Dan Přibáň: Nemám rád Rusko, mám rád Rusy. Podplukovník: Putinovi se nedaří, tak předstírá, že Rusko je ohroženo

11.05.2020 12:47

Podplukovník Otakar Foltýn se na svém facebookovém profilu vyjádřil k ruskému chování na mezinárodní scéně. Příčinu vidí v potřebě sichrovat si moc vytvářením určité psychózy o vnějším ohrožení země.

Dan Přibáň: Nemám rád Rusko, mám rád Rusy. Podplukovník: Putinovi se nedaří, tak předstírá, že Rusko je ohroženo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

"Příčiny sovětského, respektive ruského chování na mezinárodní scéně a nachází je mj. v nestabilitě sovětské vlády a její potřebě sichrovat si moc vytvářením určité psychózy o vnějším ohrožení země. A to je podle mne to, co Putin dělá i dnes. V okamžiku, kdy se ekonomicky přestalo dařit, začal hrát na tuhle strunu toho vnějšího ohrožení, využívaje k tomu starou komunistickou propagandu, která všechny nepřátele cejchovala jako fašisty," poznamenal Foltýn.

Anketa

Máte důvěru v Bezpečnostní informační službu (BIS) ?

4%
96%
hlasovalo: 18676 lidí

"To je něco, na co Rusové slyší, protože jestli se mohou, a jistě právem, upínat k něčemu, co mělo v jejich moderních dějinách nějaký smysl a kdy poskytli nějakou službu evropské civilizaci, tak je to porážka nacismu. ...A Putin, aby se udržel u moci, bude tyto iracionální fobie záměrně živit. Chce popularitu a evidentně jí tím dosahuje," dodal Foltýn.

Následně Foltýn také sdílel slova cestovatele Dana Přibáně o tom, jak je možné mít najednou nerad kremelské Rusko a přitom mít rád (a litovat) Rusy. 

"Je zvláštní, kolik lidí neumí oddělit odpor ke státnímu režimu a jeho činům a odpor k oné zemi, jako takové. Jak kdyby lidé, kteří brojili proti komunistickému režimu v Československu, automaticky nenáviděli Čechoslováky. Přitom to v drtivé většině případů bylo tak, že měli Čechoslováky rádi a proto brojili proti režimu. To samé platí o Rusku. Největší obětí Ruska jsou Rusové, nikdo nikdy nebyl v zabíjení Rusů tak úspěšný, jako Rusko. Tahle ambivalence je však zdá se pro mnohé nepochopitelná," píše Přibáň.

"Byl jsem v Rusku několikrát, ta zem je hluboká, melancholická, divoká, krásná i zničená. I když se mi ve Spojených státech líbilo, ta povrchnost, ta tenká nenová vrstvička natřená na historii, o které se moc nemluví, ta mi neseděla. Rusko je proti tomu hluboké, temné. Je jak pohled do nekonečné širé stepi, nad kterou mezi temnými bouřkovými mraky probleslávají paprsky slunce. Je mi líto všech, koho režim té země zneužil a často zahubil. Vojáků, kteří zbytečně umírali po milionech protože jejich života si jejich země nevážila, jen jejich smrti. Vojáků, kteří bojovali se zlem, ale zlo šířit nechtěli. Jejich vůdci však ano. Vojáků, kteří nám v roce 1945 chtěli přinést svobodu, ale přinesli jen zmar. Vojákům, kteří nám chtěli přinést svobodu v roce 1968 a nechápali, proč je tady lidé nevítají. Je mi líto všech, kterým je v Rusku líto, že k jejich zemi nemáme důvěru, že ji nevnímáme jako bratrskou i když oni vždy věřili a věří, že nám přinášeli dobro. Jejich stát jim lhal, lže a nejspíše bude ještě dlouho lhát. Proto nemám rád Rusko, protože mám rád Rusy," uvedl Přibáň. 

reklama

autor: vef

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…