehdy lepší tým než bronzový Chorvati, jedna hvězda vedle druhý, horko těžko je porazili Nizozemci. V 98 byli v TOP 5 Evropy. No a 2000 pořád našláplý, díky superobratu Španělu nevyhráli skupinu, no ale 1:6 bylo bídný, to je pravda. Ale Nizozemci 2000 byl tehdy nejhvězdnější tým světa

Reagovat
PaYaB

Mě přijdou ty nepostupy všude docela zbytečný.

Potom 2002 jsme nepostoupili přímo kvůli prohře na Islandu, 2010 v poměrně lehké skupině, kterou nakonec vyhráli Slovensko ze 4.koše a Slovinsko dokonce z pátého, 2014 by nám výhra doma nad Arménií zajistila baráž a 2018 stačilo doma udolat zápasy se S. Irskem a Azerbajdžánem ve kterých jsme měli určitě dost šancí na výhru. Ale stejně si myslím, že bysme 2014 ani 2018 neprošli z baráže. Největší škoda je těch 1998 a 2002, kde bysme určitě atakovali dobrá umístění.

Reagovat
PaYaB

Mně*

Reagovat
Rudnevs

Keď už je spomínaná sezóna 1997/98 a Dortmund v LM, spomenul som si na takú zaujímavosť. Pred semifinále Real - Dortmund padla bránka a trvalo 76 minút, kým ju postavili naspäť. Komentátori na RTL tak museli celých tých 76 minút o niečom rozprávať a zdržovať čas, čiže Marcel Reif rozprával v priamom prenose okrem iného o tom, ako si ráno postavil regál, ktorý mu však nepasoval do pivnice. Za zabávanie divákov si neskôr obaja komentátori vyslúžili televíznu cenu.

To mi len tak napadlo...

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Pharrell

to bylo na San Bernabeu ? Real tehdy vyhrál 2:0..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

to si pamatuju , bylo mi myslím 13 let , vím že to jedno semifinále skoro končilo a to druhé začínalo , navíc si pamatuju , že tu druhou bránu dovezli z tréninkového hřiště někde za městem , že ?

Reagovat
Pharrell

Jj dovezli.

Reagovat
didosh

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
Arbiter Fotbaliarum

Podíval jsem se na video, nejvtipnější je, jak tam tu bránu rvou tím vchodem.

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Y.N.W.A

ty sestavy Galatasaraye a Parmy tak na ty už jsem fakt zapomněl

Reagovat
Arbiter Fotbaliarum

Nice hrálo poháry jako druholigové - nemáte někdo přehled všech týmu, které hrály poháry a přitom nehrály první (myslím nejvyšší) ligu? Z českých to nebyl snad nikdo, ne? Jen Ratíškovice si pamatuju, že snad byly ve finále, nebo co.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Malavi

Tak tak, Atalanta a Cardiff City to dotáhly nejdál. U Cardiffu a Newport County je zajímavé, že hrály anglické soutěže (Cardiff druhou, Newport dokonce třetí), ale do Evropy se kvalifikovaly jako vítěz velšského poháru. To od roku 2012 nejde.

Reagovat
smazaný uživatel

Jakto?

Reagovat
smazaný uživatel

Co to je za blbost?To jako vítězové velšského poháru nemůžou postoupit,když hrají anglické ligové soutěže a postoupí místo nich nejlepší z poháru,kdo hraje velšskou ligu?

Reagovat
valloire

a to hlavní vynechals

Reagovat
naheCZ

Sparta měla jednou ve skupině EL tuším nějaké Švýcary, co hráli druhou ligu.

Reagovat
Jinders

Lausanne ne? Ti měli i Plzeň o pár let později,nebo to bylo Lugano?

Reagovat
Stannis Baratheon

Jo. Lausanne nebo co. A pak ještě jedni Izraelci kdysi dávno.

Reagovat
Nadržený šimpanz

Hráli i třetiligový týmy si pamatuju

Reagovat
smazaný uživatel

Aji 4.ligové,z francouzského poháru

Reagovat
Jinders

Bylo jich dost.Jen vypíchnu:Atalanta hrálav sezoně 87/88 v PVP jako druholigový tým jakožto poražený finalista Coppa Italia a dostala se dokonce do semifinále,kde vypadla s pozdějším vítězem....Mechelenem:-)

Reagovat
Jinders

2004/5 Alemannia Aachem snad postoupila i do jara v UEFě..

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
fabec1222

Opava hrála taky finále, když byla ve 2. lize, se Zlínem.

Reagovat
Pablos

Nedavno někdo ze Švýcarska co si tak matně vzpomínám.

Reagovat
valloire

co druholigový béčko nějakýho klubu? to je větší rarita

Reagovat
JessePinkman

V CSM, proč ne.

Reagovat
Muffi

Liberec hrál v Uefě 2002/3 s Ipswichem, což byli druholigisti.

Reagovat
Arbiter Fotbaliarum

děkuji za komentáře a odkazy

Reagovat
Pokahontas

Na podzim 2002 vyřadil v UEFĚ Slovan taky tehdy druholigový Ipswich Town

Reagovat
valloire

Real Madrid CF

Reagovat
Pharrell

Reagovat
smazaný uživatel

Ronaldův výkon ve finále s Laziem

Reagovat
Y.N.W.A

to byla sestava jak prase, kam se hrabe Inter posledních 15 let

Reagovat
Jinders

Zápas s VFB na Strahivě byl takový smutný epilog Jana Stejskala ve Slavii...kdo by to byl řekl,že ještě o víc než 20 let později bude ještě chytat ligu v Bolce..

Reagovat
Kepy_FCB

Brněnská invaze ve Vídni

Reagovat
Frick

Jo, to asi byl soupeř, kterýho by si Večeřa přál. Ale nedopadlo to.

Reagovat
Frick

Asi žádná sezóna mi nezůstala tak moc v hlavě, jako 97/98. A jelikož se toto stalo (až na VFB) ještě před únorovými událostmi, tak to asi na ně zcela svalit nemohu.

Třeba si pamatuju, že Baranek si v Istanbulu natrhl ucho a odváželi ho takovym vozítkem. Nebo že v Parmě bylo to "twin view" s pohledem na trenéry. Strašný. Dneska už bych se na rudý kůže asi nedíval.

Ale přiznám se, že jsem asi nevěděl, že OGC bylo druholigový. Naproti tomu si vybavuju, že proti VFB jsme dali vedoucí gól z ofsajdu.

A kvízová otázka - jak se vysílal pohár FIFA?

Reagovat
Nadržený šimpanz

Tehdy jsem něco viděl na Eurosportu

Reagovat
Frick

Ano, je to tak. Tehdy ještě bez české verze (ta ale přišla celkem brzy - kolem roku 2000?)

Ale fakt nevím, že to tehdy nemohla koupit ČT.

Reagovat
smazaný uživatel

To je jasné,že ČTčkáři na to tradičně s.ali

Reagovat
smazaný uživatel

A taky nechápu,proč MS klubů vysílají až od semifinále a ne od začátku

Reagovat
Jinders

Prohrou Juventusu s Realem ve finále Ligy Mistrů jakoby symbolicky skončila nadvláda Serie A nad Evropou..

Reagovat
Shevchenko

No skončila.. ten samý rok bylo finále poháru UEFA Inter-Lazio a o rok později vyhrála UEFU Parma 3:0 nad Marseille a PVP vyhrálo Lazio 2:1 nad Mallorcou a Supercup taky Lazio 1:0 nad Manchesterem. Pak skončil PVP a Ital. klub se už do finále UEFY/EL nikdy nedostal, ale třeba LM 2003 byla suverénní italská jízda (AC - Juve finále, Inter semi).

Reagovat
Nadržený šimpanz

Přijde mi, že to spíš bylo cca 2001, odchod Nedvěda do Juve, propadák Mendiety atd

Reagovat
Jinders

Jasně,to ano, spíš mi jde o jakousi symboliku, Juve potřetí za sebou ve finále a favoritem ,ale Real to nakonec urval a jakoby tím naznačil kam se postupně misky vah převáží.To období možná trvalo do přelomu tisíciletí,ale pak už Serie A tou nejryzejší výkladní skříní plnou drahokamů postupně přestala být a Calciopoli všemu nasadilo korunu..Jinak aby nedošlo k mýlce-90.léta v Calciu mám fakt v oblibě, tam byla celá řada neskutečně poutavých pŕíběhů..

Reagovat
Y.N.W.A

Jj, jeste jedna sezona a pak opravdu utrum... Přelom tisíciletí a Italy stridaj Španělé

Reagovat
Arbiter Fotbaliarum

Ještě ten rok po tom, jak píšou kolegové, ale pak už opravdu soumrak a nástup španělského fotbalu. I ten německý se stal lepším italského.

Reagovat
smazaný uživatel

Košice byly dobré tehdy,vyhrály 1.SNFL

Reagovat
Jinders

Pak pár titulů s Rezešem v SVK lize a dokonce i účast v Lize Mistrů,přávě v srzoně 97/98..

Reagovat
cristiano.K.

Hm, tohle si pamatuji moc dobře. Balakov byl tenkrát hvězda. Střílel snad z každý pozice. Oba goly z přímáku tady:

https://www.youtube.com/watch?v=m8UXLtFctzo

ten první měl Černý vyrazit, ten druhý bez šance.

Reagovat
Jinders

Za stavu 1:0 trefil Labant tyč,VFB pak hrál v semifinále s Lokomotiv Moskva a ve finále prohrál s Chelsea (ta vyřadila Vicenzu)..

Reagovat
Muffi

U něj by mě zajímalo, proč nešel výš. Jak Elber (hrál s nimi před Akpoboriem), tak Bobič si to zkusili, přitom on byl nejlepší.

Dneska by tam tak dlouho nevydržel.

Reagovat
Arbiter Fotbaliarum

Asi mu tam bylo dobře. Proč myslíš, že by tam tak dlouho nevydržel? Protože hrajou tužku?

Reagovat
Nadržený šimpanz

Tak měl už nějakej věk a Bobic se beztak moc nechytl

Reagovat
Malavi

Reagovat
Arbiter Fotbaliarum

Jinak tohle byla vydařená sezóna. Když si pak člověk vzpomene na Dynamo, Malmö či Panathinaikosy, tak ten postup přes Salzburg je dobrý úspěch. I ty zápasy ve skupině, když si člověk vzopmene třeba na Thun.

Reagovat
j_mrazik

Tak jakákoli sezona z trošku vzdálenější historie vychází pro Spartu super oproti hovnám, ve kterých je teď.

Reagovat
Pokahontas

To jsou přece jen nesrovnatelní soupeři-Casino nikdy LM tehdy nehrálo,natož aby v ní udělalo úspěch.

Dynamo bylo v době dvojzápase se Spartou čtvrtfinalistou LM z předchozí sezony a v té sezóně pak dokonce semifinalistou!

A Panathinaikos byl taky rozhodně favorit,který mezi oběma kvalifikacemi proti Spartě 2008 a 2009 vyhrál skupinu LM-před Werderem a Interem!

Reagovat
Nadržený šimpanz

4 roky předtim hráli finále UEFY, nebyl to špatnej tým

Reagovat
Recoba Inter

INTER 98' ... když se na to tak kouknu, asi nejsympatičtěji udělaný tým co jsme za posledních 25 let měli, a rozhodně jeden z nejkvalitnějších. A není to pouze Ronaldem.

Reagovat
Pokahontas

Ivan Zamorano

Reagovat
Recoba Inter

Bam Bam

Reagovat
Malavi

La legendaria dupla Za-Sa. Krásně řádili tuto sezónu i na MS, byť Zamorano gól nedal, zato Salas hned čtyři. Zamorano si to vynahradil na OH v Sydney, bronz a se šesti góly nejlepší střelec turnaje, to se taky počítá.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele